Iohannis cere Parlamentului reexaminarea legii privind înfiinţarea Gărzilor forestiere

Andrei Stan
Politică #Legislatie / 8 decembrie 2017

Iohannis cere Parlamentului reexaminarea legii privind înfiinţarea Gărzilor forestiere

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, astăzi, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) 32/2015 privind înfiinţarea gărzilor forestiere, informează Administraţia Prezidenţială prin intermediul unui comunicat de presă.

În cererea de reexaminare, preşedintele arată că legea pentru aprobarea OUG nr. 32/2015 privind înfiinţarea Gărzilor forestiere reglementează regimul juridic al acestor instituţii publice, aflate în subordinea autorităţii publice centrale, care răspunde de silvicultură, precum şi statutul personalului din cadrul acestora.

Potrivit lui Klaus Iohannis, Curtea Constituţională a României (CCR) a constatat că anumite dispoziţii din această lege sunt neconstituţionale.

Preşedintele susţine: "În vederea realizării obligaţiei constituţionale de a pune de acord dispoziţiile respective cu decizia Curţii Constituţionale, Parlamentul a reexaminat Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 32/2015 privind înfiinţarea Gărzilor forestiere. Astfel, au fost eliminate dispoziţiile declarate neconstituţionale, precum şi cele care aveau o legătură indisolubilă cu acestea. Însă legea, în forma transmisă la promulgare, se impune a fi reexaminată de către Parlament întrucât, pe de o parte, în materie de salarizare ar putea genera interpretări diferite în aplicare, iar pe de altă parte, în conţinutul normativ al acesteia, au fost introduse dispoziţii ce nu au legătură cu decizia pronunţată în cadrul controlului anterior de constituţionalitate".

Klaus Iohannis menţionează că dispoziţiile art. 4 din OUG nr. 32/2015 au fost abrogate prin art. 44 alin. (1) pct. 16 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, arătând că, în acest context, absenţa în conţinutul legii transmise la promulgare a unei menţiuni exprese cu privire la efectele art. 4 din OUG nr. 32/2015 permite interpretări diferite cu privire la succesiunea în timp a normelor aplicabile în ceea ce priveşte salarizarea personalului din cadrul Gărzilor forestiere.

"În acest sens, urmează ca Parlamentul să reglementeze, într-o manieră tehnic-legislativă adecvată şi fără echivoc, salarizarea personalului din cadrul Gărzilor forestiere, astfel încât să se asigure respectarea cerinţelor de claritate şi previzibilitate ale legii", se mai arată în cerere.

Preşedintele mai arată că, în cadrul procedurii de reexaminare, Parlamentul a introdus la articolul unic punctul 8 un nou alineat în cuprinsul art. 10, potrivit căruia, pentru realizarea politicii la nivel naţional în domeniul silvic şi cinegetic, funcţiile publice din cadrul Gărzilor aflate în subordinea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură şi cele din cadrul direcţiei sunt funcţii publice de stat.

"Având în vedere jurisprudenţa Curţii Constituţionale, această intervenţie legislativă - ce nu a fost adoptată iniţial de către Parlament şi nu este în legătură cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 764/2016 - nu mai poate fi introdusă în acest moment procedural în prezenta lege", conchide Klaus Iohannis.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb