Iranul cere Washingtonului să acţioneze rapid pentru revenirea în acordul nuclear

G.U.
Internaţional / 7 februarie 2021

Iranul cere Washingtonului să acţioneze rapid pentru revenirea în acordul nuclear

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a cerut, ieri, Washingtonului, să revină rapid în acordul nuclear, arătând că o lege adoptată de Parlament obligă guvernul de la Teheran să îşi înăsprească poziţia în domeniul nuclear, dacă sancţiunile americane nu vor fi relaxate până pe 21 februarie, transmite Reuters, conform News.ro.

Zarif s-a referit şi la alegerile care vor avea loc în Iran în iunie. Dacă va fi ales un preşedinte de orientare dură, acest lucru ar putea pune şi mai mult în pericol acordul nuclear.

"Timpul trece pentru americani, atât din cauza legii din Parlament, cât şi a atmosferei de alegeri, care vor avea loc după Anul Nou Iranian", a spus Zarif într-un interviu acordat ieri publicaţiei Hamshahri.

Anul Nou Iranian începe pe 21 martie, notează sursa citată.

Parlamentul, dominat de parlamentari de orientare dură, a adoptat o lege, în decembrie, care stabileşte un termen de două luni pentru relaxarea sancţiunilor.

Administraţia preşedintelui Joe Biden analizează modalităţi prin care să fie reinstituit acordul nuclear semnat în 2015 de Iran şi principalele puteri occidentale, dar care a fost abandonat de fostul preşedinte Donald Trump, care a reintrodus sancţiunile.

Iranul a răspuns prin încălcarea termenilor acordului, în cadrul unei reacţii în etape. Luna trecută, Iranul a reluat îmbogăţirea uraniului la 20%, un nivel atins înainte de acord.

Joe Biden a spus că dacă Teheranul revine la respectarea strictă a acordului, Washingtonul va folosi acest lucru ca bază de pornire pentru un acord mai larg, care ar putea restricţiona dezvoltarea de rachete şi activităţile regionale ale Iranului, transmite News.ro.

Teheranul a insistat ca Washingtonul să relaxeze mai întâi sancţiunile, înainte ca Iranul să revină la respectarea acordului, şi a exclus negocierea unor probleme de securitate mai largi.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a discutat, vineri, despre Iran, într-o întâlnire virtuală cu omologii britanic, francez şi german, analizând reluarea acordului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb