IOAN ŢIŢEIU, ARCON: "Autorităţile ar trebui să aibă un program de susţinere a exportatorilor în acreditarea produselor"

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Companii / 27 mai 2014

"Autorităţile ar trebui să aibă un program de susţinere a exportatorilor în acreditarea produselor"

Grupul ARCON este prezent cu brandul ARCO de membrane pe pieţe externe ca Bulgaria, Grecia, spaţiul ex-Iugoslav, Malta, Cipru, Ungaria, Cehia, Slovacia, Albania etc. Cererea internă de membrane a fost constantă în raport cu 2012, iar la export, Arcon este în creştere, potrivit oficialilor companiei.

Ioan Ţiţeiu, directorul general al ARCON, a spus: "Dacă în ţară suntem principalii furnizori de membrane hidroizolante graţie capacităţilor de producţie din Sfântu Gheorghe în care am investit constant, la export trebuie să ne luptăm permanent nu numai cu producătorii europeni, ci şi cu cerinţele specifice pieţelor pe care vrem să intrăm. Este cunoscut pentru producătorii români că pieţele mari din Vestul Europei şi-au luat măsuri de protecţie în ceea ce priveşte importul de produse, în unele cazuri chiar extreme. Chiar dacă produci după normele europene şi ai agrement CE pe toate produsele, acesta nu contează în unele ţări din UE. Acestea şi-au implementat norme naţionale extrem de protective pentru producătorii locali. Dacă iau doar exemplul unei membrane, pentru acest produs trebuie făcute peste 15 teste. Un agrement costă între 30.000 şi 60.000 de euro şi procesul de auditare poate dura şi până la 2 ani în ţări ca Franţa, Austria, Olanda, Suedia sau Norvegia. Nu poţi să investeşti sute de mii de euro în aceste operaţiuni de acreditare şi să aştepţi ani de zile pentru a-ţi amortiza această cheltuială, dacă e cazul. Autorităţile române ar trebui să conceapă un program de susţinere a exportatorilor în acreditarea produselor pe pieţele externe, astfel ca sumele respective să fie mai uşor resimţite de către aceştia. Această situaţie ne-a făcut să ne reorientăm vânzările şi către pieţe din Africa, atât timp cât unele state europene au politici atât de prohibitive cu produsele de import".

Domnul Ţiţeiu apreciază că, dacă unele state europene au implementat norme naţionale foarte dure pentru produsele de import, nu acelaşi lucru se întâmplă şi în ţara noastră, care este invadată de produse de slabă calitate. "În România nimeni nu verifică calitatea produselor prin prelevare de mostre din piaţă, ci doar agrementările tehnice pe hârtie. Dacă şi în ţara noastră ar exista din partea autorităţilor astfel de controale, cu siguranţă că am avea hidroizolaţii de o mai bună calitate şi construcţii mai durabile", adaugă Ioan Ţiţeiu.

ARCON şi-a crescut exporturile cu 30%

Cifra de afaceri a grupului ARCON s-a ridicat, anul trecut, la aproximativ 38 milioane de euro, înregistrând un profit de peste 2,2 milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă al companiei. Ioan Ţiţeiu, director general al Grupului ARCON, a declarat: "Cifrele din 2013 pe toate cele 5 direcţii de business ale noastre au înregistrat creşteri uşoare, iar exportul, un parametru important în conjunctura actuală, s-a întărit conform previziunilor de la început de an, ajungând la 4,7 milioane de euro, în creştere cu 30% faţă de anul 2012".

Investiţiile totale în dezvoltarea de produse, în tehnologie, logistică, marketing şi personal s-au ridicat, anul trecut, la 1,2 milioane euro, pentru 2014 fiind prevăzute sume similare. Ioan Ţiţeiu a precizat: "În 2013 în piaţă s-a resimţit o lipsă dramatică a vânzărilor, cumulată cu o scădere calitativă a produselor. Cu toate acestea, utilizatorul final începe să înveţe ce înseamnă produsele bune şi produsele proaste sau înşelătoare".

2013 a însemnat pentru ARCON primul an în care a livrat termosistem atât din Sf. Gheorghe, cât şi din Bucureşti. "În prezent operăm pe cele două fabrici ale noastre, atât pe cea de la Sfântu Gheorghe, cât şi pe cea de la Bragadiru, preluată de la Amvic şi integrată în fluxul ARCON", declară Ioan Ţiţeiu.

Vopseaua folosită în componenţa termosistemului ARCO este produsă în fabrica ARCON din Sf. Gheorghe, după o investiţie finalizată în 2011 care s-a ridicat la aproximativ 3 milioane euro.

Fabrica ARCON produce vopsea şi tencuieli decorative care sunt folosite pentru termosistemele proprii, precum şi în proiecte rezidenţiale sau industriale. ARCON produce vopseaua sub brandul Perfect Color şi tencuiala decorativă sub brandul Perfect Decor.

Pe tot parcursul anului trecut, conducerea Arcon a făcut eforturi pentru eficientizarea activităţii la Amvic şi Corina Gealan, companii bucureştene achiziţionate la sfârşitul lui 2012. Directorul general Arcon a spus: "Pe o piaţă ezitantă, cea a construcţiilor, ne-am focusat anul trecut pe redresarea celor două companii care constituie baza noastră din Bucureşti. Am restructurat activitatea la toate nivelurile şi am adus un suflu nou în companie, astfel încât, în urma măsurilor luate în 2013, am redus la jumătate pierderile celor două companii faţă de anul anterior. Am intrat în 2014 cu echipe noi şi cu planuri de creştere. Sperăm ca la sfârşitul acestui an Corina Gealan şi Amvic să fie pe plus".

ARCON a fost înfiinţată în anul 1994 la Sfântu Gheorghe, având la bază capital integral românesc. În prezent compania are 250 de angajati specializaţi în sectorul industrial şi de construcţii. ARCON este, de asemenea, şi cea mai mare companie românească producătoare de membrane bituminoase cu elastoplastomeri pentru hidroizolaţii. O altă direcţie de dezvoltare industrială a companiei ARCON o reprezintă producţia de polistiren expandat, în prezent societatea deţinând una dintre cele mai mari şi mai moderne capacităţi de producţie la nivel naţional, cu o fabrică la Sfântu Gheorghe şi una la Bragadiru. Începând din 2011 ARCON a dezvoltat şi o facilitate de producţie de tencuieli decorative şi vopsele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb