IONUŢ SIMION, COUNTRY MANAGING PARTNER PWC ROMÂNIA: "Atingerea echilibrului bugetar este o sarcină extrem de dificilă"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 martie 2021

Atingerea echilibrului bugetar în următorii ani este o sarcină extrem de dificilă în condiţiile în care singura soluţie agreată la nivel guvernamental este creşterea economică corelată cu creşterea gradului de colectare la buget, a declarat, ieri, Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România, în cadrul unei conferinţe pe teme de fiscalitate.

Simion a precizat: "Atingerea echilibrului bugetar este o sarcină extrem de dificilă. Asta pentru că este nevoie de bani la buget pentru a asigura resursele necesare recuperării, redresării şi relansării economice, dar pe de altă parte şi finanţării unor domenii importante, educaţie, sănătate, cercetare şi inovare. Maniera prin care poate fi realizată această consolidare bugetară, readucerea economiei într-un cadru sănătos, respectiv menţinerea acelui deficit bugetar de 3% (din PIB), necesită nişte măsuri coordonate. Printre aceste măsuri este creşterea economică. Acest lucru este prevăzut şi în bugetul de stat pe anul acesta: vrem să asigurăm investiţii prin care să stimulăm creşterea economică, se preconizează 4,3% (creştere a PIB) în buget, agenţiile internaţionale vorbesc chiar de mai mult, poate 5% pentru că ultimul trimestru (din 2020) ne-a dat încredere şi perspective foarte bine. Numai că realizarea acestor investiţii care să asigure creşterea economică e un deziderat care în ultimii ani nu prea s-a dus la îndeplinire. Adică am promis multe şi am cheltuit mai puţin pentru investiţii, am cheltuit mai mult pentru anvelopa socială".

Reprezentantul PwC a făcut referire şi la faptul că majorarea taxelor nu este avută în vedere în cadrul coaliţiei de guvernare, cel puţin nu pentru acest an.

"O a doua măsură este, bineînţeles - multe state au în vedere creşterea taxelor, pentru că este mijlocul imediat de a aduce mai mulţi bani la bugetul de stat. Însă toată lumea achiesează la nivel european şi a declarat-o şi ministrul de finanţe de atunci, premierul de acum, domnul (Florin) Cîţu, că România nu intenţionează să crească taxele anul acesta. Statele (europene) prevăd o creştere de taxe, dar abia începând din anul 2022 pentru că o modificare a sistemului de impozite şi taxe, dincolo de crearea unor dezechilibre competitive ale unei ţări cu alta, mă refer la România cu ţările din regiunea noastră, atrage după sine un impact direct asupra posibilităţii de redresare economică şi relansarea companiilor. Deci creşterea de taxe este un mecanism dar cel mai probabil multe state îl vor aplica abia din anul următor şi România a confirmat acest lucru, că nu are în vedere o creştere de impozite şi taxe", a spus Ionuţ Simion.

În acest caz rămânem cu un ultim element posibil de realizare a consolidării bugetare şi anume creşterea gradului de colectare.

"Atunci când vine vorba de creşterea gradului de colectare România are 2 premise: pe de o parte presupune recuperarea decalajului de (venituri de) la 26% la media europeană de 40%, unde deficitul de TVA de 33% arată că se pot lua măsuri imediate şi, nota bene, a scăzut de la 44% la 33%, deci se văd îmbunătăţiri. Dar cel de-al doilea element, mult mai important, este vorba despre această transformare, digitalizarea ANAF. Am spus recent că sunt câteva ingrediente necesare pentru a realiza o modernizare a ANAF: în primul rând e nevoie de continuitate şi în sfârşit, slavă domnului, avem această continuitate la conducerea Agenţiei şi eu sper ca ea să rămână pentru simplul motiv că numai în acest fel pot fi duse la îndeplinire măsuri care, luate acum, vor produce efecte într-un anumit orizont de timp, nu sunt măsuri care să poată fi luate peste noapte. Noi mereu am susţinut ideea de continuitate. Cea de-a doua măsură este legată de ceea ce se întâmplă defapt în domeniul transformării digitale a ANAF. Am început mai multe proiecte de-a lungul timpului, sunt proiecte separate, dar am avut la un moment dat şi proiectul acela umbrelă al Băncii Mondiale, am tot vorbit despre el, undeva s-a oprit... Chiar dacă s-a oprit, în memoria colectivă a mediului de afaceri a rămas ideea că trebuie să facem ceva care să dea o rezolvare de ansamblu şi nu doar pe bucăţi: nu doar case de marcat, nu doar SAF-T şi aşa mai departe", a spus Simion.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb