Irlanda va lua, probabil, un împrumut de câteva zeci de miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), a anunţat, ieri, guvernatorul băncii centrale a Irlandei, Patrick Honohan.
"Intenţia şi aşteptările sunt, din partea lor şi din partea mea, ca negocierile sau discuţiile să fie eficiente şi să poată fi acordat un împrumut din care să se retragă bani când va fi necesar", a declarat oficialul băncii centrale, citat de postul de televiziune RTE. Honohan a precizat că dis-cuţiile autorităţilor irlandeze cu UE, BCE şi FMI nu privesc, în niciun caz, un pachet de salvare de la statele europene, ci doar un eventual credit.
O misiune a UE, BCE (Banca Centrală Europeană) şi FMI a început ieri, la Dublin, analiza modalităţilor de ajutor şi condiţiile acestuia, în cazul în care va fi acordat.
La rândul său, Guvernul de la Dublin a negat faptul că discuţiile vor duce la acordarea unui pachet de salvare ori la activarea Fondului European de Stabilitate Financiară, în sumă de 750 miliarde euro, înfiinţat anul acesta de UE şi FMI pentru zona euro.
Primul ministru irlandez, Brian Cowen, a indicat, miercuri, că nicio decizie asupra unui plan de ajutor destinat băncilor ţării nu va fi luată înaintea discuţiilor cu UE şi FMI, care au început ieri.
O decizie de principiu pentru deblocarea împrumuturilor UE-FMI în favoarea acestei ţări a fost luată marţi seara, la Bruxelles, în timpul unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe ai statelor din zona euro. Dar, ajutorul nu poate fi activat decât dacă Dublinul îl va cere.
Preşedinţia belgiană a UE consideră inevitabil un ajutor financiar, având în vedere amploarea problemelor băncilor irlandeze. UE, BCE şi FMI studiază situaţia financiară a băncilor Irlandei ca să decidă dacă guvernul poate rezolva problemele din domeniu pe cont propriu sau va fi necesară acordarea unui pachet de sprijin.