IOHANNIS, DESPRE DESEMNAREA PREMIERULUI: "Preşedintele ascultă toate părţile şi trage propriile concluzii"

Stelian Bădescu
Politică / 24 iunie 2017

Klaus Iohannis la Bruxelles (Sursa foto: Presidency.ro)

Klaus Iohannis la Bruxelles (Sursa foto: Presidency.ro)

Actualizare 11:05 Băsescu: "Noul Guvern trebuie să abandoneze programul lui Dragnea, care blochează dezvoltarea României"

Liderul PMP Traian Băsescu afirmă că noul Guvern care va fi instalat va trebui să abandoneze programul de guvernare al lui Liviu Dragnea, pentru că acesta "blochează" dezvoltarea României, şi propune cinci măsuri alternative, printre care folosirea fondurilor externe şi pregătirea aderării la zona euro.

Băsescu a scris, pe facebook: "Programul de guvernare al lui Liviu Dragnea trebuie abandonat, pentru că pur şi simplu blochează dezvoltarea României, prin sacrificarea pe termen scurt şi mediu a investiţiilor. Este un program pe care nici Dragnea nu-l înţelege în efectele lui profunde, program care înseamnă sacrificarea dezvoltării ţării. Dragnea îl recită ca un papagal, bucuros că Vîlcov i-a pus la dispoziţie nişte planşe viu colorate cu care să meargă la televizor"

Acesta susţine că noul Guvern trebuie să-şi asume un program "simplu", cu cinci obiective prioritare, care pot face ca România să profite de ciclul economic favorabil la nivel european.

Băsescu face referire la utilizarea accelerată a fondurilor destinate dezvoltării de la UE, BEI, BERD şi BIRD, în total cca. 30 miliarde euro, consolidarea îndeplinirii Criteriilor de la Mastricht în vederea accelerării proceselor de aderare la moneda euro, revizuirea Codurilor penale pendru aducerea acestora la "normele de constituţionaliatate în baza deciziilor CCR" şi elaborarea unei noi legi a executării pedepselor, care să stimuleze reintegrarea în societate a celor condamnaţi penal, alături de Legea răspunderii magistraţilor, asigurarea vaccinurilor şi a medicamentelor oncologice şi îngheţarea Codului Fiscal în forma actuală, până în anul 2020, pentru a garanta stabilitate mediului de afaceri, potrivit sursei citate.

(A.C.)

------

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, vorbind despre desemnarea noului premier, că şeful statului nu poate să facă altceva decât să asculte toate părţile şi să tragă propriile concluzii, relatează Agerpres.

La finalul reuniunii Consiliului European, Iohannis a afirmat: "Preşedintele nu poate să facă altceva decât să asculte toate părţile şi să tragă propriile concluzii. Acelea, pe urmă, se verifică pe real în Parlament".

Întrebat cum va testa majoritatea sau dacă va testa majoritatea din România atunci când va desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru, Iohannis a răspuns: "O să rezolv această problemă foarte repede. Voi desemna o persoană şi acea persoană va prezenta o listă de miniştri şi se va duce în faţa Parlamentului. Acolo se votează, e simplu, nu e nicio complicaţie. (...) Aşa se procedează conform Constituţiei din România".

Joi, tot la Bruxelles, şeful statului a spus că viitorul premier trebuie să fie "o persoană integră, fără probleme penale" şi care să aibă "o majoritate parlamentară în spate".

Întrebat, la sosirea la sediul Consiliului European, ce criterii trebuie să îndeplinească viitorul premier, Iohannis a răspuns: "Premierul trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale, o persoană care mă convinge că are capacitatea să conducă un Guvern şi o persoană cu o majoritate parlamentară în spate".

Totodată, Iohannis a precizat că va avea discuţii, luni, cu toate partidele în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, după care va face "o evaluare proprie". Şeful statului a arătat: "Voi avea discuţii luni cu toate partidele, după care o să fac o evaluare proprie (...). Am chemat pe toată lumea, toată lumea însemnând toate partidele parlamentare, desigur. Vreau să cunosc toate opiniile, după care voi trece la desemnarea unei persoane".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. poate ca dl.presedinte ii vine o inspiratie fericita si o numeste pe dna Mariana Gheorghe-presedintePTRM pt.funchia de prim ministru.printre alte efecte benefice,leul se va intari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb