Italia nu va permite vânzarea Bursei din Milano către o companie din afara zonei euro

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 septembrie 2020

Italia nu va permite vânzarea Bursei din Milano către o companie din afara zonei euro

Surse: Euronext - aşteptată să depună, alături de Cassa Depositi e Prestiti, o ofertă de 3,5 - 4 miliarde de euro pentru Borsa Italiana

Guvernul de la Roma va utiliza puterea sa specială "de aur" privind activele strategice din ţară ca să se asigure că Bursa din Milano (Borsa Italiana) nu va fi vândută către "un ofertant inacceptabil", potrivit ministrului italian al Economiei, Roberto Gua­ltieri, anunţă Reu­ters.

Amintim că, luna trecută, London Stock Exchange Group Plc (LSEG), operatorul Bursei de Valori din Londra (London Stock Exchange - LSE), a anunţat că ar putea vinde, parţial sau integral, Bursa din Milano, pe care o deţine, mişcare ce i-ar facilita obţinerea aprobării Uniunii Europene pentru planificata achiziţie a furnizorului de informaţii financiare Refinitiv Holdings (fosta divizie Financial & Risk din cadrul grupului Thomson Reuters), o tranzacţie de 27 de miliarde de dolari.

Ministrul Gualtieri şi-a exprimat speranţa că Borsa Italiana nu va ajunge în mâinile unei companii din afara zonei euro. Oficialul de la Roma a mai afirmat că Guvernul italian urmăreşte îndeaproape operaţiunea, "conştient de importanţa strategică pe care o au Borsa Italiana şi platforma de tranzacţionare a obligaţiunilor MTS pentru funcţionarea corectă a pieţei financiare italiene şi a întregului sistem economic italian".

De menţionat că UE a suspendat termenul prevăzut la 27 octombrie pentru pronunţare în privinţa afacerii LSE- Refinitiv, apreciind că are nevoie de mai mult timp ca să dea un răspuns, după ce, în luna iunie, Comisia Europeană şi-a exprimat temerile că entitatea combinată ar avea o cotă de piaţă mare pe segmentul tranzacţionării bondurilor guvernelor europene, deoarece MTS şi platforma Tradeweb a Refinitiv sunt deja lideri de piaţă.

MTS a fost lansată ca un proiect comun între Trezoreria de la Roma şi Banca Italiei, astfel ca băncile să aibă un loc unde să liciteze concurenţial pentru obligaţiuni. LSEG deţine 62% din MTS, prin Borsa Italiana, iar un consorţiu de bănci are în proprietate restul. LSEG a preluat Borsa Italiana în 2007, pe 1,7 miliarde de euro.

Luna trecută, unele surse citate de cotidianul italian MF afirmau că ofertanţii pentru Borsa Italiana au evaluat această piaţă la 3,3-3,7 miliarde de euro (3,89-4,37 miliarde de dolari). Termenul pentru depunerea ofertelor pentru piaţa italiană este astăzi, 11 septembrie, conform surselor.

Tot în luna august, unele surse citate de Reuters spuneau că un consorţiu alcătuit din operatorul bursier paneuropean Euronext şi banca italiană de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP), dar şi Deutsche Börse (operatorul Bursei din Frankfurt) şi SIX Group (operatorul pieţei elveţiene - SIX Exchange) se numără printre ofertanţii pentru achiziţia platformei de tranzacţionare a obligaţiunilor de stat deţinută de Borsa Italiana. Consorţiul Euronext-CDP, SIX Group şi Deutsche Börse sunt interesate de întreaga bursă italiană, iar o ofertă pentru MTS este o precondiţie pentru achiziţia în totalitate a pieţei italiene, conform unei surse. Totodată, unele surse citate de Bloomberg afirmau că banca italiană Intesa Sanpaolo se va implica, probabil, în achiziţia Borsa Italiana, participând la o ofertă ce va fi lansată în comun cu CDP şi Euronext. Guvernul de la Roma şi Euronext au analizat posibilitatea lansării ofertei comune pentru Borsa Italiana, iar Intesa Sanpaolo pare că va fi implicată în acest proces, mai afirmă sursele.

Potrivit unui scenariu luat în discuţie, Euronext ar deveni proprietarul bursei italiene, iar CDP ar obţine o deţinere din Euronext, la fel şi Intesa. Dacă totul va merge conform planului, Italia vrea ca CDP să aibă la Euronext - care operează bursele din Amsterdam, Bruxelles, Dublin, Lisabona, Paris şi Oslo - o participaţie de 8%, egală cu cea deţinută de instituţia franceză de stat Caisse des Depots et Consignations, potrivit surselor.

Cotidianul italian La Repubblica informa, la rândul său, că şi operatorul bursier american Nasdaq a prezentat o propunere neangajantă pentru piaţa italiană.

Ieri, unele surse citate de Bloomberg declarau că Euronext se pregăteşte să lanseze zilele acestea oferta pentru Borsa Italiana, alături de statul italian (prin CDP), iar propunerea comună va evalua operatorul pieţei italiene la circa 3,5-4 miliarde de euro. Tot ieri, sursele declarau că şi Deutsche Börse va depune oferta, dar decizia finală încă nu era luată.

Oficialii CDP, Deutsche Börse, Euronext, LSE şi ai Ministerului Italian de Finanţe nu au comentat informaţia publicată ieri de Bloomberg.

Conform unor surse citate de Il Sole 24 Ore Radiocor Plus, ministrul Economiei de la Roma, Roberto Gualtieri, s-a întâlnit recent cu CEO-ul Euronext, Stephane Boujnah, pentru discuţii care s-au concentrat pe termenii ofertei comune pentru Bursa din Milano.

Pentru Italia, ţară cu o datorie extrem de mare, MTS este un activ de interes strategic. Autorităţile de la Roma au aprobat un act normativ care blochează preluările companiilor din sectoare cheie, inclusiv infrastructura de piaţă, precum Borsa Italiana.

Potrivit ministrului Economiei din Italia, Bursa din Milano trebuie să îşi găsească poziţia sa strategică în cadrul pieţei unice şi al zonei euro, "cu parteneri industriali şi financiari care pot susţine şi consolida cel mai bine proiectul unei pieţe unice de capital la nivel european, care conectează toate pieţele şi ecosistemele locale".

"Doar aşa vom putea debloca potenţialul real, pentru companii şi investitori, al unei pieţe de capital complet integrate şi eficiente, consolidând, de asemenea, competitivitatea globală a sistemului financiar european", a subliniat ministrul Economiei de la Roma.

Ofertele pentru Borsa Italiana vor fi examinate de către Guvern şi autorităţile de supraveghere de la Roma, pentru a fi asigurată gestionarea prudentă, competitivitatea şi protecţia intereselor publice care stau la baza acestor active strategice, conform Ministerului Economiei din Italia.

De vânzarea operatorului pieţei din Milano se ocupă băncile de investiţii Morgan Stanley şi Goldman Sachs Group Inc., care oferă consultanţă LSE.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Să ne explice cum italienii sunt pesediști pentru că vor să protejeze instituții strategice...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb