Rezerva Federală a SUA va începe anul acesta moderarea politicii monetare ultra-relaxate, atât timp cât angajările continuă să se îmbunătăţească, a afirmat astăzi preşedintele Fed, Jerome Powell, la reuniunea anuală de la Jackson Hole (SUA) a şefilor băncilor centrale, ceea ce indică posibila renunţare la stimulentele monetare fără precedent, adoptate de Fed ca răspuns la recesiunea provocată de pandemie, transmite AFP, conform Agerpres.
Pentru susţinerea economiei, Rezerva Federală a SUA achiziţionează în fiecare lună titluri de trezorerie şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de minimum 120 de miliarde de dolari, până la finalul lui 2021, înainte ca acele achiziţii să scadă lent spre zero până la sfârşitul lui 2022.
Comentariile lui Powel indică faptul că Fed ar putea anunţa o reducere treptată a acestor achiziţii, posibil în trimestrul patru din 2021.
Totuşi, şeful Fed a dat asigurări că începutul procesului de reducere a achiziţiilor nu indică vreun plan al Rezervei Federale de a majora dobânzile.
Fed a menţinut dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0% şi 0,25%, unde este din 15 martie 2020, când pandemia a început să afecteze economia SUA. Oficialii Fed s-au angajat să folosească "toate instrumentele pe care le au la dispoziţie pentru a sprijini economia" şi au promis că nu vor lua în considerare majorarea dobânzii până când nu se va restabili complet piaţa forţei de muncă.
Analiştii se aşteaptă ca majorarea dobânzilor să nu înceapă până când Fed nu va reduce achiziţiile de obligaţiuni.
Dar Powell a declarat că rata anuală a inflaţiei a crescut suficient pentru a îndeplini testul său "de progrese substanţiale" spre ţinta Fed de 2%, care este necesară pentru a începe reducerea achiziţiilor de obligaţiuni. De asemenea, "există progrese clare" spre obiectivul Fed privind nivelul angajărilor în SUA, a explicat Powel.
Acesta a dat asigurări că Fed urmăreşte cu atenţie impactul economic al variantei Delta, care a provocat creşterea numărul de cazuri de COVID-19 în SUA, notează sursa citată.
Luna trecută, indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut în SUA cu 0,3%, după o expansiune de 0,5% în iunie, a anunţat vineri Departamentul american al Comerţului. Comparativ cu iulie 2020, indicele preţurilor de consum a urcat cu 3,6%, cel mai semnificativ avans după 1991.
Analiştii se aşteaptă ca inflaţia să rămână la un nivel ridicat în 2022.
Jerome Powell a dat asigurări în mod repetat că inflaţia mai ridicată va fi tranzitorie.