Iohannis invită partidele la consultări pe tema legilor justiţiei

E.M.
Politică / 24 octombrie 2018

Klaus Iohannis (Sursa foto: Twitter)

Klaus Iohannis (Sursa foto: Twitter)

Actualizare - Tăriceanu: Va trebui să acceptăm ideea unui ministru independent politic care să asigure conducerea Ministerului Justiţiei.

Tăriceanu a condus delegaţia ALDE la discuţiile pe tema justiţiei cu preşedintele Klaus Iohannis.

"Pentru o perioadă, atâta vreme cât justiţia nu intră în normalitate, va trebui să acceptăm ideea unui ministru independent politic, un tehnocrat de prestigiu, care să asigure conducerea Ministerului Justiţiei astfel încât să scoatem justiţia de sub orice formă de ingerinţă politică", a declarat Tăriceanu după discuţii.

Totodată, el a vorbit, în acest context, despre necesitatea "scoaterii la lumină a tuturor protocoalelor secrete care au funcţionat sau care încă mai funcţionează şi care implică instituţii din justiţie, abrogarea lor şi cu tot ce presupune ca consecinţă pe linie de justiţie".

"Cred că persoanele care au semnat aceste protocoale nu mai au credibilitatea necesară să ocupe funcţii de conducere în justiţie", a evidenţiat el.

El a mai spus că va trebui să fie formată o comisie.

"Trebuie să convenim asupra constituirii unei comisii de adevăr şi reconciliere care să aducă la suprafaţă aspecte care încă sunt poate bine păstrate în secret şi care ar avea darul să ne lămurească asupra abuzurilor care s-au petrecut în aceşti ani, cărora au căzut victime probabil numeroşi cetăţeni", a opinat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a vorbit, de asemenea, despre "acceptarea din partea tuturor a necesităţii unei colaborări corecte şi oneste cu instituţiile europene".

(V.D.)

--------

Actualizare : Dragnea: "În opinia PSD nu e nevoie de reluarea ciclul legislativ pe legile justiţiei"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi că a fost o discuţie relativ aşezată cu preşedintele Klaus Iohannis, dar că în opinia PSD nu e nevoie de reluarea procedurii legislative în Parlament pentru că intră OUG 92 în procedura legislativă.

"A fost o discuţie pot să zic eu relativ aşezată, în care domnul preşedinte ne-a exprimat punctul dumnealui de vedere în legătură cu legile justiţie, pentru a relua proces legislativ. Nu e nevoie, în opinia noastră, pentru că este ordonanţa 92 în Parlament care intră în procedură parlamentară, care cuprinde o mare parte din recomandările Comisiei de la Veneţia", a declarat Dragnea, după întâlnirea delegaţiei PSD cu preşedintele Iohannis, confrorm News.ro.

"Noi n-am respins niciodată o discuţie despre sistem de justiţie din România. Dimpotrivă, a fost un obiectiv asumat, pentru că am hotărât deja din 2016 să nu facem greşeala să ne facem că nu vedem ce se întâmplă în România, că nu vedem abuzurile la care au fost şi mai sunt supuşi cetăţenii de o parte din sistem de justiţie din România", a adăugat Dragnea.

Liderul PSD a precizat că nu vor fi preluate toate recomandările Comisiei de la Veneţia, dând ca exemplu înfiinţarea secţiei speciale pentru magistraţi.

De asemenea, în privinţa pensionării anticipate a magistraţilor, Dragnea a spus că aceasta a fost o recomandare a CSM şi trebuie văzut dacă se ţine cont mai mult de CSM sau de Comisia de la Veneţia.

------

Actualizare - Klaus Iohannis: "Nu doresc un pact cu PSD-ul"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că el nu doreşte un pact cu vreun partid politic prezent la consultările de la Palatul Cotroceni, ci doar să fie un mediator în ceea ce priveşte legile justiţiei.

