Israelul a bombardat cel puţin 12 nave ce se îndreptau către Siria în ultimii doi ani, majoritatea acestora transportând petrol din Iran, scrie The Guardian, conform Hotnews.
Atacurile au inclus şi plasarea de mine navale în Marea Roşie şi alte regiuni ale lumii, potrivit mai multor oficiali americani şi regionali citaţi de Wall Street Journal.
Dacă vor fi confirmate, informaţiile sugerează deschiderea unui nou front în conflictul dintre Tel Aviv şi Teheran.
Israelul a realizat sute de operaţiuni de bombardare împotriva forţelor iraniene şi ale aliaţilor săi în Siria învecinată însă până acum nu a dezvăluit bombardamente pe mare.
Oficialii israelieni nu comentează de obicei despre presupuse acţiuni militare şi nu au confirmat informaţia publicată de WSJ.
O parte a atacurilor navale au vizat transporturi de arme iraniene în regiune, potrivit aceleiaşi surse.
De asemenea au fost vizate transporturi de petrol "pe fondul îngrijorărilor că profiturile din vânzarea de produse petroliere sunt folosite pentru a finanţa extremismul din Orientul Mijlociu", potrivit surselor WSJ.
Atacurile nu au scufundat niciun petrolier dar au forţat cel puţin două să se întoarcă în Iran.
Autorităţile de la Teheran nu au oferit comentarii asupra informaţiei.
Dezvăluirile vin după două incidente recente în care au fost implicate petroliere şi care au dus la escaladarea tensiunilor dintre cele două ţări.
Luna trecută a avut loc o explozie pe o navă sub pavilion israelian în Golful Oman. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a învinuit Teheranul pentru incident, afirmând că:
"Iranul este cel mai mare inamic al Israelului. Sunt hotărât să pun capăt acestui lucru. Îl lovim în întreaga regiune".
Autorităţile de la Teheran au respins acuzaţia.
Israelul a anunţat de asemenea că o deversare recentă de petrol care a provocat o calamitate ecologică la coasta sa mediteraneană a fost cauzată de un petrolier care transporta produse petroliere înspre Siria.
Ministrul israelian al mediului, Gila Gamliel, a acuzat că incidentul a fost premeditat, catalogându-l drept o formă de "terorism ecologic". Însă acuzaţia a fost în mare parte respinsă de alţi oficiali care au afirmat că scurgerea a fost un accident.
Nu există informaţii sau dovezi care să sugereze că petrolierul ar fi fost lovit de unul din atacurile israeliene prezentate de WSJ.
Autorităţile israeliene îşi coordonează adesea atacurile cu Statele Unite sau cel puţin îşi informează aliatul american însă acestea sunt tot mai îngrijorate că noua administraţie democrată de la Casa Albă va avea o abordare mai puţin fermă faţă de Iran decât cabinetul republican al fostului preşedinte Donald Trump.