Japonia comemorează 75 de ani de la atacul cu bombă de la Hiroshima

A.P.
Internaţional / 6 august 2020

Japonia comemorează 75 de ani de la atacul cu bombă de la Hiroshima

Japonia marchează joi 75 de ani de la primul atac cu bombă atomică, la Hiroshima, unde clopotele au bătut în semn de omagiu pentru cei care şi-au pierdut viaţa, relatează BBC, citat de News.ro.

Pe 6 august 1945, un avion american a lansat bomba cu uraniu deasupra oraşului japonez. Atacul a ucis aproximativ 140.000 de oameni.

Trei zile mai târziu, o a doua bombă nucleară a fost lansată asupra oraşului Nagasaki, iar după două săptămâni Japonia s-a predat, încheindu-se astfel cel de-Al Doilea Război Mondial.

Din cauza pandemiei, manifestările de anul acesta au fost reduse. Joi, prim-ministrul Shinzo Abe şi primarul oraşului Hiroshima s-au alăturat, în Parcul Păcii, supravieţuitorilor atacului şi urmaşilor victimelor.

De regulă, aici veneau mii de oameni pentru a comemora evenimentele, însă anul acesta numărul participanţilor a fost redus. Cei care au fost prezenţi au ocupat scaune amplasate la distanţă şi au purtat măşti.

La ora locală 08:15, când bomba a căzut, a fost ţinut un moment de reculegere.

"Pe 6 august 1945, o singură bombă atomică ne-a distrus oraşul. Se spunea atunci că «nimic nu va creşte aici timp de 75 de ani»", a spus primarul Kazumi Matsui. "Totuşi, Hiroshima şi-a revenit, devenind un simbol al păcii".

Într-un mesaj video, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel către toate naţiunile să îşi reînnoiască eforturile de a elimina aceste arme.

"Diviziunea, neîncrederea şi o lipsă de dialog ameninţă să readucă lumea într-o competiţie nucleară strategică nestăpânită. Singurul mod de a elimina riscul nuclear este să eliminăm complet armele nucleare", a spus el.

În mai 1945, Germania a predat armele în faţa Forţelor Aliate, dar războiul a continuat în Asia, unde Aliaţii luptau împotriva Japoniei.

Statele Unite au crezut că lansarea bombei nucleare, după ce Tokyo respinsese un ultimatum de pace, va duce la o predare rapidă şi nu vor fi nevoite să rişte vieţi la sol.

Pe 6 august, SUA au lansat prima bombă - cu numele de cod "Little Boy" (băieţelul, n.r.) - la Hiroshima. Atacul a fost primul de acest fel.

El a fost coordonat de colonelul Paul Tibbets, atunci în vârstă de 30 de ani. Ţinta finală a fost decisă cu mai puţin de o oră înainte de lansarea bombei. La detonare, temperatura la punctul de explozie a fost de câteva milioane de grade. Explozia a generat o undă de şoc care a aplatizat clădirile.

Este crezut că cel puţin 70.000 de oameni au murit imediat în explozia masivă care a distrus oraşul. Zeci de mii de oameni au murit, în zilele, săptămânile şi lunile următoare, din cauza rănilor cauzate de radiaţii, scrie BBC.

Pentru că Japonia nu s-a predat imediat, SUA au decis să lanseze o altă bombă, supranumită "Fat Man" (grasul, n.r.), după trei zile, la 420 de kilometri sud de Hiroshima. La Nagasaki, au murit aproximativ 74.000 de oameni.

Bilanţurile înregistrate sunt estimative, dar este crezut că în atacuri au murit aproximativ 140.000 de oameni din populaţia de 350.000 a Hiroshimei şi cel puţin 74.000 de oameni din Nagasaki.

Acestea au fost singurele două bombe nucleare lansate vreodată în afara spaţiilor de testare.

Pe 14 august 1945, Japonia a capitulat în faţa Aliaţilor.

Unii specialişti sunt de părere că Japonia se afla deja pe punctul de a preda armele şi că bombele care au ucis un număr uriaş de civili nu ar fi trebuit lansate.

Experienţa Japoniei din timpul războiului a dus la o puternică mişcare pacifistă în ţară. La comemorarea anuală de la Hiroshima, guvernul de obicei îşi reconfirmă angajamentul faţă de o lume fără arme nucleare.

După război, Hiroshima a încercat să se reinventeze ca Oraşul Păcii şi continuă să promoveze dezarmarea nucleară în lume.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb