Japonia se confruntă cu cea mai gravă situaţie de la cel de-al Doilea Război Mondial

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 martie 2011

Japonia se confruntă cu cea mai gravă situaţie de la cel de-al Doilea Război Mondial

Banca centrală este gata să garanteze stabilitatea pieţelor

Japonia se confruntă cu cea mai gravă situaţie de la cel de-al Doi­lea Război Mondial, a declarat, ieri, premierul nipon Naoto Kan, la două zile de la cel mai mare seism înregistrat vreodată în această ţară, anunţă Agerpres.

Naoto Kan a recunoscut că situaţia la centrala nucleară Fukushima este în continuare serioasă, dar a dat asigurări că şi în cazul unei explozii similare celei produse sâmbătă, "reactorul însuşi nu este în pericol" şi nu vor exista consecinţe asupra sănătăţii populaţiei din zonă - evacuată pe o rază de 20 de kilometri în jurul obiectivului.

Situaţia de la Fukushima nu este însă la fel de gravă ca aceea de la Cernobâl, în 1986, a insistat şeful executivului de la Tokyo, explicând că, spre deosebire de acest caz, în dezastrul din "86 radiaţiile nucleare au fost emise în aer.

"Este total diferit de accidentul de la Cernobâl, şi acţionăm pentru a opri extinderea pagubelor", a mai spus Naoto Kan, citat de Jiji press.

Premierul Kan a anunţat, de asemenea, că a aprobat un plan de urgenţă, care va permite, începând de astăzi, întreruperea aprovizionării cu energie electrică de către operatorul "Tokyo Electric Power" Co.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano, a indicat că ministerele din Japonia şi misiunile diplomatice din străinătate vor oferi încontinuu informaţii referitoare la seismul devastator de vineri şi la tsunami care a urmat.

La rândul său, Banca Japoniei (BoJ) a anunţat că a injectat 55 miliarde yeni (483 milioane euro) în 13 instituţii financiare din nord-estul ţării, zonă devastată de cutremur.

Banca centrală a precizat că este gata să facă tot posibilul pentru a garanta stabilitatea pieţelor şi o lichiditate adecvată.

BoJ a precizat că nu are informaţii care să indice posibile probleme, astăzi în ceea ce priveşte furnizarea de numerar în zonele afectate de cutremur.

Banca niponă a anunţat, zilele trecute, că este dispusă să sprijine instituţiile financiare din zona afectată de cutremur şi, ulterior, de tsunami, pentru acoperirea necesităţilor de retrageri de depozite.

Seismul din nord-estul Japoniei ar putea avea un impact "considerabil" asupra economiei ţării, a avertizat, ieri, purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Yukio Edano, citat de France Presse, potrivit Agerpres.

"Mişcarea telurică ar urma să aibă un impact considerabil asupra activităţilor economice ale unui mare număr de sectoare", a afirmat Yukio Edano.

Dezastrul a devastat coasta Pacifică a regiunii Tohoku, care asigură aproximativ 8% din PIB-ul celei de-a treia economii a lumii. Numeroase activităţi în zona de coastă au fost reduse la zero, iar infrastructurile au fost distruse de un val de zece metri, în metropola Sendai.

Regiunea Kanto, aflată mai spre sud, care cuprinde Tokyo şi reprezintă 40% din PIB, a fost de asemenea afectată, situaţia fiind deosebit de dramatică la Iichihara (la est de Tokyo), unde o rafinărie de petrol a companiei "Cosmo Oil" a ars parţial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb