O liberalizare totală a preţului gazelor naturale cu patru ani înainte de vreme va pune pe butuci orice discuţie privind salvarea sistemelor centralizate de alimentare cu apă caldă şi căldură, a declarat, ieri, în cadrul forumului "Strategia Energetică a Capitalei", Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, citat de Agerpres.
Domnia sa a explicat: "Provocările cu care ne confruntăm toţi la nivelul Uniunii Europene, s-au agravat, la noi, s-au accentuat şi pot spune să suntem într-o situaţie de risc maxim. Mă refer aici la faptul că, deşi Uniunea Europeană şi-a asumat un rol de lider al nivel mondial în domeniul energetic şi şi-a propus să fie furnizorul numărul 1 al lumii de tehnologie de înaltă eficienţă şi pentru valorificarea surselor regenerabile, totuşi a schimbat ţintele. În aceste condiţii, unde ne aflăm noi? Cred că în punctul cel mai de jos, din păcate. De ce spun acest lucru? Noi am plecat de la 325 de sisteme centralizate de alimentare cu căldură şi mai sunt azi 64, şi, în permanenţă, pierderea de consumatori continuă. Suntem la momentul în care noi discutăm, în aceste zile, de liberalizarea totală a preţului la gaze naturale cu patru ani înainte de vreme şi punem pe butuci orice discuţie de acest fel pe care o facem noi astăzi, la nivelul autorităţilor locale, de a salva sistemele centralizate de alimentare cu apă caldă şi căldură".
Potrivit deputatului, ţări precum Germania, Anglia şi Franţa folosesc, şi la ora actuală, scheme de susţinere a consumatorului casnic, iar România îşi propune să treacă la liberalizare "subit, peste noapte", în condiţiile în care Polonia are ca termen anul 2024.
"Suntem noi o excepţie în Uniunea Europeană? Polonia are termen anul 2024 de liberalizare. Germania, Anglia şi Franţa folosesc şi astăzi scheme de susţinere a consumatorului casnic. Avem noi salariile de zece ori mai mari decât ale nemţilor şi ne permitem să trecem la o liberalizare subită, peste noapte, a preţului la gazele naturale? Avem puse în funcţiune scheme şi sisteme de funcţionare ale unei pieţe de gaze care să permită să intru pe platformă să aleg de la orice furnizor cantităţi de gaze? Nu am niciuna dintre aceste pârghii. Riscul este maxim. În ce tip de piaţă suntem aruncaţi, cu doi producători care au 93% cotă de piaţă în România? Astăzi, dacă intraţi pe site-ul Enel, veţi vedea că ei sunt şi furnizori de gaze şi fac achiziţii de gaze la preţul de 87,5 lei. Cât este gazul astăzi la consumatorul casnic? 60 de lei. Facem o creştere de 25% numai uitându-ne acum pe un site să vedem în ce pericol suntem aruncaţi?", a susţinut Iulian Iancu.
Acesta a precizat, totodată, că domeniul energetic din România trebuie să pună accent şi mai mult pe consumator: "În momentul de faţă, am reluat toate legile-cadru care reglementează domeniul energetic, dar, în aceeaşi măsură, ne adresăm şi consumatorului. Un capitol distinct în această strategie ar trebui să fie cel de informare a consumatorului, de educare a consumatorului şi de oferte către consumator, în sensul de a înţelege, de a şti ce avantaje pot fi oferite pentru a-şi reduce efortul lui lunar, în lupta aceasta cu creşterea preţurilor la energie. În al doilea rând, comunicarea autorităţilor să se transforme într-o platformă permanentă de informare, începând de la gospodine până la sistemul informatic din casă care poate să comunice cu furnizorul de utilităţi. Google a intrat în această luptă, de a fi un furnizor integrat de utilităţi (telecomunicaţii, apă, căldură, energie electrică, gaze naturale), din care oferă gratuit serviciile pentru energie electrică. A fost un şoc când au prezentat în Germania această intenţie a lor. Deci, dintr-o dată vedem că se schimbă viziunea faţă de consumator".
1. nu liberalizarea ci dezinteresul furnizorilor
(mesaj trimis de jeanvaljean în data de 02.03.2017, 09:56)
dar si lipsa investitiilor in infrastructura si reviziile foarte frecvente si costistore au condus si va conduce la prabusirea sistemului!!!! de nevoie am iesit din sistemul centralizat desi punctul termic era aproape, nu aveam apa calda ci calie si imi inghetau picioale in sosete de lana, asta-i ADEVARUL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1.1. In afara de sacet (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Parvan cristian în data de 02.03.2017, 11:24)
Toata inteligenta energetica este axata Pe salvarea SACETurile clasice, utilizate, dar cu eficiente de peste 60-80% in toate tarile civilizare
Revoltator este ca NIMENI Nu discuta, nici la MIN Dezv Regionale nici in Parlament, Nu Mai luam in consideratie Asa zisul Minister al Energie de cum incalzim partea din tara, inca locuita si care NU A BENEFICIAT NICIODATA DE SACETURILE
Decidentii politici ignora condamnabil propriile programe: PNAER 2010 si Plan Actione Biomasa- Ag Mediu Olanda2010, noi discutand in 2017
Cine raspunde?