Ioan Talpeş renunţă la toate funcţiile deţinute în PSD

Elena Panait
Ziarul BURSA #Politică / 12 mai 2005

Primul semnal de scindare a PSD de după Congres a fost dat ieri de senatorul PSD, Ioan Talpeş, care a anunţat că îşi va da demisia din toate funcţiile deţinute în partid. Ioan Talpeş a declarat pentru ziarul "BURSA": "În zilele următoare mă voi retrage din toate funcţiile pe care le deţin în cadrul PSD. Motivul principal îl reprezintă ceea ce s-a întîmplat la Congresul PSD din aprilie".

Senatorul PSD şi-a motivat decizia, vorbind despre trădarea prin care Ion Iliescu a fost îndepărtat de la conducerea partidului: "Îndepărtarea lui Ion Iliescu la acest Congres a fost o mare surpriză.

Pentru el şi pentru foarte mulţi apropiaţi ai lui, şi cred că pentru foarte, foarte mulţi dintre cei care au votat PSD sau care consideră că e nevoie de o stîngă profundă în România".

Ioan Talpeş spune că partidul a ajuns într-o "situaţie incredibilă" în care delegaţii, prezenţi la Congres, nu au respectat mandatul pe care l-au primit de la organizaţiile pe care le reprezentau. Mai mult decît atît, politicianul afirmă: "Nu pot să nu mă întreb pe cine reprezentau de fapt. (...)", referinduse probabil la Adrian Năstase cu care Ion Iliescu s-a aflat într-o permanentă tensiune înainte de Congres. Ioan Talpeş susţine că Ion Iliescu ar fi putut să-şi rezolve problema din partid mult mai uşor: "După ce a plecat de la Cotroceni, Ion Iliescu putea să spună că a existat acea hotărîre a ultimei conferinţe a partidului care i-a cerut revenirea în fruntea PSD după părăsirea Preşedinţiei. Nu ar fi fost nimeni care să nege o astfel de situaţie. Pentru că ea era reală. Acea decizie a fost luată în unanimitate". Doar că acest scenariu imaginat de domnia sa nu ţine cont de exerciţiul de democraţie pe care PSD l-a încercat în cadrul Congresului, condiţie cerută, de altfel, şi de reprezentanţii Partidul Socialiştilor Europeni (PES) în a cărui structură PSD năzuieşte să acceadă. Mai apoi, apropiatul domnului Iliescu afirmă cu regret că "tătucul" PSD s-a comportat ca un personaj care nu şi-a dorit foarte mult şefia partidului argumentînd că Ion Iliescu ar fi putut să preia el organizarea congresului.

Ioan Talpeş susţine că nu există şanse ca PSD să se rupă, însă explică faptul că în viaţa politică românească este important să reuşeşti să atragi susţinerea electorilor în vederea sprijinirii unui nou partid "care se va forma".

Astfel, este de aşteptat ca vineri, în cadrul Consiliului Naţional de Conducere al PSD să asistăm, în cadrul temutei declaraţii a lui Ion Iliescu la o scenă de rămas bun a mai multor lideri apropiaţi de acesta.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb