Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la lansarea cărţii sale "EU.RO. Un dialog deschis despre Europa", că politicienii dau vina pe UE pentru nerealizările naţionale., spunând că avem şi noi un astfel de guvern şi un astfel de partid majoritar, care este declarat antieuropean, ca şi cum problemele noastre r fi fost create la Bruxelles, nu aici. Şeful statului a precizat însă că se întâmplă similar şi în alte părţi.
"Constatăm un fenomen care nu ar trebui să existe, dar el există şi se datorează politicienilor. Foarte mulţi politicieni, până şi dintre cei pro-europeni, când discută în formate europene, la Bruxelles - e un fenomen general, nu suntem campioni nici măcar aici, sunt foarte entuziaşti, discută, rezolvă probleme, au o abordare pro europeană. Pe urmă, se duc acasă în campanie electorală şi, ce să vezi , încep să dea vina pe UE pentru toate nereuşitele de acasă. Foarte simplu! Avem şi noi un astfel de guvern şi un astfel de partid majoritar, care este declarat antieupropean, nemulţumit de ce se întâmplă la Bruxelles, cum suntem trataţi, ca ş cum problemele nostre ar fi fost create la Bruxelles, nu aici", a declarat preşedintele, informează News.ro.
El a explicat că similar se întâmplă şi în alte părţi, unde politicenii dau vina pe UE pentru nereuşitele naţionale şi aşa, încet, încet, apre un euroscepticism care se răspândeşte.
"Euroscepticismul a existat de la bun început în Uniunea Europeană, însă relativ puţini au fost la început eurosceptici", a spus Iohannis.
Referitor la înfiinţarea Uniunii Europene, Klaus Iohannis a amintit de ce a fost înfiinţată: "Este o creaţie unică, cum nu a mai existat în lume: obiectivele au fost să nu mai fie războaie şi să ajungem la bunăstare".
Preşedintele a găsit justificare la accentuarea euroscepticismului: "Veştile bune nu prea aduc public, ci cele negative fac audienţă. Şi atunci, s-a vorbit foarte puţin despre reuşitele Uniunii, în schimb se apasă pedala acolo unde lucrurile merg prost. S-a discutat enorm despre Brexit. Dacă s-ar fi discutat 1%, 2% despre reuşitele Uniunii cât se discută despre nereuşite, atunci lucrurile ar fi fost echilibrate".
Revenind la cartea sa, preşedintele a subliniat: "Nu am vrut să fie o carte care vorbeşte numai despre afaceri europene. Mi-am permis să ating şi alte subiecte care ne preocupă: am vorbit şi mai mult despre Europa, despre ce legătură este între NATO şi UE, despre schimbările climatice. Am încercat un limbaj mai lejer, sa nu vă aşteptaţi la construcţii foarte sofisticate, mi-am permis să folosesc titluri mari, cu cadre unde apare o definiţie, o idee, am vrut o carte care se citeşte uşor, şi unde apar lucruri pe care nu le-ai citit în altă parte".
1. Somnorila
(mesaj trimis de Biz în data de 17.04.2019, 19:51)
lasa scrisul de carti, vacantele si somnul, ca se joaca psd cu puterea si tara cam arde putin! trezeste-te naibii si fa ceva, ca de aia te-au votat romanii, nu ca sa scrii carti, idiotule!