Primarul demisionar al municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu, a renunţat, marţi, la toate funcţiile pe care le deţinea în organizaţia municipală şi în cea judeţeană ale PSD, demisia fiind depusă la partid de unul dintre avocaţii acestuia.
Potrivit unor surse din interiorul PSD Prahova, unul dintre avocaţii care îl asistă pe Bădescu în dosarul în care este cercetat pentru abuz în serviciu şi luare de mită a depus la sediul PSD un document prin care acesta îşi dă demisia din funcţia de preşedinte al PSD Ploieşti 'şi din orice altă funcţie' şi prin care renunţă la calitatea de membru al acestui partid.
Iulian Bădescu a fost senator în perioada 2008-2012, fiind ales din partea PDL, partid din care a demisionat în vara anului 2010, anunţând că nu este de acord cu măsurile de austeritate anunţate de Guvernul Boc.
La scurt timp de la demisia din PDL, acesta s-a înscris în PSD, fiind ales membru în structurile de conducere ale organizaţiei municipale PSD Ploieşti, pe care ulterior a condus-o.
De asemenea, Bădescu era şi vicepreşedinte al PSD Prahova. În anul 2012, el a fost ales primar al Ploieştiului din partea acestui partid.
Iulian Bădescu a fost arestat preventiv săptămâna trecută, el fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu într-un dosar care vizează acordarea de fonduri de la bugetul local echipei de fotbal FC Petrolul Ploieşti.
El a contestat decizia magistraţilor de la Tribunalul Prahova, iar Curtea de Apel Ploieşti a respins, marţi, ca nefondată, această contestaţie, menţinând măsura dispusă iniţial.
La finalul şedinţei în care s-a judecat contestaţia, Bădescu a semnat un document prin care şi-a dat demisia din funcţia de primar al Ploieştiului, actul fiind ulterior înregistrat la Primăria Ploieşti şi la Prefectura Prahova.
În acelaşi dosar în care a fost arestat Iulian Bădescu mai sunt urmărite penal sub control judiciar secretarul Primăriei Ploieşti, Oana Iacob, şi jurista Iulia Alexandru, ele fiind acuzate de abuz în serviciu.
Potrivit DNA, în calitate de primar al municipiului Ploieşti şi ordonator principal de credite, Bădescu a semnat, la data de 21.01.2013, un contract de cooperare încheiat între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară 'Lupii Galbeni 2012' Ploieşti şi, la data de 28.06.2013, a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operaţiuni controlului de legalitate, regularitate şi încadrare în creditele bugetare şi a dispus plata sumei de 8.000.000 lei (în trei tranşe) către asociaţie, deşi cunoştea că nu este legală.
Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma respectivă, precum şi obţinerea de către Asociaţia Comunitară 'Lupii Galbeni 2012' Ploieşti a unui folos necuvenit de aceeaşi valoare, arată DNA.
Prin semnarea contractului şi a regulamentului, Bădescu şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu şi a încălcat dispoziţiile legale privind controlul intern şi controlul financiar preventiv şi pe cele privind finanţele publice locale.
De asemenea, procurorii susţin că Iulian Bădescu i-a pretins unui reprezentant al Asociaţiei Comunitare 'Lupii Galbeni 2012' Ploieşti, în schimbul derulării contractului de asociere şi a regulamentului de aplicare a acestuia, precum şi a efectuării plăţilor către asociaţie, suma de 300.000 euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a banilor ce urmau ce urmau a fi acordaţi de primărie jucătorilor echipei de fotbal FC Petrolul Ploieşti, ale cărei interese erau reprezentate de Asociaţia Comunitară, precum şi foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului şi a cazării, în perioadele ianuarie - februarie 2013, respectiv ianuarie - februarie 2014, la două hoteluri din Turcia, unde primarul a însoţit echipa în desfăşurarea cantonamentului.