Jaf ca-n codru, în păduri: 6 miliarde de dolari

Lucia Dumitrescu
Ziarul BURSA #Companii / 9 februarie 2005

"Mafia lemnului" este pe cale să înregistreze un succes crucial: după cum afirma deputatul UDMR, Garda Dezsö, Ministerul Agriculturii pregăteşte o ordonanţă de urgenţă ca să-şi subordoneze Garda Naţională de Mediu, astfel că acelaşi organism se va controla pe sine.

Deputatul susţine că actul de control devenise eficient în ultimul an, după ce, în vara anului 2003, luase fiinţă Garda Naţională de Mediu, cu statut de exterioritate faţă de Ministerul Agriculturii, fiind subordonată autorităţii naţionale de control.

"Pînă atunci", povesteşte Garda Dezsö, "controlul pădurilor se afla sub influenţa mafiei lemnului, ajungînd să controleze altceva decît subiectul prejudiciului". Deputatul susţine că aşa s-a petrecut în anul 2001, în cazul controlului realizat de inspectorul Mircea Vasile la Ocolul Silvic Gheorghieni, unde avuseseră loc masive defrişări ilegale. "Dar acesta nu este decît unul din sutele de exemple pe care le pot da", susţine deputatul.

Garda Dezsö afirmă că doborîturile de vînt din 1995 şi 1998 au fost "umflate" artificial şi că sub acest pretext au avut loc defrişări sălbatice. Domnul Garda afirmă că hoţii mai folosesc şi pretextul "tăierilor de igienă", sub care jefuiesc fără teamă.

Deputatul UDMR consideră că "mafia lemnului" a fost susţinută de vîrful piramidei: "Tomescu, fostul ministru al mediului şi pădurilor şi Ciucă şi Dumitru - foştii directori Romsilva - constituie aşa-numita < promoţie de aur > care i-a susţinut pe cei care au prejudiciat fondul forestier din Harghita", afirmă Garda Dezsö.

Deputatul spune că "promoţia de aur" este cea care a promovat-o la conducerea Direcţiei Silvice Miercurea Ciuc pe Laczko Terezia, cea care în prezent se află în cercetare penală. Deputatul zice că "promoţia de aur" l-a susţinut la conducerea Ocolului Silvic Gheorghieni pe Melles Elöd, cel care acum este trimis în judecată.

"O suprafaţă de 493 de hectare a fost defrişată la Lăzarea - UP7 Remetea, între august 2003 şi sfîrşitul anului 2004", afirmă Garda Deszö.

De altfel, deputatul susţine că în comuna Remetea a fost defrişată toată pădurea, că mare parte din pădurea din comuna Ditrău a fost jefuită, că tot aşa şi la Lacul Roşu.

Deputatul Garda spune că fără o autoritate de control independentă de Ministerul Agriculturii, jaful pădurilor va fi scăpat din nou de sub supraveghere. De altfel, după cum observă şi domnia sa, să pui lupul cioban la stînă este nefiresc...

Furturile din păduri din ultimii opt ani sînt estimate de unii specialişti la 6 miliarde de dolari. Deputatul UDMR Garda Dezsö (foto) luptă cu mafia forestieră, din 1997. Cine îl vede pentru prima oară pe domnul Garda este derutat: un maghiar bonom, de vreo 55 de ani, pasionat de istorie - domeniu în care poartă titlul de profesor-doctor şi a publicat sute de lucrări. Cu vorba sa domoală, domnul Garda nu are deloc alura unui luptător contra "mafiei". şi totuşi, de opt ani, doctorul maghiar în istorie încearcă toate armele parlamentare - declaraţii politice şi interpelări, mergînd pînă la a monitoriza actul de justiţie - încercînd să stopeze deşertizarea ţării. Din păcate, pînă în prezent, în pofida enormelor prejudicii constatate în păduri, nu există nici un caz în care vinovatul să fi fost condamnat. Dosare, da!, sînt întocmite expertize peste expertize, cercetaţi penal, trimişi în judecată - da!, toate astea există. Dar nici un condamnat. În prezent, deputatul este îngrijorat că restructurările în autoritatea de control vor face imposibilă supravegherea activităţilor criminale ale "mafiei lemnului", ba, chiar, că aceia dintre controlorii care au rămas oneşti vor deveni "oile negre" ale Ministerului Agriculturii. Motiv pentru care deputatul UDMR i-a adresat o scrisoare deschisă ministrului agriculturii Gheorghe Flutur, pe care o reproducem în pagina 3.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb