Irlanda a ieşit din recesiune

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 iulie 2010

Irlanda a ieşit din recesiune

Irlanda a ieşit din recesiune în primul trimestru al acestui an, cu o creştere de 2,7% a Produsului Intern Brut (PIB) faţă de ultimul trimestru din 2009, anunţă Biroul Central de Statistică de la Dublin. Faţă de primul trimestru din 2009, PIB-ul Irlandei a scăzut cu 0,7%.

Instituţia a subliniat, însă, că Produsul Naţional Brut, considerat de mulţi economişti un indicator mai exact al situaţiei economice, a scăzut cu 0,5% în perioada de raportare. În ritm anual, Produsul Naţional Brut a înregis­trat o scădere de 4,2 procente.

Conform datelor oficiale, exporturile irlandeze au fost mai mari cu 2,6 miliarde euro în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar producţia industrială a crescut cu 7,7%. În schimb, cheltuielile de consum şi investiţiile de capital au continuat să scadă. Volumul cheltuielilor de consum s-a diminuat cu 0,8% în ritm anual, iar investiţiile - cu 30%.

Irlanda a fost prima ţară din zona euro care a intrat în recesiune, fiind, totodată, una din economiile cu cele mai proaste evoluţii din regiune, în 2009. Anul trecut, PIB-ul Irlandei a scăzut cu 7,1% faţă de 2008.

De menţionat că autorităţile irlandeze au promis să aducă deficitul bugetar la 8,2-8,3% din PIB în 2010, respectiv să-l coboare la 2,9% în 2014, după ce acest indicator a atins un nivel de aproape 12% din PIB în 2009. Ţara s-a angajat să reducă atât programele generale, cât şi pe cele investiţionale.

PIB-ul Uniunii Europene şi cel al zonei euro au crescut cu 0,2% în primele trei luni ale anului curent, faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor publicate de Eurostat, la începutul lunii iunie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb