Italia amână vânzarea Ilva către ArcelorMittal

Ziarul BURSA #Companii / 28 iunie 2018

Italia amână vânzarea Ilva către ArcelorMittal

Noul Guvern italian a amânat cu două luni şi jumătate planificata vânzare a celei mai mari oţelării din Europa - Ilva - către ArcelorMittal, deoarece Roma vrea mai mult timp pentru a reanaliza oferta, transmite Reuters, conform Agerpres.

Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioa-ne tone de oţel, aproximativ 40% din producţia de oţel a Italiei, şi furniza oţelul pentru producătorii auto, de echipamente electrice şi constructorii de nave. Guvernul italian a preluat, temporar, controlul la oţelăria Ilva, pentru a supraveghea lucrările de curăţare ale acestei oţelării implicate într-un scandal de poluare.

ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, a oferit 1,8 miliarde de euro pentru Ilva şi a acceptat să rezolve problemele cu care se confruntă oţelăria, investind încă 2,3 miliarde de euro pentru modernizare şi tehnologii ecologice. În schimb, ar urma să fie concediaţi 5.500 dintre cei 14.000 de angajaţi, până în 2023.

Preluarea Ilva de către ArcelorMittal urma să aibă loc la 1 iulie, dar ministrul Industriei, Luigi Di Maio, a anunţat amânarea tranzacţiei până în 15 septembrie. Acesta a adăugat: "Evaluez orice posibil impact legat de deciziile pe care trebuie să le iau. Este vorba de impactul social, economic şi cel legat de mediu şi de locurile de muncă".

Reprezentanţii ArcelorMittal au refuzat să comenteze informaţia.

Ilva nu va avea nevoie de un credit punte pentru a-şi acoperi costurile de producţie în următoarele luni, a declarat Di Maio. Acesta este liderul M5S (Mişcarea 5 Stele, antisistem) care guvernează în coaliţie cu Liga (extrema dreaptă). În ultimii ani, M5S s-a pronunţat pentru închiderea Ilva, dar în prezent negociază soarta oţelăriei cu oamenii locali de afaceri, oficiali şi sindicate.

În mai, ArcelorMittal a angajat grupul american Bank of America-Merrill Lynch pentru a gestiona până la sfârşitul lui 2018 vânzarea de active, răspunzând astfel îngrijorărilor UE în materie de concurenţă în cazul tranzacţiei prin care va achiziţiona oţelăria Ilva, din sudul Italiei, pentru 1,8 miliarde de euro. Comisia Europeană a aprobat tranzacţia, dar a precizat că această aprobare este condiţionată de "vânzarea unui pachet extins de active" pentru a păstra concurenţa pe piaţa oţelului din Europa în beneficiul consumatorilor şi companiilor.

De altfel, ArcelorMittal s-a oferit încă din aprilie să vândă unităţile: ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia, ArcelorMittal Galaţi, România, ArcelorMittal Skopje, Macedonia, ArcelorMittal Ostrava, Cehia, ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg, şi liniile de zincare numărul 4 şi 5 de la Flemalle; decaparea, liniile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea de la combinatul de la Liege, Belgia, pentru a răspunde îngrijorărilor UE în materie de concurenţă.

Analiştii băncii de investiţii Jefferies estimează că valoarea combinată a activelor scoase la vânzare este de 752-940 milioane de dolari, iar unitatea din Galaţi - cea mai mare oţelărie din România, cu aproximativ 5.600 de angajaţi - reprezintă cea mai mare parte a acestor active.

Conform Comisiei Europene, ArcelorMittal a fost de acord să ofere finanţare (a cărei valoare nu a fost dată publicităţii) cumpărătorului oţelăriei din Galaţi pentru a se asigura că va creşte cantitatea de oţel şi unitatea rămâne viabilă şi competitivă.

Oţelăria din Galaţi a fost cumpărată în 2001 de fostul holding ArcelorMittal pentru 70 de milioane de euro, conform Jefferies. De atunci, cumpărătorul a investit aproape un miliard de euro în combinat, care în 2016 a obţinut pentru prima dată profit, în valoare de şase milioane de dolari, susţine banca de investiţii.

Grupul ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb