Japonia a înregistrat, în ultimul trimestru din 2008, cea mai severă scădere a Produsului Intern Brut din ultimii 35 de ani, ca urmare a declinului semnificativ al exporturilor şi investiţiilor. Guvernul nipon susţine că ţara cunoaşte, în prezent, cea mai gravă recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Potrivit datelor oficiale publicate ieri, PIB-ul Japoniei - a doua economie mondială, a scăzut cu 3,3 procente în ultimul trimestru din 2008, faţă de trimestrul precedent, şi cu 12,7 procente faţă de perioada similară din 2007. Acest recul înregistrat în intervalul octombrie-decembrie 2008, pentru al treilea trimestru consecutiv, este cel mai puternic de după scăderea de 13,1% (ritm anual) consemnată în primul trimestru al anului 1974, în plin şoc petrolier. Datele anunţate ieri sunt mult mai slabe decât prognozele economiştilor, care aşteptau, în medie, o scădere anuală de 11,6%.
Kaoru Yosano, ministrul japonez al Politicii economice şi bugetare, a declarat: "Este cea mai gravă criză de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Nu există nicio îndoială asupra acestui subiect. Economia japoneză a fost literalmente răvăşită de criza mondială". În opinia sa, economia niponă, care este extrem de dependentă de exporturile de autoturisme, electronice şi bunuri de capital, a fost grav lovită de încetinirea economiei globale.
În ultimele trei luni din 2008, exporturile nipone s-au redus cu 13,9% faţă de trimestrul al treilea. În aceste condiţii, exportatori japonezi importanţi, precum "Toyota Motor" Corp., "Sony" Corp. şi "Hitachi" Ltd., care anticipează pierderi, disponibilizează mii de lucrători.
În ultimul deceniu, Japonia a devenit tot mai dependentă de vânzările către exterior. În prezent, exporturile ţării aduc 16% din economie, comparativ cu aproape 10% în 1999.
În perioada de raportare, investiţiile de capital din Japonia au scăzut cu 5,3%, iar cheltuielile de consum, care generează mai bine de 50% din economie, s-au redus cu 0,4%. Rata şomajului din Japonia a crescut la 4,4% în decembrie, de la 3,9% în noiembrie. Aceasta a fost cea mai puternică creştere din ultimele patru decenii.