Io, Traian voievod

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 28 mai 2007

Cristian Pîrvulescu

După referendum, Traian Băsescu a devenit aproape zeu. Convins că graţia divină l-a atins, nu a ezitat să se plaseze în descendenţa marilor voievozi. Aflat la Sibiu, la invitaţia Mitropolitului Ardealului, Laurenţiu Streza, pentru slujba de Rusalii, preşedintele a constatat cu satis­facţie că "Foarte puţini înţeleg că în viaţa noastră de zi cu zi, dincolo de voinţa noas­tră, trebuie să mai aşezi şi voinţa Domnului, iar poporul român a exprimat voinţa lui Dumnezeu pe 19 mai". Această declaraţie grandilocventă a venit ca un răspuns pe măsura medierii mitropolitane iniţiată de Mitropolitul Ardealului.

Deşi nimic nu îndreptăţea intervenţia înaltului prelat în disputa politică autohtonă, acesta nu a pierdut ocazia să îşi ofere bunele servicii. Succesiunea la Patriarhie e cel puţin la fel de palpitantă ca şi lupta pentru puterea temporară.

Dacă Rusaliile sunt o sărbătoare a Noului Legământ, căci coborârea Sfântului Duh marchează consacrarea solemnă a bisericii creştine, atunci Traian Băsescu a ales bine momentul în care să îşi afirme "misiunea" divină. Profitând de solemnitatea acestei ceremonii religioase cu semnificaţii speciale, preşedintele reconfirmat prin votul popular de pe 19 mai a pus noul său angajament politic sub semnul credinţei. Că însărcinarea pe care şi-o atribuie mai rămâne încă în cadrele politicii româneşti se datorează contextului, dar câtă vreme "Dumnezeu şi românii au vrut ca regula să fie reaşezată în statul român, acolo unde au vrut-o şi unul, şi alţii", drumul spre republica de drept divin a fost deschis.

Traian Băsescu părea de Rusalii doar preşedintele românilor ortodocşi, la a căror slujbă a participat, dar nu şi al celorlalţi, credincioşi sau liber cugetători, votanţi sau nonvotanţi. Chiar să fi fost încă o bravadă prezidenţială, tot a fost o atitudine nechibzuită, dar dacă o fi fost chiar credinţa intimă a preşedintelui? Dacă Traian Băsescu crede că este alesul? Până acum declaraţiile şi acţiunile preşedintelui se desfăşurau într-un decor raţional.

Dar referinţa transparentă la graţia divină pune acţiunile sale politice sub semnul cruciadei. Doar că pe la noi cruciada nu mai este împotriva terorismului, ci a corupţiei. Să o fi luat Traian Băsescu pe urmele lui George Bush? Să se fi inspirat din Gigi Becali? Să fie proverbialul său pragmatism vulnerabil în faţa dificultăţilor mandatului prezidenţial? Nu ştim, dar Traian Băsescu este dator să ne lămurească.

De la expresia medievală a suveranităţii absolute a Bătrânului Mircea "În Hristos Dumnezeu, binecredinciosul şi de Hristos iubitorul şi singur stăpânitorul, Io Mircea mare voievod şi domn..." la "poporul român a exprimat voinţa lui Dumnezeu pe 19 mai" doar în ani distanţa e de 600 de ani; în spirit nu mai suntem chiar atât de departe. Şi dacă pentru un conducător feudal această formulă era de înţeles, iar la Gigi Becali se potriveşte cu (lipsa) de ţinută intelectuală, pentru un preşedinte al secolului al XXI-lea ea devine cel puţin jenantă. În tumultuoasa lor istorie nu conducătorii providenţiali le-au prisosit românilor, ci reformatorii şi vizionarii rezonabili.

La o săptămână după un referendum câştigat cu o majoritate clară, Traian Băsescu se complace în ambiguităţi. Înaintea negocierilor de astăzi de la Cotroceni cu partidele şi cu câteva zile înaintea lansării mesajului său către Parlament preşedintele pare să le sugereze adversarilor săi că "dincolo de voinţa noastră, trebuie să mai aşezi şi voinţa Domnului". Să fie aceasta aceeaşi cu a şefului statului?

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sincer, m-am cam saturat de opinia analistilor politici. Ii vedem peste tot la televizor, sunt foarte buni la critici, dar acum cred ca presa a cam devenit Inchizitie anti-Basescu, si ii cam place sa ramana asa. Curiozitatea ziaristilor si faptul stiut ca ei nu sunt prietenii nimanui duc la excese, asa ca omul nu mai poate vorbi ce vrea in masina lui (vezi cazul cu telefonul ziaristei insistente) sau chiar in casa lui, cu sotia ar cam trebui sa va dea de gandit. Pe urma, de adaptarea discursului la public ati auzit? Basescu este presedintele tuturor romanilor care se adreseaza ortodocsilor aici, nu mai jucati cartea discriminarii! Iar comparatia cu Mircea este doar in mintea dv.! In Romanie este nevoie de presedintele Basescu pentru ca fostii comunisti si securisti au devenit mari feudali, iar cetateanul obisnuit este victima... Asa ca nu are cum sa le place Basescu, nu-i asa?

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb