"JLL":  Deşi dezvoltatorii au anunţat că livrează în 2017 peste 200.000 mp de birouri, multe proiecte vor fi gata în 2018

Andrei Stan
Companii #Imobiliare / 5 martie 2017

Deşi dezvoltatorii au anunţat că livrează în 2017 peste 200.000 mp de birouri, multe proiecte vor fi gata în 2018

Dezvoltatorii de spaţii de birouri au spus că vor livra în acest an zece proiecte care însumează 219.500 metri pătraţi (mp), suprafaţă în scădere cu 37% faţă de cea finalizată în 2016, dar o mare parte din proiectele anunţate au şanse mari să fie amânate pentru 2018, a declarat directorul general al firmei de consultanţă imobiliară "JLL", Silviana Petre Badea, într-un interviu acordat News.ro.

Petre Badea a afirmat: "Anul acesta este cam penurie, nu prea sunt proiecte care să se livreze. În general dacă proiectele sunt programate a fi finalizate în trimestrul al treilea sau al patrulea este posibil ca acestea să ajungă să fie livrate în următorul an. Anul acesta sunt puţine livrări efectiv goale. Anul viitor vor fi livrate mai multe decât anul acesta".

Aproximativ 14 proiecte office care sunt în construcţie în ţară ar trebui să aducă pe piaţă în următorii doi ani circa 310.500 mp de spaţii de birouri, reiese din datele transmise de "JLL", la solicitarea agenţiei citate.

Din suprafaţa totală care va fi livrată în următorii doi ani, de 310.500 mp, circa 75% va fi construită în Bucureşti. Restul de 76.000 mp va fi livrat în următorii doi ani în Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Braşov.

Până la finalul acestui an ar trebui să fie livraţi 219.500 mp de spaţii de birouri în ţară, din care 173.500 mp în Bucureşti, 39.000 mp în Timişoara, 18.500 mp în Cluj-Napoca, 10.000 mp în Iaşi şi 8.500 mp în Braşov.

De asemenea, zona de provincie a început să devină interesantă pentru investitori.

Petre Badea a mai spus: "Piaţa are mult potenţial de dezvoltare. Piaţa de birouri din Bucureşti poate este un pic cam competitivă, dar piaţa office din afară Capitalei este o oportunitate pentru dezvoltare, dar şi pentru achiziţii".

Deşi oraşele din provincie sunt interesante pentru dezvoltatorii de birouri, ele sunt penalizate de lipsa de lichiditate.

Directorul general al "JLL" a precizat: "Deşi cereri din partea de chiriaşilor există, dezvoltatorii din zona de provincie continuă să fie locali. Deocamdată nu există lichiditate în provincie. Dacă în Bucureşti există lichiditate, în provincie aceasta este zero. Clujul şi Iaşul ar avea nevoie de noi dezvoltări de proiecte office".

Cei mai importanţi dezvoltatori imobiliari din Timişoara sunt oamendii de afaceri Iulian Dascălu şi Ovidiu Şandor.

În 2018 sunt programate a finalizate patru proiecte în Bucureşti, care vor totaliza 91.000 mp.

Directorul "JLL" susţine că piaţa de terenuri a început să se dezgheţe cu achiziţii bine ţintite: spre exemplu, "Portalnd" a cumpărat teren pentru Floreasca Park.

Badea a explicat: "Piaţa a devenit mult mai lichidă cu o cerere sănătoasă. Ceea ce am văzut înainte de criză, nu mai vedem acum. Dezvoltatorii îşi fac nişte calcule foarte clare. Dacă cineva achiziţionează un teren lângă cu 200 de euro pe metru pătrat, nu se lasă influenţaţi. Pentru că atunci oamenii credeau că tot ce zboară se mănâncă, iar acum îşi fac calcule. Criza a avut un foarte bun rolul de a curăţa şi de a restabili o disciplină de investiţii normală de altfel".

Potrivit "JLL", un investitor important care şi-a pus amprenta asupra pieţei este "Vastint", divizia imobiliară a "Ikea". Petre Badea a arătat: "Le-a luat ceva vreme să intre pe această piaţă. Dar când au intrat, au intrat în forţă prin nişte achiziţii importante, impresionante din multe puncte de vedere. Au adus o încredere pentru că Ikea reprezintă un brand şi modul lor de a investit reprezintă o pecete de aprobare. În mod clar nume ca Ikea ajută în peisajul investiţional de aici (...) pentru că este recunoscut în lume ca un investitor precaut".

"Vastint" a cumpărat în 2010 un teren pentru proiectul Timpuri Noi Square.

Prima fază a proiectului va include două clădiri de birouri cu o suprafaţă de 33.000 de metri pătraţi şi va fi inaugurată în primul trimestru din 2017.

Valoarea investiţiei se ridică la 50 de milioane de euro.

La începutul anului trecut, suedezii de la "Ikea" anunţau construcţia celui mai mare proiect imobiliar în partea de nord a Bucureştiului, pe terenul de 48 de hectare achiziţionat de la un antreprenor român, unde va urma să construiască atât apartamente, cât şi birouri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb