Producătorii de energie din ţara noastră ar trebui să formeze un pachet de electricitate care să fie vândut pe bursă şi apoi exportat, a declarat, ieri, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.
Domnia sa a explicat că, în acest fel, s-ar rezolva problema excedentului de energie care există în acest moment pe piaţa internă şi care generează probleme precum cele din aceste zile de la Hidroelectrica, potrivit Agerpres.
Deputatul Iancu a lansat, astfel, într-un mod diplomat, ideea că poţi exporta legal şi profitabil electricitatea nu cu aranjamente pe sub masă, ci "jucând" inteligent pe bursa de energie.
Un director al companiei (Eugen Brădean) şi un membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica (Ioan Mihăilă) au fost reţinuţi de DNA miercuri seară, sub acuzaţia de fapte de corupţie, după ce au propus încheierea unui contract care ar fi prejudiciat Hidroelectrica în următorii patru ani.
Deputatul Iancu a subliniat: "Faptul că avem acum un subiect de acest gen este o surpriză foarte mare, ceea ce spune că o parte din actorii care, în 2007, în faţa comisiei de anchetă (n.r. domnia sa a condus lucrările unei comisii parlamentare de anchetă asupra contractelor directe încheiate de Hidroelectrica SA cu furnizorii privaţi de energie) erau identificaţi ca fiind actori foarte importanţi, cu un foarte puternic lobby, încă mai rezistă, încă mai sunt în viaţă. Dar cred că după intervenţia de ieri (n.r. miercuri) s-ar putea să nu mai vorbim despre băieţi deştepţi în ţara noastră".
Domnia sa a arătat că există într-adevăr un excedent de energie în piaţă, ca urmare a scăderii consumului intern cu 7% în acest an: "Acest lucru poate fi rezolvat printr-un pachet de energie pe care ţara noastră îl poate scoate la export. Adică, în acest moment, când scade consumul intern, ca să poţi să ţii toate capacităţile în funcţiune, poţi să faci un coş de energie termo, de la complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, cu hidro şi cu nuclear. Astfel vom fi compatibili la export şi ne menţinem toate capacităţile în funcţiune şi locurile de muncă. Acest lucru este obligatoriu, după părerea mea. Trebuie făcut însă în condiţiile legii, adică în transparenţă totală. Iar aceste mici cantităţi care apar acum ca un subiect distinct pentru unii nu vor mai putea fi accesibile pentru nimeni".
Iulian Iancu a mai arătat că ţara noastră poate poate exporta 1.000 MW în orice moment, menţionând: "Poate fi un acord între companii, care îşi constituie o cantitate pe care o oferă la export. Apoi împreună pun cantitatea de energie pe platformă (bursa de energie - n.r.), nu o vindem pe sub mână, şi vine cel mai bun şi o cumpără. Nu ne interzice nimeni să facem asemenea înţelegeri. Scăderea consumului încurajează acest joc în piaţă. Este un comportament nou în piaţă, nu există niciun impediment şi este o decizie a managementului companiilor".
Potrivit lui Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Eugen Brădean a propus, în şedinţa de marţi a Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, încheierea unui contract pe trei ani cu un trader de energie din care Hidroelectrica ar fi pierdut 50 milioane euro. Domnul Borza susţine: "Acest contract era pe acelaşi tipic cu cele cu băieţii deştepţi, adică Hidroelectrica ar fi vândut energie sub costurile de producţie. Preţul din contract era de 147 lei pe MWh, în timp ce costurile sunt de 189 lei pe MWh. Argumentele lui Brădean erau puerile: să facem acest contract pentru că avem excedent de energie pe 2014".
• Avem 3.150 MW "verzi" în sistem
Vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, a declarat că, potrivit ultimelor date, în prezent avem 3.150 de MW acreditaţi pentru schema de sprijin a energiei verzi, în conformitate cu prevederile legale.
Domnia sa a remarcat că energia eoliană "a mers destul de bine" pentru că în prezent sunt aproape 2.000 MW funcţionali, boom-ul în energia regenerabilă fiind dat de capacităţile fotovoltaice unde, până acum, sunt aproape 650 MW acreditaţi.
Producţia masivă de energie eoliană şi scăderea consumului din acest an a condus la diminuarea semnificativă a preţului electricităţii - lucru ce a creat probleme de comercializare a energiei pentru toţi producătorii, inclusiv pentru Hidroelectrica.
Ţintele asumate de Uniunea Europeană privind eficienţa energetică şi sursele regenerabile de energie sunt compromise, consideră deputatul Iulian Iancu. Domnia sa susţine: "Suntem în afara ţintelor asumate de Uniunea Europeană. În acest moment, în ceea ce priveşte ţinta de creştere a eficienţei energetice, suntem la 8,6%, foarte departe de 20%, cât avem obiectiv pentru 2020. Ţinta privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon este, de asemenea, un eşec. 58% din emisiile planetei de dioxid de carbon le emit doar 10 state. Ţinta de energie regenerabilă de 20% este şi ea compromisă, ca urmare a pasului înapoi făcut de statele membre".
El a afirmat că, în ţara noastră, există pierderi de 27% în sistemul energetic naţional, ceea ce înseamnă 4 miliarde de dolari pe an.
Borcanul cu miere de la Hidroelectrica, în continuare tentant pentru alţi "băieţi deştepţi".