ISĂRESCU:  "Trecerea la Euro va fi sustenabilă doar dacă ne concentrăm pe reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile României"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 aprilie 2017

 "Trecerea la Euro va fi sustenabilă doar dacă ne concentrăm pe reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile României"

Membrii Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro au stabilit, luni, în urma primei reuniuni, să continue analiza privind măsurile necesare pentru asigurarea trecerii la moneda unică, ţinând cont de pregătirea economică, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, afirmând că trecerea la Euro va fi sustenabilă doar dacă lucrurile voi fi concentrate pe reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile României, respectiv infrastructură şi venituri.

Executivul informează că România îşi menţine angajamentul de adoptare a monedei euro şi face eforturi pentru pregătirea riguroasă a acestui proces, astfel încât trecerea la moneda unică să se facă la momentul oportun.

"Sarcina noastră este una dublă. Pe de o parte, trebuie să facem ca această trecere să fie cât mai lină pentru cetăţeni. Pe de altă parte, să ne asigurăm că această convergenţă monetară se face în paralel cu o dezvoltare echilibrată a regiunilor ţării şi cu o convergenţă a veniturilor cetăţenilor români, astfel încât să fie comparabile cu cele din alte state membre ale Uniunii Europene", a afirmat premierul Sorin Grindeanu.

La rândul său, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a subliniat că abordarea procesului de adoptare a monedei euro trebuie să fie caracterizată de "prudenţă, responsabilitate şi profunzime".

"Trebuie să ne concentrăm pe reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile României, referindu-ne aici la infrastructură, venituri, PIB pe cap de locuitor. Doar astfel, trecerea la moneda euro va fi sustenabilă", a arătat Isărescu, citat într-un comunicat de presă al Guvernului.

De asemenea, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, a precizat că România îndeplineşte toate criteriile de convergenţă nominală, potrivit Tratatului de la Maastricht, mai puţin participarea în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM II).

"Cea mai importantă este, însă, convergenţa reală exprimată prin puterea de cumpărare şi reducerea decalajelor regionale", a spus ministrul Finanţelor, potrivit News.ro.

Astfel, în urma reuniunii, s-a stabilit continuarea analizei privind măsurile necesare pentru asigurarea trecerii la moneda euro, ţinând cont de pregătirea economică, financiară, dar şi de impactul şi gradul de acceptare socio-culturală la nivelul populaţiei.

Guvernul şi BNR vor colabora pentru continuarea acestei analize, pe baza căreia se va face un calendar de implementare a măsurilor necesare pentru pregătirea adoptării monedei unice.

Membrii Comitetului au discutat, de asemenea, despre modul în care contextul european actual - dezbaterile pe tema viitorului Uniunii şi declanşarea procedurilor de ieşire din UE a Marii Britanii - influenţează procesul de aderare la euro. Un alt element important avut în vedere în cadrul pregătirii trecerii la moneda euro este preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.

Din Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro fac parte reprezentanţi ai principalelor instituţii care vor fi angrenate în proces: Banca Naţională a României, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei şi cel al IMM-urilor, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Social, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Energiei, Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei Naţio, Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Prognoză, Consiliul Concurenţei.

Reuniunea a fost prezidată de premierul Sorin Grindeanu, iar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, au participat în calitate de vicepreşedinţi ai Comitetului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Manole, cum reducem decalajele dacă tu ai legat leul de euro încă din 2010? Trecerea la Euro nu s-a mai întâmplat în 2015. S-a dus și varianta 2019. Dai din gură pe tema reducerii decalajelor și nu faci altceva decât să încurajezi exportul profiturilor făcute de companiile străine.

    Trecerea la Euro va fi sustenabila doar atunci cand economia romaneasca o va concura cu succes pe cea germana. Altfel vom avea soarta Greciei iar in final, dupa cateva decenii, in Europa va ramane doar o singura economie - cea germana si multi furnizori pentru aceasta (platiti atat cat sa poata asigura piata de consum. "Capetele" vor cadea pe rand, incepand cu cele mai putin competitive economii si terminand cu cele avansate (daca pana atunci acestea din urma nu vor renunta la moneda unica ca sa supravietuiasca economic sau UE nu se va destrama). Moneda unica nu este o binecuvantare pentru o tara cu o economie rahitica precum Romania (asa cum lasa politicienii sa se inteleaga) ci un grad de libertate pierdut de tara noastra in competitia cu alte economii (in lume totul este relativ, nu exista "bun" sau "rau" ci doar "mai bun" sau "mai rau").

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb