Randamentul obligaţiunilor de stat elene de referinţă, cu maturitatea la zece ani, a urcat, ieri, cu peste 1%, la 8,8%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din decembrie 2013 până în prezent. Avansul a venit în condiţiile în care investitorii se grăbesc să vândă activele percepute ca fiind riscante, pe fondul îngrijorărilor privind perspectivele economiei europene.
Investitorii au decis să vândă titluri elene chiar dacă oficialii Comisiei Europene au apreciat "progresul imens" pe care Grecia l-a făcut în privinţa reformelor.
Vicepreşedintele CE Jyrki Katainen a declarat că Uniunea Europeană va continua să sprijine statul elen "în toate modurile necesare" pentru asigurarea unui mediu financiar rezonabil şi pentru a uşura întoarcerea Greciei pe pieţele financiare internaţionale.
"Vânzarea de bonduri elene arată că Grecia a pierdut accesul la piaţă", a declarat, potrivit Bloomberg, Thanassis Drogossis, şef al diviziei de acţiuni din cadrul "Pantelakis Securities" SA. Acesta a adăugat: "Investitorii se tem că o ieşire anticipată a Greciei din programul de bailout ar putea demonstra că îmbunătăţirea situaţiei fiscale a ţării este nesustenabilă".
La data de 9 octombrie, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a declarat că organismul pe care îl conduce este pregătit să furnizeze Greciei susţinere preventivă în cazul unei ieşiri anticipate din programul de salvare.
Luna aceasta, viceministrul finanţelor de la Atena, Christos Staikouras, anunţa că economia Greciei va ieşi din recesiune în 2015, când va consemna o creştere de 2,9%, potrivit proiectului bugetului de stat. Oficialul elen a afirmat că economia Greciei ar putea avansa chiar din acest an, cu 0,6%, după şase ani de recesiune.
Guvernul de la Atena speră că revenirea economică anticipată pentru anul viitor se va baza pe creşterea consumului. Economia Greciei s-a contractat cu 0,2% în trimestrul al doilea din 2014, comparativ cu perioada similară din 2013, acesta fiind cel mai redus declin din ultimii şase ani.