Existenţa monedei euro nu ar mai avea sens dacă spaţiul Schengen ar dispărea, a declarat, la finalul săptămânii trecute, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, în cadrul unei conferinţe de presă în care a evidenţiat priorităţile instituţiei pe care o conduce. Oficialul a mai susţinut că lipsa Schengen ar duce şi la o sporire a şomajului şi la diminuarea creşterii economice.
În opinia lui Jean-Claude Juncker, Europa se confruntă cu cea mai gravă criză a migranţilor de după cel de-al Doilea Război Mondial: "Stoparea fluxului masiv de refugiaţi reprezintă o prioritate, în primul rând pentru Germania, cea mai puternică economie dintre cele 28 de state membre şi principala destinaţie a nou-veniţilor pe teritoriul european".
În plus, preşedintele CE a precizat că nu poate accepta ca relocarea celor 160.000 de refugiaţi să nu fie implementată.
Conform comunicatului emis de Comisia Europeană, preşedintele instituţiei a făcut apel la statele membre să urmeze strategia ale cărei baze au fost puse în urmă cu un an: reforme structurale, responsabilitate fiscală, investiţii strategice. Oficialul a menţionat progresul Planului de Investiţii de 315 miliarde de euro. În primele 3 luni, au fost mobilizate 50 de miliarde de euro, în 22 state membre, a mai spus oficialul.
Conform situaţiei Planului de Investiţii, din 13 ianuarie 2016, publicată pe site-ul Comisiei Europene, cel mai important beneficiar al acestuia este Franţa, cu opt proiecte în valoare de 1,2 miliarde de euro.
Polonia a participat, de asemenea, la Plan, cu un proiect de infrastructură şi patru acorduri de finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii. Se aşteaptă ca finanţarea din partea Fondului European de Investiţii, prin cele patru acorduri cu bănci şi fonduri intermediare (BGK, Idea Bank - cu care au fost semnate două dintre acorduri - şi Raiffeisen Leasing Polska S.A.), în cuantum de 18,5 milioane de euro să genereze investiţii în valoare de 671 milioane euro.
Referindu-se la evoluţiile recente din acest stat, condus, în urma alegerilor de la finele anului trecut, de partidul de dreapta Lege şi Justiţie (PiS), Jean-Claude Juncker a afirmat că problemele Poloniei privesc, în mod direct, şi Uniunea Europeană. Săptămâna trecută, UE a lansat o investigaţie, pentru a demonstra dacă autorităţile de la Varşovia au încălcat standardele democratice europene, prin preluarea controlului asupra judiciarului şi a mass-media publică.