Iordania a anunţat duminică semnarea unui acord de apărare cu SUA ce facilitează libertatea de mişcare a forţelor, avioanelor şi vehiculelor americane pe teritoriul regatului, transmite AFP, citat de Agerpres.
Într-o intervenţie în parlament, ministrul iordanian de externe Ayman Safadi a anunţat că acest "acord de apărare cu SUA este rezultatul unor negocieri îndelungate".
"Conţine 19 articole şi o anexă referitoare la statutul juridic al forţelor americane şi al angajaţilor civili ai Departamentului american al Apărării şi reglementează relaţiile între forţele armate iordaniene şi cele americane", a informat Ayman Safadi.
Fără a fi supus parlamentului, ceea ce este neobişnuit, acordul a fost semnat pe 31 ianuarie şi aprobat de guvern pe 17 februarie. Decretul regal a fost publicat în Monitorul Oficial pe 16 martie.
"Acordul vizează oferirea unui cadru de cooperare în domeniul apărării şi consolidarea sprijinului SUA pentru programele de apărare şi securitate, precum şi pentru stabilitatea regatului prin furnizarea de instruire şi echipament militar", a afirmat şeful diplomaţiei iordaniene.
Potrivit acestuia, SUA oferă regatului o asistenţă militară anuală de 425 de milioane de dolari.
Termenii acordului, publicat pe site-ul de ştiri iordanian Ammon, stipulează că "forţele americane pot deţine şi circula cu arme pe teritoriul iordanian în îndeplinirea îndatoririlor lor".
Înţelegerea precizează, de asemenea, că forţele americane îşi pot "transporta şi depozita echipamentele şi materialele de apărare" şi că "forţele şi personalul SUA, precum şi aeronavele şi navele americane, sunt autorizate să intre şi să părăsească în mod liber teritoriul Iordaniei".
Reacţionând ferm, deputatul islamist Saleh al-Armouti a cerut guvernului să anuleze acest acord "deoarece încalcă Constituţia şi afectează suveranitatea iordaniană". El a criticat, de asemenea, faptul că acest acord nu a fost prezentat spre aprobare în parlament.
Răspunzând deputatului, ministrul Safadi a dat asigurări că "acordul nu afectează în niciun fel suveranitatea Iordaniei, iar tot conţinutul său este supus dreptului iordanian şi este compatibil cu dreptul internaţional".
Ayman Safadi a adăugat că "acordul nu permite forţelor americane să desfăşoare acţiuni de luptă în interiorul regatului".
Iordania, care primeşte un ajutor anual de peste un miliard de dolari din partea SUA, este considerată un aliat cheie al Washingtonului, care a condus o coaliţie internaţională împotriva grupării jihadiste Stat Islamic din Siria şi Irak în 2014.
Sprijinul american acordat regatului haşemit a început în 1951, perioadă în care Iordania a anexat Cisiordania.