IPP: Intervenţia preşedintelui privind finanţarea campaniilor, interferenţă în procesul legislativ

Ziarul BURSA #Politică / 20 ianuarie 2011

IPP: Intervenţia preşedintelui privind finanţarea campaniilor, interferenţă în procesul legislativ

Institutul pentru Politici Publice (IPP) consideră că măsurile pentru eliminarea mitei electorale nu au nicio legătură cu subvenţionarea campaniilor candidaţilor din bani publici şi că intervenţia preşedintelui pe acest subiect este "o nefericită interferenţă în procesul legislativ".

"În legătură cu indicaţiile date ieri de preşedintele României partidelor politice şi Legislativului cu privire la finanţarea campaniilor electorale, Institutul pentru Politici Publice consideră că nu este atributul şefului statului să intervină în activitatea de legiferare, indiferent de domeniul vizat", se arată într-un comunicat IPP.

Potrivit reprezentanţilor Institutului pentru Politici Publice, măsurile pentru eliminarea mitei electorale nu au nicio legătură cu subvenţionarea campaniilor candidaţilor din bani publici şi nici cu finanţarea partidelor în general.

"Preşedintele ar trebui să tragă un semnal de alarmă către instituţiile abilitate să aplice legea atunci când se constată cazuri de mită electorală, în loc să ofere soluţii legislative. Oricare ar fi plafonul maxim de cheltuieli stabilit prin lege, cel care se foloseşte de asemenea mijloace în campanie o va face în continuare, indiferent de unde provin banii", subliniază aceştia.

IPP precizează că, în pofida cazurilor sesizate de presă şi ONG-uri, în prezent nu există nicio persoană despre care să se ştie că a fost sancţionată pentru dare sau luare de mită în timpul campaniilor electorale şi sus-ţine că existenţa în spaţiul instituţional a Autorităţii Electorale Permanente nu a adus nicio contribuţie în ceea ce priveşte controlul finanţării partidelor.

Institutul pentru Politici Publice menţionează că propunerea de plafonare a cheltuielilor candidaţilor în timpul campaniilor electorale este o regulă care există deja în legea actuală, această prevedere fiind, de altfel, în opinia reprezentanţilor IPP, de natură a limita dreptul la liberă exprimare al candidaţilor sau al partidelor în campaniile electorale.

"Înainte de a discuta oportunitatea unor astfel de măsuri, preşedintele trebuie să ştie că, în ţările în care exis-tă reglementări similare (puţine la număr, de altfel), ele vin concomitent cu interzicerea alimentării campaniei din fonduri private. Nespecificând acest lucru, înţelegem că preşedintele sugerează că, pe lângă banii din donaţii şi sponsorizări, un candidat urmează să mai beneficieze şi de bani de la stat", se mai arată în comunicat.

Potrivit IPP, finanţarea din surse publice a campaniilor candidaţilor nu face decât să mărească distanţa dintre partide şi alegători. "Când partidele şi candidaţii nu mai sunt dependenţi de susţinătorii lor, vor avea tendinţa de a nu se mai consulta cu ei, ci vor căuta să îşi maximizeze avantajele pentru a primi cât mai mulţi bani de la stat", susţin reprezentanţii Institutului. De asemenea, IPP consideră că finanţarea din fonduri publice tinde să prezerve status-quo actualelor partide mari.

IPP subliniază totodată că, prin finanţarea campaniilor electorale din fonduri publice, alegătorii sunt puşi în situaţia de a susţine financiar, indirect - prin taxe şi impozite - inclusiv partide sau candidaţi cu care sunt în totală opoziţie de principii şi valori.

IPP: "Preşedintele ar trebui să tragă un semnal de alarmă către instituţiile abilitate să aplice legea atunci când se constată cazuri de mită electorală".

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat, marţi, susţinător al finanţării campaniilor electorale de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, menţionând că ideea trebuie explicată românilor şi că metoda poate fi introdusă începând din 2012. "Trebuie să avem forţă să întrerupem mita electorală şi să curăţăm alegerile. Nu se poate face decât într-un singur fel: asumându-ne standarde de cost pe fiecare candidat şi dându-i banii din bugetul de stat sau din bugetul local. Este singura soluţie să terminăm cu clientela din afara clasei politice şi vă asigur că este infinit mai ieftin aşa decât ceea ce se întâmplă acum. Dacă lăsăm la liber finanţarea partidelor, nu vom face mare lucru în curăţarea clasei politice. Vă asigur că o să dispară şi din partide ideea < aoleu, trebuie să găsim candidat care are bani să-şi susţină campania >", a declarat Traian Băsescu, la o dezbatere ISP. El a adăugat că "ar fi foarte sănătos" pentru clasa politică introducerea acestui tip de finanţare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb