IULIU MOLDOVEANU, ACRM: "Târgul BIFE-SIM, mai internaţionalizat decât în anii trecuţi"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 13 septembrie 2018

"Târgul BIFE-SIM, mai internaţionalizat decât în anii trecuţi"

Târgul internaţional de mobilă BIFE-SIM, care se află în aceste zile în desfăşurare în cadrul Complexului Expoziţional Romexpo din Bucureşti, este "mai internaţionalizat" decât în alţi ani, ne-a spus Iuliu Moldoveanu, preşedintele Asociaţiei Clubul Român de Mobilă (ACRM).

Domnia sa ne-a precizat: "La această a 27-a ediţie a BIFE sunt 265 de expozanţi, din 13 ţări, pe diverse game tematice - de la saloane clasice la cele moderne, contemporane, la dormitoare şi canapele, la sectorul de materiale, materii prime şi accesorii, la utilaje etc. De asemenea, există un concurs de design destul de mare. Sunt prezente la târg firme din România în mare parte, care vin şi expun tradiţional la Romexpo - există companii dedicate doar pentru zona de târguri, care urmăresc să îşi crească cifra de afaceri doar mergând la târg. Ne aşteptam la o participare mai mare a companiilor, dar concentrarea anumitor societăţi este legată de producţia pe care o au şi de exportul pe care îl fac, în opinia mea. În orice caz, este mai mare prezenţa internaţională la târgul de acum, faţă de anii trecuţi. Avem Bulgaria, Polonia, Ungaria, Italia, Elveţia, care cred că este nouă la târg. De asemenea, exis­tă integratori care şi-au exprimat intenţia de a veni la BIFE, sunt dezvoltatori dis­puşi să vină să cunoască producătorii cu care lucrează. Vor fi mai mulţi clienţi internaţionali, pentru că şi promovarea a fost mult mai agresivă".

Conform lui Iuliu Moldoveanu, consumul de mobilă pe piaţa noastră a scăzut şi nu sunt foarte multe perspective pozitive pe intern, însă la export există creşteri importante. Domnia sa ne-a explicat: "În primele cinci luni ale anului, am avut un export de 700 de milioane de euro, după ce, anul trecut, au fost înregistrate exporturi de 2,2 miliarde euro şi un excendent valutar de 1,55 miliarde. Practic, suntem pe acelaşi trend ascendent".

Partenerii din UE şi cei tradiţionali rămân în topul ţărilor de export. Avem foarte puţine încercări de a exporta în America de Nord şi în Africa de Sus Est, conform domnului Moldoveanu, care menţionează că, practic, din totalul exporturilor industriei, în jur de 85-90% sunt făcute cu UE. Astfel, exportăm în Germania (18-20%), în Franţa (14%), Cehia, Olanda, Maria Britanie, Spania, spaţiul UE fiind acoperit. Creşteri importante ale exportului au fost înregistrate în Polonia, Federaţia Rusă, Moldova, Spania, Olanda, Belgia, reduceri având loc în Germania, Italia, Austria, Marea Britanie, Ucraina, SUA, Serbia.

Iuliu Moldoveanu ne-a spus, recent: "În continuare industria este interesată să exporte către America şi ţările arabe. Există, însă, o problemă legată de cultura ţărilor respective, pentru că mobilierul exportat în America este cu totul altfel faţă de cel din UE şi faţă de ţările arabe şi este nevoie de arhitecţi, de formatori de opinie care pot să facă mobilă pentru aceste des­tinaţii, iar relaţiile noastre comerciale cu aceste două extremităţi sunt des­tul de mici, ceea ce se reflectă şi în zona de mobilier.

Importul de mobilier care se face este exclusiv pentru piaţa de HoReCa şi office, foarte puţin pe home. Produsele din Polonia sunt mult mai ieftine decât cele pe care le facem noi. Cauzele sunt multiple - de la preţul materiei prime, care este mai mic, la tehnologizarea pe care o au, până la ajutorul statului polonez în susţinerea exportului".

Despre tendinţele din piaţa de profil, Iuliu Moldoveanu ne-a spus: "Există o îmbinare foarte bună a lemnului cu metalul, panourile fono-absorbante deja intră într-o producţie de serie, după ce, în urmă cu câţiva ani, aveam doar prototipuri, există canapele cu design destul de îndrăzneţ, bucătării cu tot felul de accesorizări, utilajele sunt de ultimă generaţie şi folosesc tot felul de tehnologii capabile să crească optimizarea în funcţie de producţie".

Utilajele pot genera mobilier smart, dar la partea de design încă suferim, ne-a mai spus şeful ACRM, conchizând că încă nu stăpânim conceptul de proiecte smart, care are nevoie de un tot unitar, ceea ce nu înseamnă, însă, că nu se fac paşi către această zonă".

Ştefan-Radu Oprea: "Programul de Târguri şi Expoziţii are, în acest an, un buget dublu faţă de anii anteriori"

Programul de Târguri şi Expoziţii are, în acest an, un buget dublu faţă de anii anteriori, a spus, ieri, în des­chiderea BIFE-SIM, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea.

La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a subliniat importanţa pe care industria mobilei o are, prin volumul schimburilor comerciale, dar şi faptul că generează peste 60.000 de locuri de muncă.

Mihai Daraban a precizat, conform Agerpres: "Orice metru cub de lemn care pleacă din România ar trebui să fie sub formă de dulap, scaun sau masă. Dacă ţinem cât de cât la urmaşii noştri, va trebui să luăm în considerare acest lucru şi să stopăm orice ieşire de buştean sau cherestea din România şi absolut tot să plece sub formă de produse ale industriei mobilei. Această industrie are o contribuţie substanţială la economia României, atât prin prisma schimburilor comerciale, cât şi datorită celor peste 60.000 de locuri de muncă pe care le oferă".

Ţara noastră a ajuns, anul acesta, pe locul al cincilea în ceea ce priveşte exportul de mobilă în Uniunea Europeană, contribuţia la balanţa comercială a ţării fiind de 1,5 miliarde euro, anul trecut, conform preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Mobilă, Aurica Sereny.

Aceasta a menţionat: "Un raport al unui institut din Italia arată că Româ­nia a ajuns, în 2018, pe locul 5 la exportul de mobilă în UE şi pe locul 11 în lume, depăşind din acest punct de vedere ţări precum Franţa, Spania sau Turcia. În 2006, eram pe locul 13 în Europa şi pe locul 20 în lume. De asemenea, industria mobilei este un sector economic care valorifică foarte bine masa lemnoasă, în anul 2017 contribuţia la balanţa comercială a României a fost de 1,5 miliarde de euro".

În primele cinci luni ale anului 2018, industria mobilei din România a înregistrat un excedent comercial de 694 de milioane de euro, un nivel similar cu cel din anul precedent, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR). În perioada ianuarie-mai 2018, România a exportat mobilă de 987 milioane de euro şi a importat mobilier de circa 292 milioane de euro, exporturile fiind de 3,4 ori mai mari decât importurile.

Prin organizarea BIFE-SIM, Rom­expo îşi propune să creeze cadrul necesar dialogului de business, să sprijine şi să promoveze mediul de afaceri din România, se arată într-un comunicat al organizatorilor evenimentului. Acesta arată că expoziţia va prezenta cele mai noi tendinţe din domeniul mobilei, adresându-se companiilor de profil din România şi din străinătate, respectiv: producătorilor, importatorilor, distribuitorilor de mobilier şi decoraţiuni interioare, cât şi celor care produc sau comercializează echipamente şi accesorii pentru industria lemnului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb