Preşedintele ales al SUA, democratul Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, a fost învestit în funcţie ieri, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Washington DC în condiţii deosebite, impuse de violenţele recente de la Capitoliu. Ceremonia, pentru care au fost luate măsuri speciale de securitate, s-a derulat cu o participare restrânsă a publicului, determinată de restricţiile impuse de pandemie.
Joe Biden, cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, a depus jurământul de instalare în funcţie:
"Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă îndatoririle de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă ca să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite. Aşa să îmi ajute Dumnezeu!".
Ulterior, noul lider de la Casa Albă a declarat în cadrul ceremoniei de învestitură: "Aceasta este Ziua Americii, Ziua democraţiei, a speranţei, a reînnoirii. Astăzi nu sărbătorim triumful unui candidat, ci al unei cauze - cauza democraţiei. Democracţia este fragilă, dar privim spre viitor cu optimism şi ne gândim că vom fi o naţiune aşa cum trebuie să fim. Povestea Americii nu depinde de unii dintre noi, ci de noi toţi. Suntem o naţiune minunată. Am ajuns atât de departe trecând, de-a lungul secolelor, prin momente de pace şi de război. Vom merge înainte. Avem multe de făcut în aceste momente grele. Sunt multe de reparat, de construit, de câştigat. Ca să depăşim problemele actuale, cuvintele nu sunt suficiente, este nevoie de democraţie, de unitate. Să fim uniţi în lupta cu duşmanii noştri, cu furia, cu extremismul, cu lipsa de respect faţă de lege. Trebuie să luptăm prin unitate ca să îndreptăm toate relele. Forţele care ne dezbină sunt profunde şi puternice.
Acesta este momentul nostru istoric, iar unitatea este calea pe care trebuie să mergem. Astăzi, în acest moment, în acest loc, o luăm de la capăt. Să stingem focul care distruge totul în cale. Astăzi, îmi pun tot sufletul pentru unitate în America şi îi cer fiecărui american să ni se alăture în această cauză. Dragi americani, trebuie să fim diferiţi, America trebuie să fie mai bună decât ceea ce este acum. Trebuie să decidem paşnic. Voi fi un preşedinte al tuturor americanilor. Voi lupta atât pentru cei care m-au susţinut, cât şi pentru cei care nu m-au susţinut".
Anterior depunerii jurământului de către Joe Biden, a depus jurământul Kamala Harris, cea care a devenit noul vicepreşedinte al SUA.
Înaintea ceremoniei de învestitură, Joe Biden şi soţia sa Jill Biden au asistat, alături de liderii democraţi şi republicani din Congres, la o slujbă la catedrala St. Matthew din Washington. Preşedintele Joe Biden s-a mutat oficial la Casa Albă ieri, după ceremonia de învestire.
Cel care a fost în ultimii patru ani preşedinte american, Donald Trump, nu a participat la ceremonia de învestire a lui Joe Biden. Trump a părăsit ieri dimineaţă Casa Albă, cu câteva ore înainte de finalul mandatului său, fără să-l fi primit mai întâi pe succesorul său. Elicopterul prezidenţial Marine One, care i-a avut la bord pe Donald Trump şi soţia sa Melania, şi-a luat zborul din grădinile Casei Albe după ce fostul lider american a declarat că mandatul său de patru ani a fost unul "fantastic", care a însemnat "onoarea unei vieţi". Elicopterul a aterizat la baza Maryland, unde a avut loc o ceremonie restrânsă. De acolo, familia Trump a plecat cu avionul Air Force One către Florida.
• Eurodeputaţii speră la un nou început în relaţiile transatlantice
Eurodeputaţii au salutat ieri inaugurarea lui Joe Biden, pe care o văd ca pe o oportunitate pentru Europa de a consolida legăturile UE-SUA şi de a aborda provocările şi ameninţările comune la adresa democraţiei.
Ieri dimineaţă, eurodeputaţii au dezbătut inaugurarea lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al SUA şi situaţia politică din Statele Unite, alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi de cel al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat, potrivit unui comunicat al Parlamentului European: "Astăzi (n.r. ieri) este o oportunitate de a revigora relaţia noastră transatlantică, care a suferit foarte mult în ultimii patru ani. În acest timp, lumea a devenit mai complexă, mai instabilă şi mai imprevizibilă. Mai mult ca oricând, acest lucru ne impune nouă, europenilor, să ne luăm ferm soarta în mâini pentru a ne apăra interesele şi a ne promova valorile. Împreună cu SUA, trebuie să fim temelia solidă a ordinii internaţionale bazate pe reguli, lucrând pentru pace, securitate, prosperitate, libertate, drepturile omului şi egalitatea de gen".
Preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a continuat: "Europa are acum un prieten în Casa Albă şi este pregătită pentru un nou început cu cel mai vechi şi cel mai de încredere partener al său. Trebuie să facem o schimbare globală bazată pe valori comune, pe democraţie, schimbări climatice, gestionarea pandemiei şi digitalizare".
Şi Manfred Weber, parlamentar PPE Germania, a subliniat că ziua învestiturii lui Biden este plină de speranţă, după patru ani de divizare a societăţii, "lăsaţi acum în urmă".
1. Spectacol grotesc
(mesaj trimis de Cristian în data de 21.01.2021, 07:00)
Spectacol grotesc, încheiat cu foc ce artificii patetic, la Washington, la înscăunarea omului FIAREI.
Discurs de instalare elucubrant, demagogic, unsuros, patetic (ca o limbă în urechi pentru poporul american)
Val de pupaturi in fund de pe toată planeta.
Absolut sinistru!
2. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 21.01.2021, 08:26)
va era dor de timpurile vechi ?
ce inseamna timpuri vechi : SUA sustinand economia lumii si fiind regulatorul lumii. Adica ce a fost pana la Trump care a dus ideea exceptionalismului american catre o dimensiune patologic-egotica (MAGA - make America great again)?
E ok, o vom avea, be happy ! :)
Ce inseamna asta sau cu ce echivaleaza asta?
Timp de 8-12 ani asta echivaleaza cu acel moment special intalnit la cei in pragul mortii care au o revenire de 24-72 de ore inainte de caderea finala. Medicii stiu la ce ma refer.
Pentru SUA cele 24-72 de ore se traduc in timp real in 8-12 ani.
Pentru Romania e exceptional, va fi o gura de apa vie! E binecunoscuta aversiunea lui Biden fata de Ungaria sau Rusia.
Sincer, imi era dor de timpurile vechi. Ma saturasem de scandal, exhibitionism de diverse naturi , nu doar politic , si de provocarile continue pentru a transforma in mod agresiv relatiile intr-o maniera egocentrica in vederea SUA (viziunea Trump). De la un punct incolo devenise obositor.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 21.01.2021, 08:30)
p.s. Biden = viziunea globalista, integratoare fata de interesele partenerilor (noi fiind inclusi).
Trump = viziunea exceptionalismului nationalist (o viziune monstruoasa care , de regula, a adus conflicte si razboaie) in dauna partenerilor.
p.p.s. Stiati ca Biden l-a definit pe mini-dictatorul Viktor Orban al Ungariei ca fiind "bandit" ? ;) :D ... si Ungaria a fost extrem de pro-Rusia si anti-UE si extrem de pro-Trump si foarte anti-Biden. ... Food for thought! :D
Romania rulz! :P :D
2.2. more food for thought! (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 21.01.2021, 08:32)
pe plan intern AUR e viziunea local-diluata a viziunii trumpiste.
va las sa meditati ...
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Anonim în data de 21.01.2021, 11:56)
Din nou vorbesti prostii. Rusia, Ungaria, sunt printre putinele in care seful de stat e tarat prin noroi de media, media care e finantata de oamenii IMF-ului...de ce? Pentru ca astea doua tari refuza sa lase sa intre IMF-ul sa dicteze inrobarea populatiei in datorii si rezolvarea problemei cu si mai multe datorii...ai ghicit...tot de la IMF. Poate si Coreea de Nord intra in aceasta categorie. Si sa zici ca tampitii de la AUR se compara cu Trump sau chiar cu Orban...e tipic romanesc, adica prosteasca, ca na, asa suntem noi, mai prosti.