Actualizare 21:45 Trump promite să supravieţuiască unui "asediu" şi să înflorească
Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că el şi susţinătorii "se află sub asediu", dar că "vor ieşi mai mari, mai buni şi mai puternici ca niciodată" din el, relatează The Associated Press.
Trump a făcut această declaraţie la conferinţa anuală a Coaliţiei Credinţei şi Libertăţii, în timp ce fostul director FBI James Comey era audiat în Congres, potrivit sursei din presa externă.
Preşedintele nu a făcut vreo trimitere la Comey, care afirmă că a încercat să-l facă să-i jure loialitate şi să abandoneze o anchetă cu privire la o eventuală complicitate între echipa de campanie şi Rusia, conform sursei.
Însă, la începutul discursului pe care l-a susţinut, Trump a declarat că, "aşa cum ştiţi, ne aflăm sub asediu", iar apoi a promis să supravieţuiască şi să înflorească, potrivit sursei citate.
O purtătoare de cuvânt al Casei Albe a declarat anterior că nu ştie dacă preşedintele Donald Trump înregistrează conversaţiile pe care le poartă în Biroul Oval, dar că "va încerca să se uite sub canapea".
Trump i-a transmis luna trecută lui Comey, după ce l-a destituit de la conducerea FBI, că n-are decât să spere că nu există "înregistrări" ale conversaţiilor lor.
În sursă se mai arată că Comey i-a răspuns joi, în audierea de pe Dealul Capitoliului, că el speră să existe asemenea înregistrări şi l-a îndemnat pe preşedinte să le facă publice dacă există.
(A.C.)
--------
Actualizare 20:21 Comey a precizat că nu ştie dacă l-ar fi concediat Clinton
James Comey le-a răspuns astăzi senatorilor care l-au întrebat dacă crede că ar fi fost concediat dacă Hillary Clinton că aceasta este o întrebare bună, relatează BBC News.
"Este o întrebare excelentă. Nu ştiu, poate că aş fi fost concediat de Clinton", a răspuns fostul director FBI, dat afară de preşedintele Donald Trump de 9 mai.
"Aşa cum am spus, a fost o perioadă extraordinară şi dificilă pentru mine", a adăugat el.
"Am făcut ceea ce am crezut că trebuie să fac", a continuat Comey.
"Dacă ar fi fost aleasă ea (Hillary Clinton), poate că aş fi fost concediat, chiar nu ştiu", a mai declarat el.
Echipa de campanie a lui Hillary Clinton a fost furioasă pe decizia lui Comey de a anunţa redeschiderea anchetei cu privire modul cum şi-a gestionat e-mailurile pe vremea când era secretar de Stat, cu doar câteva zile înainte de alegerile de la 8 noiembrie, potrivit sursei citate.
Comey nu a răspuns nici altor întrebări-cheie.
Întrebat de senatorii din Comisia pentru Informaţii dacă s-a gândit să închidă ancheta cu privire la Flynn, el a răspuns că nu poate să dea un răspuns la această întrebare într-o audiere publică.
Senatorii urmează să se întâlnească cu fostul şef al FBI într-o audiere cu uşile închise ulterior.
Comey a răspuns la fel şi atunci când a fost întrebat dacă el crede că există o complicitate între Trump şi Rusia.
"Aceasta este o întrebare la care cred că nu ar trebui să răspund într-o audiere publică", a spus el.
"Este o întrebare la care va răspunde ancheta, cred", a adăugat Comey.
(A.C.)
------
Actualizare 19: 51 Comey recunoaşte că i-a cerut unui prieten să divulge conţinutul notelor despre întâlnirile cu Trump
Fostul director James Comey a declarat joi, în Senat, că i-a cerut unui prieten să divulge conţinutul notelor despre întâlnirile cu preşedintele Donald trump, relatează The Associated Press.
Comey a spus în această audiere, în Comisia pentru Informaţii a Senatului, că a simţit că faptul de face publice detalii ale conversaţiilor sale private cu preşedintele ar putea conduce la numirea unui procuror special în ancheta Trump-Rusia.
El a precizat că a luat această decizie după ce Trump a scris pe Twitter că ar face bine să spere că nu există înregistrări ale acestor discuţii.
Fostul director FBI a mai precizat că notele a fost divulgate unui jurnalist de către un prieten apropiat de-al său, care este profesor la Facultatea de Drept a Universităţii Columbia.
(A.C.)
------
Actualizare 19:23 Comey afirmă că ştia despre motivele recuzării lui Sessions
Fostul director FBI James Comey a declarat joi că ştia o "mulţime de motive" din cauza cărora implicarea secretarului Justiţiei Jeff Sessions în ancheta Trump-Rusia avea să fie problematică, înainte ca procurorul general să se recuze, în martie, relatează The Associated Press.
Însă, a spus el, aceste motive sunt de o asemenea natură "încât nu le pot discuta într-o şedinţă publică".
Funcţionari de carieră de la Departamentul Justiţiei l-au îndemnat pe Sessions să se retragă de la supervizarea acestei anchete, potrivit sursei citate.
Sessions a făcut acest lucru în martie, după ce s-a dezvăluit că a discutat în două rânduri cu ambasadorul rus la Washington Serghei Kisliak, în timpul campaniei electorale.
Sessions nu a dezvăluit aceste contacte atunci când a fost audiat în Congres în vederea confirmării sale în funcţie, conform sursei.
Comey a declarat, de asemenea, că nu ştie dacă secretarul Justiţiei a respectat această recuzare.
Acesta a subliniat că acest lucru depinde de adevăratul motiv al demiterii sale, pe care Sessions i-a recomandat-o lui Trump.
În sursă s+a precizat că fostul director al Biroului Federal de Investigaţii a declarat că nu a anunţat că preşedintele Donald Trumpk nu era anchetat personal, deoarece "asta creează o datorie de a corecta, pe care am trăit-o anterior".
El se referea astfel la ancheta cu privire la e-mailurile lui Hillary Clinton.
Comey a anunţat la sfârşitul campaniei prezidenţiale din 2016 că FBI a redeschis cazul.
Comey le-a explicat astfel senatorilor din Comisia pentru Informaţii, în această audiere, de ce a avut reţineri să anunţe că Trump nu era anchetat, s-a mai precizat în sursă.
(A.C.)
--------
Actualizare 19:05 Comey spune că a luat "drept o instrucţiune" afirmaţiile lui Trump cu privire la Flynn
Fostul director FBI James Comey a declarat joi în Senat că a luat "drept o instrucţiune" afirmaţia prin care preşedintele Donald Trump şi-a exprimat speranţa că va abandona o anchetă cu privire la fostul consilier pe probleme de securitate naţională al acestuia Michael Flynn, relatează The Associated Press.
Senatorul republican James Risch din Idaho l-a întrebat pe Comey dacă ştie vreo persoană acuzată de obstrucţionarea justiţiei pentru că şi-a exprimat speranţa faţă de un anumit rezultat. Comey i-a răspuns că nu ştie pe nimeni, potrivit sursei citate.
Însă, a adăugat el în această audiere, "am luat-o ca pe o instrucţiune" şi a subliniat că această declaraţie a avut loc într-o întâlnire între patru ochi cu preşedintele Statelor Unite.
Comey a declarat că se gândea, în cursul unei cine cu Trump, în ianuarie, că preşedintele "căuta să obţină ceva" în schimbul faptului că-l lasă să rămână director al Biroului Federal de Investigaţii. Acesta şi-a prezentat punctul de vedere, potrivit căruia preşedintele încerca să creeze un fel de "relaţie de patronaj" la începutul administraţiei sale, se mai artă în sursa citată.
Fostul şef al FBI a mai declarat că preşedintele i-a spus înainte de cină că speră că va rămâne director.
Conform sursei, Comey a subliniat că, în opinia sa, şefii agenţiilor însărcinate cu aplicarea legii "nu trebuie să se uite să vadă dacă patronul este mulţumit faţă de ceea ce faci".
(A.C.)
--------
Fostul director FBI James Comey a declarat astăzi în faţa membrilor Comisiei pentru Informaţii a Senatului, că preşedintele are dreptul să concedieze directorul Biroului Federal de Investigaţii în orice moment, în cursul mandatului de zece ani al acestuia, însă Trump a spus "pur şi simplu minciuni", potrivit BBC News.
Comey a transmis Comisiei că administraţia prezidenţială a ales să-l denigreze atât pe el, cât şi FBI-ul, susţinâd că agenţia de securitate este "prost condusă", potrivit sursei citate.
"Acelea au fost minciuni, pur şi simplu. Îmi pare rău că angajaţii au trbuit să le asculte", a adăugat fostul director FBI.
"FBI e sincer, puternic şi va fi întodeauna independent", a mai precizat Comey.
Conform sursei, când a fost întrebat, de comitetul Comisiei, dacă preşedintele a încercat să oprească investigaţia pe care acesta o conducea cu privire la investigaţia asupra implicării Rusiei în alegerile prezidenţiale, James Comey a negat, adăugând că "nu a auzit nimic despre asta".
Acesta a susţinut că nu era treaba lui să spună dacă acţiunile lui Trump erau o obstrucţie a justiţiei sau nu.
Senatorul democrat Mark Warner, vice preşedintele Comisiei, l-a pus pe Comey să continue asupra motivului pentru care acesta a decis să păstreze înregistrări din timpul conversaţiilor cu Trump. Fostul director FBI a spus că a fost o chestiune de circumstanţe, de subiect şi de persoana cu care a reacţionat, se mai arată în sursă.
"Am fost îngrijorat că ar fi putut minţi în legătură cu natura motivului întâlnirii noastre" a precizat Comey.
În sursă se mai precizează că James Comey conducea una din cele mai importante investigaţii asupra Rusiei înainte de conciederea sa de către Trump. Agenţiile de securitate din SUA consideră că Rusia a intervenit în alegerile prezidenţiale şi investighează probabilele legături dintre campania lui trump şi Moscova.
Însă, potrivit sursei, nu există nici o probă a intersectării acestor lucruri, iar Donald Trump a respins povestea, susţinând că este "o ştire falsă".