Agresivitatea şi violenţa nu trebuie să devină norme de conduită în Parlament, a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal, Ionuţ Stroe, referindu-se la modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, transmite Agerpres.
"Există, în momentul de faţă, un risc major asupra democraţiei nu numai parlamentare, ci în ansamblul ei, în societate, pentru că astfel de comportamente necombătute, nesancţionate ar putea fi împrumutate, multiplicate şi în societate. De asta considerăm - şi astăzi am modificat Regulamentul - că ele trebuie sancţionate, aşa cum subliniem încă o dată că agresivitatea şi violenţa nu trebuie să devină norme de conduită în Parlamentul României, aşa cum ele sunt sancţionate şi în societate. Nu înţelegem de ce unui parlamentar i se poate permite un limbaj licenţios, violenţă fizică şi verbală, a ameninţa, în condiţiile în care în societate unui om normal aceste lucruri pot să îi genereze probleme, sancţiuni, contravenţii sau poate dosare penale. Urmare a faptului că aceste comportamente s-au repetat, nu a fost vorba de un caz izolat, există foarte mulţi parlamentari care au fost ameninţaţi, hărţuiţi verbal, fizic, atât în plen, în comisii, chiar în şedinţele Biroului permanent am avut astfel de situaţii. Prin urmare, am hotărât să avem o acţiune fermă (...) şi am definit noi reguli clare, care să sancţioneze astfel de comportamente. Din păcate, nu putem legifera bunul-simţ, morala, educaţia, sunt lucruri pe care le ai sau nu le ai", a afirmat Ionuţ Stroe.
Acesta a spus că dezbaterea parlamentară poate fi aprinsă, dar nu poate fi confundată cu una cu discurs de ură, care incită la violenţe sau cu ameninţări.
Stroe a precizat că sancţiunile vor fi aplicate imediat după adoptare.
"Considerăm că, în momentul de faţă, avem un cadru foarte bine definit, care sperăm noi să pună capăt acestor comportamente", a adăugat el.
Liberalul a subliniat că nu există nicio limitare de transmitere a şedinţelor Camerei, doar că aceasta trebuie realizată fără a merge ameninţător către vorbitor.
Ionuţ Stroe a catalogat drept o surpriză neplăcută anunţul USR privind contestarea modificărilor Regulamentului.
"Este o surpriză neplăcută această atitudine a USR. (...) E o notă proastă, din punctul nostru de vedere, în plan public, să vezi pe de o parte că USR s-ar putea să nu înţeleagă necesitatea sancţionării unor astfel de comportamente, pe de altă parte e o notă proastă să fii asociat cu AUR de fiecare dată, pentru că există o anumită frecvenţă a acestor gesturi politice. Pe de o parte au votat împotriva modificărilor Regulamentului, pe de altă parte au anunţat la fel ca AUR că vor contesta la CCR aceste măsuri. Sunt lucruri care îngrijorează, care spun mult despre puterea de înţelegere a celor din USR în legătură cu aceste comportamente sau modul în care le tolerează sau nu. Ca notă generală este oarecum ruşinos să te asociezi şi de data aceasta", a susţinut el.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, astăzi, o hotărâre prin care se modifică regulamentul forului legislativ. AUR şi USR au anunţat că vor contesta modificările la Curtea Constituţională.