Extinderea NATO este rezultatul deciziilor democratice şi nu este un gest împotriva Rusiei, a declarat, astăzi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o intervenţie la Aspen - GMF Bucharest Forum, care are loc la Bucureşti, relatează Agerpres.
Înaltul oficial se află în România pentru a prezida reuniunea miniştrilor de Externe din NATO, care are loc marţi şi miercuri la Palatul Parlamentului.
"Extinderea NATO este rezultatul deciziilor democratice luate de ţările democratice. Nu este împotriva Rusiei, ci are loc când naţiuni libere şi independente cred că sunt mai în siguranţă alături de altele. Iar războiul Rusiei a sugerat că dacă un stat devine aliat NATO, aceasta este o provocare", a punctat Stoltenberg.
El a dat, în acest sens, exemplul ţării sale.
"Eu vin din Norvegia, o ţară care are graniţă cu Rusia. La începuturile NATO, Norvegia era singura ţară aliată care avea graniţă cu Rusia. Înainte de asta, în 1949, Rusia transmisese că este pur şi simplu de neacceptat ca Norvegia să devină membră NATO, că asta ar fi fost o provocare. Nu a fost o provocare, a fost vorba de voinţa liberă şi democratică a norvegienilor de a face parte din NATO. Şi mă bucur că membrii fondatori de la Washington, Paris, Londra şi ceilalţi au fost de acord", a amintit Stoltenberg.
Mai mult, secretarul general al NATO a spus că "la fel s-a întâmplat când Lituania şi Letonia au devenit membre, când România a devenit membră NATO".
"Nu a obligat-o NATO pe România să devină parte a Alianţei. România a vrut asta, în contextul unor alegeri libere şi independente. A avut un guvern ales democratic care a vrut să facă parte din NATO. Respect voinţa României de a face parte din NATO, iar preşedintele Putin nu poate să nege naţiunilor suverane dreptul de a lua propriile decizii suverane. Nu sunt o ameninţare pentru Rusia, ci mai degrabă el nu înţelege ce pot face naţiunile libere şi independente şi cred că se teme de democraţie şi libertate. Aceasta este marea sa provocare şi motivul pentru care a invadat Ucraina", a punctat Stoltenberg.
În cadrul intervenţiei sale, înaltul oficial a subliniat că "NATO este o alianţă defensivă".
"Ucraina nu a fost niciodată o ameninţare pentru Rusia, iar Rusia a fost o ameninţare pentru Ucraina. (Rusia - n.r.) a anexat Crimeea în 2014 şi şi-au folosit forţele pentru a controla partea de est a Donbasului - care se află în graniţele Ucrainei", a arătat Jens Stoltenberg.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.11.2022, 01:13)
Scoate masonul asta adept a NWO, atatea sofisme legate de democratie si alegere libera, incat daca n-ai stii cine se afla in spatele sau si a celorlalti de teapa sa, chiar ai fi tentat sa-l crezi!
2. Nu au obligat Romania sa intre in NATO?!
(mesaj trimis de anonim în data de 30.11.2022, 07:43)
Dae in nici un caz sa nu faca din Romania teritoriu de confruntare si razboi . Deja pierderile economice sunt uriase . Daca Turcia si Ungaria se opun deschis politicilor prezente in NATO si nu sunt observatii ,ce drept au liderii romani sa ofere Romania pe tava pentru un razboi proxi ? Nu a fost niciodata un mandat pentru asa ceva din partea poporului ,vin alegerile si cei care vor sa ramana in frunte sa ia aminte . Toti intelegem in ce consta participarea lor la NATO.
2.1. Titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Protaru în data de 30.11.2022, 10:44)
Astia care conduc Romania nu au nici un mandat.
Cand la alegerile parlamentare ai o prezenta la vot de 35% poti vorbi fara probleme de o democratie esuata.
Nu esti legitim si nici reprezentativ cand ai fost ales in urma unei prezente la vot de doar 35%.