Prima zi a Jocurilor Olimpice de la Londra a adus şi prima medalie pentru delegaţia ţării noastre. Dincolo de gândurile frumoase, de felicitări şi încurajări, Alina Dumitru este sigură că această medalie de argint echivalează şi cu ceva mult mai palpabil. Premiul promis de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, plus cel de la echipa de club şi de la sponsori se ridică la peste 50.000 de euro, puţin în comparaţie cu ceea ce câştigă un fotbalist mediocru dintr-un campionat mediocru, dar astfel de comparaţii nu pot fi făcute într-o lume a sportului dominată de industria care gravitează în jurul acestei discipline.
Accidentată la picior şi la mână, multipla campioană a făcut eforturi uriaşe pentru a ajunge din nou pe podiumul Jocurilor Olimpice. La debutul în competiţie Alina Dumitru a obţinut o victorie rapidă, după doar 1 minut şi 13 secunde de luptă, când arbitri au decis descalificarea cubanezei Dayaris Mestre Alvarez, pentru o ţinere de picior a sportivei noastre, procedeu interzis conform noului regulament al Federaţiei Internaţionale de Judo. Alina s-a calificat în semifinalele categoriei 48 kg după ce a învins-o greu pe Munkhbat Urantsetseg (Mongolia), prin "punctul de aur". În semifinale a învins-o, în premieră, pe japoneza Tomoko Fukumi, acesta fiind punctul culminant al prezenţei sale la JO de la Londra: "'Sunt fericită, mai mult de atât nu se putea. Nici nu m-am gândit că voi reuşi s-o bat pe japoneză, şi încă la Jocurile Olimpice. După meciul cu mongola, a trebuit să-mi repar mâna dreaptă, am suferit o mică entorsă. Aveam nevoie mare de ea la priza cu care o pot domina pe japoneză. Până la urmă am reuşit, mi-a făcut doctorul ce a trebuit şi am trecut peste durere". În finală, sportiva noastră s-a întâlnit cu Sarah Menezes din Brazilia, în faţa căreia a pierdut la mare luptă, mulţumindu-se cu medalia de argint, problemele medicale devenind insurmontabile:"Braţul meu a cedat de data asta, mi l-a forţat la început şi am simţit că ceva s-a întâmplat la el. Nu s-a putut mai mult. Aş fi vrut mai mult, să ies din nou campioană, mai ales că este a 30-a ediţie a JO, eu fac anul acesta 30 de ani şi aş fi vrut să-i onorez cu încă o medalie de aur. Brazilianca a fost foarte bună şi am zis de la început că o să am un meci foarte greu cu ea".
Aceasta este partea frumoasă, încununată de succes a primei zile pline de la Londra. Din păcate, nu toată lumea este fericită, munca de 4 ani fiind năruită după câteva ore de respirat aerul olimpic. Singurul participant al ţării noastre în probele de ciclism de la Jocurile Olimpice, Andrei Nechita, nu a terminat cursa pe şosea, desfăşurată pe distanţa a 249,5 kilometri. Nechita a trecut de primele şase puncte de control ale traseului, când ocupa locul 124, însă la următoarele două, dar şi la final nu a mai ajuns.La fel de brusc s-a încheiat olimpiada şi pentru tenismanul Adrian Ungur (98 ATP) care a fost eliminat în primul tur al turneului olimpic, de luxemburghezul Gilles Muller (56 ATP), la capătul unui meci care a durat doar 53 de minute. Adrian Ungur a cedat cu scorul de 3-6, 3-6. De asemenea, jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea (39 WTA) a fost eliminată de italianca Flavia Pennetta (21 WTA) în primul tur. Sorana Cîrstea a fost învinsă de Flavia Pennetta, scor 6-2, 4-6, 6-2, după o oră şi 38 de minute. Echipa ţării noastre a ratat calificarea în finala masculină pe echipe la gimnastică artistică, după ce s-a clasat pe locul 10 în calificări cu un punctaj total de 262,567 puncte. Acestea sunt doar câteva exemple din sutele de cazuri de sportivi care nu mai pot visa la primele promise de comitetele olimpice naţionale şi nici la gloria pe care o asigură prezenţa pe podium.
Mizeriile nu lipsesc nici de la o competiţie în care fair - play-ul ar trebui să fie chestiunea de căpătâi. Autorităţile investighează acuzaţia potrivit căreia unul dintre sportivii irlandezi prezenţi la JO 2012 ar fi pariat de două ori pe victoria unui adversar la o competiţie ce a avut loc înaintea Olimpiadei. Potrivit cotidianului The Irish Independent, cele două pariuri au fost făcute cu o zi înaintea respectivei competiţii şi amândouă au fost câştigătoare, dar nu a fost dezvăluit numele sportivului. CIO a promis că va lupta împotriva pariurilor ilegale la Olimpiadă şi a înfiinţat o unitate de monitorizare a pariurilor. De asemenea, CIO le-a interzis sportivilor să parieze în timpul Jocurilor. Există şi suspiciunea că unii sportivi australieni au pariat pe identitatea portdrapelului ţării lor înainte ca acesta să fie nominalizat.