"Eu nu vreau niciun pact de PSD-ul. Nu despre asta vorbim. Nu ştiu cum a apărut ideea, dar cred că s-a înţeles greşit ce se întâmplă aici. Eu îmi doresc în aceste consultări să fiu văzut ca un mediator, un mediator între partidele politice parlamentare. Nu doresc un pact cu PSD-uul, nici cu ALDE, nici cu alţii. Eu doresc ca ei să se înţeleagă între ei, să se reia discuţiile pe legile justiţie într-o formă considerabil îmbunătăţită, ca la final să avem legi care realmente ajută sistemul de justiţie din România. Cred că ceea ce s-ar putea obţine şi sper să obţin acest lucru este o înţelegere politică între partidele politice", a declarat şeful statului la Cotroceni.

Potrivit preşedintelui, sistemul de justiţie trebuie să fie independent şi stabil, iar pentru aceasta, "mai devreme sau mai târziu" este nevoie de consens în Parlament.

"Eu doresc să le explic aceste lucruri. E nevoie de consens pentru că altfel aceste legi vor fi mereu şi mereu modificate, vor genera instabilitate şi vor genera în final un sistem care nu funcţionează optimal. Deci ceea ce avem noi acum sunt legi care nu funcţionează bine. Aţi observat că, după ce le-am promulgat, deja Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă", a spus Klaus Iohannis.

(V.D.)

-------

Actualizare : Iohannis doreşte reluarea ciclul legislativ pe legile justiţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi înainte de a începe consultările cu partidele parlamentare, că doreşte să se obţină o înţelegere politică pentru a relua ciclul legislativ pe legile justiţiei, cu responsabilitate şi transparenţă, care să ducă la modernizarea acestora.

Iohannis a subliniat că el vrea să fie mediator, nu să încheie vreun pact cu partidele. La această oră a început întâlnirea cu delegaţia PSD condusă de Liviu Dragnea.

"Este evident că legile justiţiei în forma în care sunt ele valabile astăzi trebuie regândite şi trebuie modernizate, îmbunătăţite. Este clar că aici cel puţin obiectivul meu este să ajungem să avem legile corectate şi să garantăm independenţa justiţiei. Pentru asta e cu siguranţă nevoie de mai multe lucruri. În primul rând, e nevoie de reluarea ciclului legislativ, dar nu oricum. E nevoie de o legiferare responsabilă, transparentă, care duce la modernizarea reală a legislaţiei în materie", a declarat preşedintele Iohannis, conform News.ro.

El a spus că, pentru acest lucru, e nevoie de discuţii, de transparenţă, de discuţii cu CSM, dar nu ca până acum când avizele au fost constant ignorate.

------

Preşedintele Klaus Iohannis discută astăzi cu reprezentanţii partidelor parlamentare pe tema legislaţiei din domeniul justiţiei, întâlnirile fiind programate începând cu ora 15:00.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis luni, 22 octombrie a.c., o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legislaţiei din domeniul justiţiei", anunţa Administraţia prezidenţială, conform News.ro.

Primii invitaţi sunt reprezentanţii PSD, urmaţi de cei ai ALDE, PNL, USR, UDMR, PMP şi de Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

În ceea ce-i piveşte pe partenerii de guvernare, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, declara ieri seară că va participa la consultările de la Cotroceni, precizând că punctul de vedere al ALDE este structurat de multă vreme.

"Statul de drept înseamnă a avea în centru cetăţeanul şi drepturile lui", a spus Tăriceanu, care a precizat că şi-ar dori să se găsească "un teren comun de discuţie şi de înţelegere".

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat după opinia critică a Comisiei de la Veneţia privind codurile penale şi legile justiţiei, că ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea acesta fiind un motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie.

"Ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie. Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului României să ţină cont de opiniile cuprinse în raportul Comisiei de la Veneţia şi să reevalueze cu maximă celeritate modificările aduse legilor justiţiei, dar şi Codurilor Penale şi de Procedură Penală pentru ca impactul negativ asupra justiţiei şi a statului de drept să înceteze", se arăta în punctul de vedere transmis de Administraţia Prezidenţială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb