JAAKKO SALMELIN, KJK CAPITAL: "Investiţiile din România au avut o bună contribuţie la rentabilitatea globală a fondurilor noastre"

A consemnat Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Companii / 11 aprilie 2018

"Investiţiile din România au avut o bună contribuţie la rentabilitatea globală a fondurilor noastre"

Fondul de investiţii finlandez KJK Fund II Balkan a ieşit din acţionariatul mai multor companii româneşti, în ultima perioadă, rămânând cu o deţinere de 10% la producătorul PVC Teraplast, dintre emitenţii listaţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Jaakko Salmelin, Partener - KJK Capital, ne-a spus, în cadrul unui interviu, prin email, că, în ansamblu, portofoliul românesc al KJK a generat venituri peste medie şi a avut o bună contribuţie la rentabilitatea globală a fondurilor.

În februarie 2018, KJK Fund II a raportat că şi-a vândut întreaga deţinere de la 7% la Conpet (COTE), după ce în martie 2017 îşi făcuse exitul din Transgaz.

La începutul anului trecut, KJK Cărămidă SRL, deţinută de "KJK Fund II", a renunţat la participaţia de 27,89% din producătorul de cărămizi "Cemacon".

Pe lângă Teraplast, KJK deţine 12% din Grupul Eurohold, care are operaţiuni şi în ţara noastră, prin brandul Euroins. Eurohold este listat la bursele din Varşovia şi Sofia.

" Căutăm mereu noi oportunităţi de achiziţie, astfel încât KJK Capital nu intenţionează să părăsească în orice mod piaţa românească"

" Ţintim companiile cu venituri de cel puţin 15 milioane euro, din industrie sau sectoarele de producţie"

(Interviu cu domnul Jaakko Salmelin, Partener - KJK Capital)

Reporter: În ultima vreme, KJK a raportat exituri din companiile româneşti. Care sunt motivele? Intenţionaţi să ieşiţi din această piaţă?

Jaakko Salmelin:Nu vom comenta asupra anumitor tranzacţii sau investiţii individuale. În general, vom ieşi din anumite investiţii atunci când credem că a ajuns la o evaluare cu care suntem confortabili.

Cu alte cuvinte, căutăm mereu noi oportunităţi de achiziţie, astfel încât KJK Capital nu intenţionează să părăsească în orice mod piaţa românească. Dimpotrivă, suntem mereu în căutarea unor oportunităţi de investiţii atractive, cu accent pe companii private. Ţintim companiile cu venituri de cel puţin 15 milioane euro, din industrie sau sectoarele de producţie, unde capitalul şi expertiza noastră pot crea valoare adăugată şi duce compania la următoarea etapă de dezvoltare. Ne place să rămânem parteneri cu antreprenorii, chiar dacă, în mod normal, preferăm să cumpăram pachetul majoritar.

Reporter: Care sunt problemele cu care v-aţi confruntat pe piaţa locală de capital?

Jaakko Salmelin:România a parcurs un drum lung în ceea ce priveşte piaţa de capital. Echipa de investiţii de la KJK Capital este activă în România şi în regiunea Balcanilor de mai bine de 15 ani şi, de-a lungul timpului, am văzut o îmbunătăţire graduală. Deşi, încă mai trebuie făcute eforturi, în general, credem că Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Bursa de Valori Bucureşti au făcut paşi în direcţia cea bună.

Reporter: Aveţi nemulţumiri legate de mediul economic din România - taxare, regulamente?

Jaakko Salmelin:Ca investitori în regiune pentru o lungă perioadă de timp, suntem obişnuiţi cu un mediu politic şi economic volatil. Treaba noastră este să găsim oportunităţi bune pentru investitorii noştri şi să încercăm să valorificăm capitalul în acest sens. Un mediu politic şi economic volatil va presupune de la noi să solicităm un cost mai mare de capital pentru a explica riscul mai mare al investiţiilor. Pe termen lung, costul mai mare al capitalului penalizează dezvoltarea oricărei economii (şi, de asemenea, pe a României) şi merită observat că acest lucru depinde destul de mult de oamenii şi politicieni locali, care stabilesc mediul juridic şi fiscal, la care trebuie să reacţionăm şi, adesea, pe care trebuie să îl anticipăm. Pentru o ţară în curs de dezvoltare precum România, un mediu politic şi economic stabil ar fi un avantaj deosebit.

Capitalul este mobil şi va merge acolo unde este binevenit.

Reporter: Care este cea mai profitabilă investiţie în România? Dar cea mai neprofitabilă?

Jaakko Salmelin:Nu comentăm tranzacţii specifice din cadrul portofoliului nostru. În ansamblu, portofoliul nostru românesc a generat venituri peste medie şi a avut o bună contribuţie la rentabilitatea globală a fondurilor noastre.

Acest lucru subliniază, de asemenea, experienţa şi implicarea echipei noastre de investiţii, precum şi abordarea noastră disciplinată a investiţiilor. Cred că investitorii noştri sunt foarte mulţumiţi de munca pe care o facem pentru ei.

Reporter: Cum comentaţi experienţa avută în acţionariatul Cemacon? Propunerea de restructurare (a datoriei faţă de BCR, prin preluarea de către fondul BOF a creanţei şi transformarea acesteia în acţiuni) a fost în atenţia autorităţilor de taxare, din perspectiva plăţii taxelor de către BCR pentru transferul împrumutului dat companiei către fondul BOF.

Jaakko Salmelin:Nu comentăm investiţii individuale.

Reporter: Care sunt planurile dumneavoastră în ce priveşte investiţia în Teraplast?

Jaakko Salmelin:Nu comentăm acţiuni viitoare specifice legate de deţinerile noastre.

Reporter: Pe ce alte pieţe aveţi deţineri consistente şi în ce sectoare căutaţi oportunităţi?

Jaakko Salmelin:Fondurile administrate de KJK Capital sunt focusate pe Balcani şi ţările baltice, aşa că investiţiile noastre sunt răspândite pe aceste regiuni.

Căutăm continuu investiţii atractive în Balcani şi în ţările baltice, unde ne concentrăm atenţia. Ne place sectorul industrial şi producţia, în general. Stăm departe de imobiliare, IT sau investiţii în energii alternative, deoarece acestea nu se află în aria noastră de expertiză. De asemenea, noi nu finanţăm operaţiuni greenfield sau brownfield (n.r. începute de la zero sau aflate într-o zonă industrială abandonată), deşi acestea ar putea fi oportunităţi pentru companiile din portofoliul nostru.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb