JENS STOLTENBERG: "Puterile autoritare încearcă să provoace democraţiile noastre, Rusia este tot mai agresivă"

J.P.
Internaţional / 9 decembrie 2021

"Puterile autoritare încearcă să provoace democraţiile noastre, Rusia este tot mai agresivă"

Puterile autoritare subminează în mod deschis regulile globale pentru a-şi spori puterea şi influenţa, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, joi, în debutul ediţiei aniversare a Bucharest Forum 2021, eveniment organizat de Institutul Aspen România împreună cu biroul din Bucureşti al German Marshall Fund of the US, conform G4media.

"Astăzi, puterile autoritare subminează în mod deschis regulile globale pentru a-şi creşte puterea şi influenţa. Încearcă să provoace democraţiile noastre în multe domenii: economic, tehnologic, politic şi militar. Rusia este tot mai agresivă. Interferează în treburile altor state, a folosit forţa împotriva vecinilor săi şi a investit semnificativ în noi capabilităţi, inclusiv arme nucleare avansate. Rusia continuă consolidarea militară, aşa cum vedem acum în apropierea graniţelor Ucrainei, precum şi comportamentul asertiv în regiunea Mării Negre, importantă din punct de vedere strategic", a susţinut Jens Stoltenberg.

Potrivit acestuia, pe de altă parte, China investeşte masiv în noi tehnologii şi îşi "extinde amprenta economică şi militară" globală, inclusiv în spaţiul cibernetic.

"În acelaşi timp, China îşi foloseşte puterea pentru a constrânge alte ţări şi pentru a-şi controla propria populaţie. A investit masiv în noi tehnologii, precum planoarele hipersonice, şi îşi extinde amprenta economică şi militară globală din Africa până în zona arctică, în spaţiu şi în spaţiul cibernetic", a spus secretarul general al NATO.

El a atras atenţia şi asupra altor ameninţări globale, precum: atacurile cibernetice tot "mai frecvente şi mai sofisticate", ameninţarea teroristă persistentă, proliferarea armelor nucleare şi impactul schimbărilor climatice.

"Trebuie să facem faţă acestei noi realităţi. Iar cea mai potrivită modalitate este să o facem împreună: Europa şi America de Nord, alături, în NATO. Din acest motiv, liderii NATO au luat, la summitul de la Bruxelles din luna iunie, decizii menite să consolideze unitatea transatlantică", a mai spus el.

Stoltenberg a menţionat că agenda NATO 2030 îşi propune să asigure securitatea într-o lume mai "impredictibilă" şi să investească în cele mai noi tehnologii, de la "inteligenţa artificială la biotehnologie şi computere cuantice".

"Dezvoltăm un accelerator de inovare în domeniul apărării, DIANA, pentru a facilita cooperarea transatlantică şi schimburile de experienţă în ce priveşte tehnologiile importante. Am lansat noul Fond de inovare al NATO, pentru a investi în start-up-uri menite să contribuie la asigurarea securităţii şi pentru a consolida legătura tehnologică dintre Europa şi America de Nord. La summit, am decis de asemenea să abordăm impactul schimbărilor climatice asupra securităţii noastre. Aliaţii investesc deja în soluţii durabile, inclusiv biocombustibili pentru avioanele cu reacţie, panouri solare pentru alimentarea echipamentelor. Pentru prima dată, NATO dezvoltă o modalitate de a cartografia emisiile militare în întreaga Alianţă, în vederea diminuării lor", a precizat el.

Potrivit acestuia, o altă decizie luată la summitul de la Bruxelles a fost de a asigura o infrastructură şi lanţuri de aprovizionare mai sigure.

"Adversarii noştri potenţiali folosesc vulnerabilităţile noastre pentru a-şi promova interesele, investind în infrastructura esenţială ca o modalitate de a interveni în societăţile noastre şi încercând să exploateze dependenţa noastre de resurse esenţiale - cum ar fi gazul, petrolul şi pământurile rare. Încercăm să stabilim obiective mai clare şi mai cuantificabile în ce priveşte rezilienţa la nivelul alianţei. (...) Pe toate aceste subiecte - tehnologie, climă, rezilienţă - dar şi în multe alte domenii suntem hotărâţi să avem o cooperare mai strânsă cu partenerii", a evidenţiat el.

În ce priveşte noul concept strategic al NATO, Jens Stoltenberg a apreciat că acesta va permite o reflecţie asupra modului în care lumea s-a schimbat în ultimul deceniu, dar şi reafirmarea importanţei relaţiilor transatlantice în domeniul securităţii şi apărării.

"La Summitul de la Madrid din 2022, liderii aliaţi vor susţine acest nou concept. (...) Mă bazez pe România, ca aliat hotărât şi angajat, să contribuie în continuare la acest proces. Vocea voastră contează. În vederea summitului de la Madrid, vom continua să lucrăm împreună, pentru a menţine NATO puternică", a menţionat Stoltenberg.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. tin minte pe unu' numit Ban.Cher.Vali :) care zicea ca in perioada 13-15 dec 2021 sunt sanse masive sa apara un atac militar al Rusiei ... asta vara spre toamna (anul asta).

    azi e 9 dec 2021. . . trupele au fost masate la granita ruso-ucrainiana ... americanii isi fac griji de cam o luna... pana si la noi Coldea a sters-o la arabi (poate stie el ceva? bem ceai rusesc week-end-ul viitor?) ....  

    E probabil sa nu se intample nimic - pentru ca deja tot rahatul informaitional e extrem de inflamat si starnit... ca sa zic asa.  

     

    (! INCA O OPERATIUNE A BAN.CHER.VALI (!) desfasurata in conditii optime! :)  

    Yeah! ... :D !  

    Dati-mi un laptop , o conexiune la net si pot schimba Istoria cu chestiile astea! E foarte fun sa zici in prezent chestii din viitor!  

    1. Mare-i gradina Domnului.

      si gard canci !!!!

      amicii de la Bursa au o arhiva cu articolele... si in trecut exista articolul/articolele unde am comentat... si comentariile sunt "time stamped" - au data si ora de postare... si NIMIC din media / informatiile din acel moment nu anuntau asa ceva EXACT in aceasta perioada identificata la nivel de ZILE !

      dar , nu-i asa?.... "mare-i Gradina Domnului."....

      whatever.... eu imi vad de ale mele, altii isi vad de ale lor....  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb