Ionescu, BVB: "Toţi brokerii vor fi gata să tranzacţioneze Fondul Proprietatea"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 14 ianuarie 2011

Ionescu, BVB: "Toţi brokerii vor fi gata să tranzacţioneze Fondul Proprietatea"

Majoritatea intermediarilor fac deja teste cu Depozitarul Central

Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, susţine că cerinţele pe care brokerii trebuie să le mai îndeplinească pentru a putea tranzacţiona acţiuni Fondul Proprietatea prin conturi globale până pe 25 ianuarie sunt minimale. Directorul BVB subliniază că intermediarii au ştiut încă de la finele anului trecut că trebuie să îşi facă procedurile interne necesare pentru tranzacţionarea prin conturi globale şi atrage atenţia că unii dintre brokerii care se mai află, astăzi, în piaţă au lucrat mult timp pe conturi globale pe Rasdaq, fiind familiarizaţi cu ele. Ionescu consideră că deruta din rândul brokerilor rezultată din graba cu care trebuie să se pregătească pentru implementarea conturilor globale a apărut "din nimic".

Directorul BVB ne-a declarat: "Brokerii ştiau de la sfârşitul anului trecut că trebuie să facă proceduri în acest sens. Ce este nou în materie legislativă este faptul că trebuie să primească aviz tehnic de la Depozitar şi de la Bursă.

Ca întotdeauna, toată această nebunie (n.r. legată de faptul că Depozitarul nu a dat încă nicun aviz tehnic şi de unele interpretări ale legislaţiei) a apărut din nimic. Ea a fost exagerată. De ce spun acest lucru? S-a mai lucrat cu conturi globale în România pe piaţa Rasdaq, piaţă care a funcţionat aproximativ zece ani de zile. Mulţi dintre brokerii care au lucrat în trecut cu conturi globale, probabil, mai sunt încă în piaţă.

Să ne întoarcem puţin în timp. Conturile globale sunt disponibile din 2008. Teste pentru utilizarea conturilor globale sunt disponibile din 2008 în sistem. Cine a vrut să vadă cum se lucrează pe conturile globale, putea să o facă în ultimii doi ani şi ceva, fără probleme. Erste Bank şi produsele structurate se tranzacţionează prin conturi globale. CNVM a stabilit că brokerii trebuie să obţină un aviz tehnic de la Depozitar şi de la Bursă ca să poată să tranzacţioneze acţiuni FP prin conturi globale, după care noi le-am comunicat clar ce criterii minime trebuie să îndeplinească ca să le dăm acel aviz tehnic. Sunt lucruri relativ simple de făcut, lucruri care, de alt-fel, s-au mai făcut ori de câte ori s-a operat un upgrade la sistemul Arena etc".

Conducerea Depozitarului Central a anunţat, săptămâna trecută, că nu a avizat încă niciun broker ca să tranzacţioneze acţiuni FP prin conturi globale, invocând faptul că, la momentul respectiv, modificările la codul său nu primiseră toate aprobările necesare. Anunţul, făcut cu doar trei săptămâni, înainte de listarea Fondului, a ridicat semne de întrebare privind posibilitatea ca brokerii să îşi definitiveze toate procedurile necesare în timpul scurt rămas până la cotarea FP. Ulterior, CNVM a aprobat codul DC şi a dat o decizie prin care a stabilit că brokerii trebuie să obţină acordul Bursei de Valori Bucureşti şi al Depozitarului Central, după ce vor fi testat, în prealabil, tranzacţionarea prin conturi globale. Decizia Comisiei nu specifică pentru ce perioadă trebuie făcute aceste teste, spre deosebire de o prevedere a Regulamentului 5/2010 pe care unii brokeri au interpretat-o ca stabilind trei luni de teste înainte de tranzacţionarea pe conturi globale.

Deşi unii brokeri au accesat sistemul de teste pus la dispoziţie de Depozitarul Central, conducerea instituţiei a fost reticentă în a comunica numărul exact al intermediarilor care "s-au pus pe treabă".

Valentin Ionescu, care deţine şi funcţia de preşedinte al Depozitarului Central, ne-a spus că majoritatea brokerilor au început să facă teste şi este încrezător că toţi vor reuşi să ofere servicii de intermediere cu acţiunile FP prin conturi globale, chiar şi cei trei brokeri care nu au tranzacţionat prin conturi globale nici acţiuni "Erste". Domnia sa nu ne-a spus, însă, câţi dintre cei 65 de brokeri autohtoni derulează acum teste la Depozitarul Central.

"Potrivit datelor de la Depozitarul Central, marea majoritate a brokerilor s-au conectat la sistemul de teste al instituţiei", a precizat Ionescu, adăugând: "Nu văd o mare problemă, am fost broker şi ştiu despre ce este vorba, am lucrat şi pe conturi globale pe piaţa Rasdaq şi pe alte pieţe regionale. Sunt condiţii minimale de intrare în sistem şi de simulare a tranzacţiilor pe conturi globale. Short-selling-ul şi auditul pentru short-selling îl tratăm separat în tes-tare pentru că nu este obligatoriu pentru participanţi. Poţi să tranzacţionezi FP şi fără short-selling, aces-ta fiind, însă, important pentru market-makeri".

"Fondul Proprietatea" este aşteptat să intre la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti peste mai puţin de două săptămâni, pe 25 ianuarie. CNVM a stabilit că acţiunile FP vor fi tranzacţionate prin conturi globale, după ce "Franklin Templeton" ar fi solicitat acest lucru, potrivit unor surse.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. O alta timpenie marca CNVM. A venit Mobius si a cerut normalitate.Si au inceput sa tremure lenjeria pe neiceputii de comisari cu slugile lor.La cum lucreaza mintea celor de la CNVM, mai bine ar fi preluati de serviciul de POMPIERI. Aia macar stiu ce fac...Ciiihhh...

    "Daca taceai filosof ramaneai", Inoescule, care esti!...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb