Actualizare 14:47 Chelaru: "Încercăm ca până la 1 iunie să finalizăm raportul Comisiei"
Preşedintele Comisiei comune pentru revizuirea Constituţiei, Ioan Chelaru, a declarat, luni, că speră ca raportul Comisiei să fie finalizat la data de 1 iunie, astfel încât în această lună proiectul de revizuire să fie dezbătut în Senat iar în sesiunea ordinară din toamnă să fie discutat şi în Camera Deputaţilor.
"Am propus Comisiei o foaie de parcurs care are nota ei de relativitate şi din pricina situaţiei politice şi a faptului că, în vară, Parlamentul nu va lucra. Încercăm cu toate forţele pe care le avem şi ţinând cont de observaţiile venite de la Comisia de la Veneţia, de la Curtea Constituţională ca până la 1 iunie să finalizăm raportul Comisiei. Noi primim în continuare amendamente, suntem în faza în care se pot face amendamente - le aprobăm sau le respingem, însă ele vor trebui să intre în plen. Dacă am finaliza raportul la 1 iunie, în luna iunie proiectul ar putea să fie dezbătut în Senatul României, urmând ca în toamnă, septembrie-octombrie, dezbaterea să meargă la Camera Deputaţilor şi la sfârşitul lunii octombrie supus votului", a declarat Chelaru.
Acesta a adăugat că, dacă nu se va pune problema unei Comisii de mediere, "atunci putem să ne gândim, în 30 de zile, la organizarea unui referendum".
De asemenea, în timpul şedinţei de luni a Comisiei comune s-a luat decizia ca aceasta să funcţioneze cel puţin o dată pe săptămână, marţea, începând cu ora 13.00.
"Am stabilit ca programul Comisiei să fie măcar o dată pe săptămână, dar dacă lucrările se vor accelera, vom avea şi două şedinţe pe săptămână. În principal, marţi, la ora 13.00", a mai spus Chelaru.
Totodată, membrii Comisiei comune au aprobat ca la lucrări să participe şi reprezentanţi ai Preşedinţiei, premierului, Avocatului Poporului şi ai Consiliului Legislativ, dar şi reprezentanţi ai Forumului Constituţional, ai societăţii şi ONG-urilor.
---
Actualizare 14:21
Vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, a fost ales, astăzi, în unanimitate, în funcţia de preşedinte al Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei, transmit surse din presă.
"Sper să avem o colaborarea bună. Am început lucrările Comisiei sub un spectru pe care eu aş vrea să-l cred de bun augur, acela al consensului politic. Nu cred că o viitoare revizuire a Constituţiei, un proiect pe care noi îl propunem, dar care nu întruneşte consensul politic, poate fi un proiect extrem de serios şi viabil pentru societatea românească. Nu uitaţi că cele două treimi trebuie obţinute şi în Senat, şi în Camera Deputaţilor, dar şi în referendum, după noua lege a referendumului", a susţinut Ioan Chelaru.
Vicepreşedinţii acestei Comisii comune rămân Mate Andras (UDMR), Valeria Schelean (PNL), Daniel Fenechiu (PP-DD), Bogdan Ciucă (PC), iar secretari ai Comisiei sunt Florin Iordache (PSD) şi Varujan Pambuccian (grup Minorităţi naţionale).
Reprezentanta PNL în Biroul Permanent al Comisiei comune, Valeria Schelean, a ţinut să precizeze că parlamentarii liberali din Comisia comună l-au votat pe Ioan Chelaru în funcţia de preşedinte pentru a se respecta principiul simetriei în desemnarea preşedinţilor de Comisii comune ale Parlamentului.
"Votul a fost în unanimitate pentru desemnarea domnului Ioan Chelaru în calitatea de preşedinte al aceste Comisii, dat fiind faptul că domnul Voicu, colegul nostru de la PNL, a preluat preşedinţia Comisiei de Cod electoral. Astfel, toţi colegii din PNL, membri ai acestei Comisii, au votat în favoarea domnului Chelaru. În ce priveşte Biroul Comisiei, componenţa a fost păstrată", a precizat aceasta.
---
Comisia parlamentară comună pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României se întruneşte astăzi, în şedinţă, pentru rezolvarea unor probleme organizatorice şi stabilirea unui calendar al dezbaterilor.
Parlamentul a aprobat luni, 2 martie, modificarea componenţei Comisiei pentru revizuirea Constituţiei.
Potrivit proiectului de hotărâre, în Comisia pentru revizuirea Constituţiei deputatul Ioan Cupşa (PNL) este desemnat în calitatea de membru titular pe locul rămas vacant ca urmare a încetării mandatului de deputat al lui Petre Roman, Eugen Nicolăescu (PNL) este în locul deputatului Alina Gorghiu, Gabriel Andronache (PNL) în locului fostului deputat George Scutaru, Puiu Haşotti (PNL) în locul senatorului Crin Antonescu, iar Cătălin Boboc îl înlocuieşte pe senatorul Tudor Chiuariu.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat pe 23 februarie că PNL va solicita în continuare şefia Comisiei pentru revizuirea Constituţiei. "Nu este vorba de o pretenţie, ci de un algoritm normal care a fost negociat şi probabil cred că va fi respectat şi de actuala majoritate. Sperăm să nu pierdem conducerea acestei comisii. (...) Vom cere şi sperăm a se respecta această regulă", a afirmat liberalul. El a indicat că şefia acestei comisii nu are legătură cu USL.
Ionuţ Stroe a mai precizat că printre elementele definitorii care se vor găsi în propunerile PNL în legătură cu modificarea Constituţiei sunt aspecte care ţin de reforma instituţiilor politice, administrativ-teritorială şi o clarificare a raporturilor între instituţiile fundamentale ale statului.
Schimbările anunţate de liberali în componenţa Comisiei au venit după ce purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, afirma că social-democraţii solicită imperativ PNL să nu mai blocheze activitatea Comisiei.
Premierul Victor Ponta a declarat, pe 26 februarie, că proiectul de revizuire a Constituţiei este o prioritate pentru PSD, iar pentru PNL este schimbarea sistemului electoral.
"PNL avea preşedinţia Comisiei de revizuire a Constituţiei, domnul Antonescu a renunţat la această poziţie (n.r.- de preşedinte al comisiei) şi pentru PSD, dintre cele două, sigur, noi am fi vrut să le conducem pe amândouă, dar nu era bine, noi credem în împărţirea puterii, nu să luăm toată puterea noi şi atunci chiar dacă aveam majoritate am zis că aşa e de bun simţ, aşa a vrut poporul şi anul trecut să împărţim puterea şi atunci PNL preia o comisie, noi preluăm o comisie. Pentru noi, proiectul de revizuire a Constituţiei, proiectul USL de revizuire a Constituţiei este, între cele două, pe primul loc ca şi prioritate, iar pentru PNL schimbarea sistemului electoral", a spus Ponta la Palatul Parlamentului întrebat de ce a renunţat PSD la preşedinţia Comisiei parlamentare pentru modificarea legilor electorale.
El a adăugat că în cadrul coaliţiei se va decide numele preşedintelui Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, în timp ce la Comisia pentru modificarea legilor electorale va fi preşedinte liberalul Mihai Voicu.