Preşedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, Jerome Powell, a subliniat marţi necesitatea ca banca centrală să fie liberă de influenţa politică, în timp ce abordează o inflaţie ridicată persistentă, informează news.ro.
Într-un discurs rostit la Riksbank, în Suedia, Powell a menţionat că stabilizarea preţurilor necesită luarea unor decizii dure, care pot fi nepopulare din punct de vedere politic.
"Stabilitatea preţurilor este baza unei economii sănătoase şi oferă publicului beneficii incomensurabile în timp. Dar restabilirea stabilităţii preţurilor atunci când inflaţia este ridicată poate necesita măsuri care nu sunt populare pe termen scurt, deoarece creştem ratele dobânzilor pentru a încetini economia", a spus preşedintele în remarcile pregătite.
El a adăugat că "Lipsa unui control politic direct asupra deciziilor noastre ne permite să luăm aceste măsuri necesare, fără a lua în considerare factorii politici pe termen scurt".
Declaraţiile lui Powell au avut loc la un forum pe tema independenţei băncii centrale şi au fost urmate de întrebări şi răspunsuri.
Discursul nu a inclus niciun indiciu direct despre direcţia spre care se îndreaptă politica Fed, care a majorat rata dobânzii cheie de şapte ori în 2022, la un interval de 4,25-4,5%, şi a indicat că sunt probabile mai multe creşteri în acest an.
În timp ce critica liderilor aleşi la adresa acţiunilor Fed este adesea făcută pe un ton mai liniştit, Powell s-a confruntat cu o opoziţie vocală din ambele părţi ale culoarului politic.
Fostul preşedinte Donald Trump a criticat puternic banca centrală, când aceasta creştea dobânzile în timpul administraţiei sale, în timp ce lideri progresişti precum senatorul Elizabeth Warren, deputat în Massachusetts, au criticat runda actuală de majorări.
Preşedintele Joe Biden a rezistat în mare măsură să nu comenteze mişcările Fed, menţionând în acelaşi timp că responsabilitatea băncii centrale este în primul rând să combată inflaţia.
Powell a spus în repetate rânduri că factorii politici nu au influenţat acţiunile sale.
Într-o altă parte a discursului de marţi, el s-a referit la apelurile din partea unor parlamentari pentru ca Fed să-şi folosească puterile de reglementare pentru a aborda schimbările climatice.
Powell a remarcat că Fed ar trebui "să se limiteze la competenţele sale şi să nu se rătăcească să urmărească beneficii sociale care nu sunt strâns legate de obiectivele şi autorităţile noastre statutare".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2023, 11:04)
FED-ul fiind entitate privata oricum face ce vrea
2. Responsabilitatea FED este in primul rand sa reduc
(mesaj trimis de Opinie în data de 11.01.2023, 12:37)
Daca acum Chairman Powel zice ca e problema lui sa franeze inflatia (adica justifica majorarea rapida a ratelor de dobanda in SUA) ,cand FED sub conducerea lui a initiat in ultimii 6 ani atatea runde de tiparire de dolari ...nu tot a lor era raspunderea ?! Mai ales ca au fost cam 3 ani si de stimuli fiscal in SUA ,la un nivel nemaiauzit . Toti economistii scriau articole ca e prea multa masa monetara care cauta active de cumparat (adica inflatie si bule pe toate clasele de active !) ,numai d Powel iesea la conferinte sa spuna ca ...nu e inflatie in SUA ,nu se vede in indicatori nici o inflatie ! Chiar si noi care nu ne pricepem intelegeam ca e un decalaj in timp intre actiune si reactie ....numai comitetul FED nu si explica lipsa inflatiei . De fapt chiar ei au generat aceasta hiperinflatie si bule in toate clasele de active ,si acum pretind ca sunt suparati si reactioneaza marind dobanzile !
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2023, 21:06)
FED-ul oricum a iesit in profit mare,
consecintele sa le rezolve cine poate