JLL: "Un avans de 5%, cum e la Prima Casă, este o anomalie"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 septembrie 2016

Piaţa rezidenţială este domeniul cel mai puţin transparent din întreg sectorul imobiliar, apreciază reprezentanţii companiei de consultanţă JLL. Aceştia au subliniat, ieri, că investitorii din rezidenţial nu sunt mari, nu sunt listaţi pe piaţa de capital şi nu sunt transparenţi. Totodată, nu există nici predictibilitate în acest segment, au atras atenţia specialiştii JLL, apreciind că "nu se ştie de azi pe mâine ce apare": "Nu se ştie niciodată exact dacă programul Prima Casă continuă, nu se ştie care este cerere şi care este oferta, sunt o mulţime de mişcări ce împiedică investitorii să vină la noi".

Sursele citate au menţionat, de asemenea, că, "la bănci este un haos total", adăugând că acestea întâi au majorat avansurile, apoi au început să le reducă. "Un avans de 5%, cum e la Prima Casă, nu este sănătos pe termen lung, este o anomalie. Un avans de 25% este unul normal, în cazul în care vrei să-şi cumperi o casă", au remarcat consultanţii de la JLL.

Aceştia au precizat că toate locuinţele scumpe se vând. La preţuri cuprinse între 600 de euro şi 1.300 de euro pe metrul pătrat, există o ofertă bogată de locuinţe pentru clasa medie, au mai spus sursele citate.

JLL: "Investitorii sunt izolaţi, poartă negocieri lungi şi caută investiţii cu randamente imediate"

Reprezentanţii JLL au spus că investitorii din piaţa noastră imobiliară sunt izolaţi, poartă negocieri lungi şi caută investiţii cu randamente imediate. "Majoritatea investitorilor se uită la România pentru un câştig care să merite timpul alocat şi riscul de ţară", au apreciat aceştia, adăugând: "Investitorii ar dori să se uite către România, dar sunt deosebit de atenţi la modul în care îşi aleg proiectele. Sunt câţiva investitori mari, dar nu vedem niciunul din ţara noastră. Nici produse multe pe segmentul premium nu sunt, pentru că dacă ar apărea un astfel de produs în Bucureşti care să fie de vânzare, atunci ar exista investitori interesaţi".

Conform specialiştilor citaţi, până acum 18-24 de luni nu se finanţa în România, pentru că băncile nu acordau credite. Acum, băncile finanţează, dar se uită foarte mult pe cine finanţează şi ce proiect.

Acum, există 7-8 bănci care intră în competiţie pentru proiecte cu valori variind între 10 milioane euro şi 50 milioane euro.

Volumul investiţiilor în sectorul imobiliar din ţara noastră a crescut cu peste 6% în primele nouă luni din 2016, până la circa 400 de milioane de euro, însă până la finalul lui 2016 nu vor depăşi valoarea totală atinsă în 2015, respectiv 700 de milioane de euro.

Silviana Badea, director JLL, a declarat: "Randamentele din România sunt cu cel puţin 2,25 - 2,5% mai ridicate decât cele din Praga şi Varşovia. Cu toate acestea, mulţi investitori mari preferă Praga şi chiar Budapesta, în defavoarea Bucureştiului. Investitorii ar vrea să se uite mai atent la România, dar sunt deosebit de atenţi la felul în care îşi aleg proiectele şi, spre deosebire de 2007, când cumpărau cam orice la orice preţ, acum sunt foarte atenţi la competiţie. Nu atragem încă interesul pe care îl atrage Ungaria, dar consider că piaţa imobiliară din România este sănătoasă. La momentul în care investitorii se vor gândi că apetitul pentru Cehia sau Ungaria este mai degrabă unul venit din entuziasm, îşi vor îndrepta atenţia şi banii către România, ca zonă mai sustenabilă".

Consultanţii JLL spun că suntem încă departe de condiţiile din alte ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE), mai ales în ceea ce priveşte amortizarea, dar şi costurile, iar băncile pun accent pe fundamentele proiectului şi pe credibilitatea celui care solicită împrumutul şi au devenit mult mai sofisticate în analiza acestor proiecte. Pe de altă parte, amortizarea şi marja influenţează nivelul randamentului unei achiziţii imobiliare şi, deci, al randamentelor din piaţă.

Volum record de livrări pe piaţa birourilor

Pe piaţa birourilor vor fi livrate 370.000 metri pătraţi de spaţii, până la sfârşitul anului, în creştere cu aproape 500% faţă de anul trecut, ajungându-se la un stoc total de 2,67 milioane de metri pătraţi, în creştere cu 16%, conform cifrelor JLL. Rata de neocupare estimată este de 15%, iar cererea brută va fi de 320.000 mp. Cererea netă în sectorul închirierilor şi relocărilor va fi de 160.000 mp, nivelul chiriilor solicitate pentru spaţiile premium rămânând la o medie de 18,5 euro/mp/lună, a precizat Marius Scuta, director JLL.

Potrivit domniei sale, companiile din IT&C, Telecom şi outsourcing au fost cei mai activi chiriaşi în ultimele şase luni, Capitala continuând să fie o destinaţie atractivă pentru societăţile din aceste domenii.

Conform JLL, Iaşiul a urcat pe locul al doilea, între cele mai importante oraşe din ţară (Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Braşov) şi are şanse să crească în continuare, însă potenţial de creştere au toate cele patru municipii menţionate.

Proiectele noi sunt parţial pre-închiriate, în cele mai multe cazuri de companii care se relochează. Cererea netă nu va absorbi total oferta nouă, iar rata de neocupare va creşte până la sfârşitul anului 2016, chiriile menţinându-se constante.

JLL: "Stocul total de spaţii industriale a crescut la 2,3 milioane mp"

Şi în segmentul industrial a fost înregistrat un nou record al cererii brute, respectiv 220.000 mp - dublul nivelului înregistrat anul trecut -, au spus sursele citate, precizând că încep să crească timid dezvoltările speculative. Stocul total de spaţii industriale a crescut la 2,3 milioane mp, din care 1,06 milioane mp - în Bucureşti.

Chiriile s-au menţinut stabile, cu o uşoară creştere, dar variază în funcţie de locaţie, termenul contractual şi de suprafaţa închiriată.

Companiile din domeniul FMCG, de logistică şi automotive au fost cei mai activi jucători.

"Cererea va atinge niveluri record, dacă economia continuă să performeze", apreciază specialiştii JLL, adăugând că majoritatea cererii noi va avea ca ţintă Bucureştiul, dar şi oraşele secundare din ţară. Aceştia mai spun că proiectele care urmează să fie livrate totalizează 257.000 mp, cu peste 100.000 mp în Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Avans minim 25% la imobiliar mi se pare corect. 6-8 ani ar trebui sa fie creditul sa apuci sa mai "traiesti".

    Budapesta e frumoasa, Bucurestiul e urat, Budapesta e aproape de Viena, are drumuri foarte bune, Bucurestiul nu. Praga iar e f frumoasa. Sa ai bani nu e normal sa ii duci acolo? 

    Jones Lang Lasalle nu cumva sunt aia care au fost dati in judecata prin New York pentru ca sub-evaluau proprietati in interesul cumparatorilor? Parca au avut si un proces pe acolo, daca nu minte presa din America.

    Chiar si pe la noi ziarul National spunea ca intermediaza vanzari de chilipiruri catre vreo doi investitori straini, fiind una dintre firmele care "vinde Romania pe bucati", ca sa citez exact. Deci, nimic nou sub soare. Doar unii pentru care avansul si accesul tinerilor la unitati locative inseamna imposibilitatea de a intermedia chilipiruri. Un avans de 25-50% inseamna case ieftine pentru clientii lor, simplu! Ca sa nu mai vorbim ca au inceput cu o minciuna:

    ""Nu se ştie niciodată exact dacă programul Prima Casă continuă, nu se ştie care este cerere şi care este oferta, sunt o mulţime de mişcări ce împiedică investitorii să vină la noi" Sa le amintiti domnilor de la JLL ca MFP vine in octombrie cu o strategie pe 5 ani legata de Prima Casa, lucru pe care sunt sigur ca il stiau dar au ales sa il omita. Cat despre "investitorii" lor in chilipiruri, chiar nu cred ca are nevoie Romania de ei, ne ajung ai nostri.  

    1. Daca nu ai fi un bancard de 3 lei ai intelege ca pt tineri era mai bine sa aiba case ieftine si sa plateasca rate decente.La un apartament de 20000 de euro un avans de 25% inseamna 5000 de euro iar rata e sub 100 euro.La unul de 60000 de euro prin PC avansul e 3000 dar cu depozitul de 3 rate si diferenta la rata mai mult decat dubla tot pe la 5000 euro ajungi in primul an si mai ai de dat si 60000 euro adica triplu fata de 20000.Toate astea pt a protejs bancile pline de experti de 3 lei care au dat credite pe cloace supraevaluate.

      Ce te intereseaza pe tine Pavel Lucian Vasile Prima Casa sau creditele ipotecare? Oricum la ce salariu mizer ai tu acolo la Gheorghita Asachi in Iasi o sa ramai chiriasul caminelor de nefamilisti pana la adanci batrenti cand or sa te duca la azil !

      Corect

      Ataci din nou fara argumente [Fragment eliminat, conform regulamentului], tu care injurai tinerele mame si tinerii creditati pe blogul lui Vacaru, acum le plangi de mila de cand te-ai angajat postac GCCC/PNL. [Fragment eliminat, conform regulamentului]!

      Nu ma cheama Pavel Lucian Vasile si nu discut cu hahalere care jignesc aiurea oamenii.Citeste ce am scris si daca ai trecut de clasa a 2 a la matematica vei intelege.Daca nu ,te vei certa cu personajele imaginare care te bantuie :)

      Oare unui postac bancard care viseaza gccc isti la tot pasul si jigneste pe oricine exprima opinii diferite argumentate i-ar trebui un tratament ? Oare banca ar trebui sa se gandeasca la un bonus pt acest angajat care a fost dus pe caile ratacitoare ale mintii in urma concedierilor masive din banci ? Ar trebui sa facem un apel umanitar , un teledon sa salvam acest om din tirania gcccista care-i bantuie capul .Eu ma inscriu cu o donatie de 2 euro :)

    Sa vezi dari in plata la primul cutremur.Eu nu as lua nimic in zone seismice in Romania.Mi se pare extrem de riscant.Vad ca bancile nu se gandesc la asta cand fixeaza avansul ci doar la orase mari.

    1. La imobilele vechi sau foarte inalte asigurarea pt cutremur ar trebui sa fie foarte scumpa in zonele seismice.La noi nu se gandeste nimeni din banci la asta se pare.

      A inceput sa se zgaltaie deja.Bat in lemn :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb