JOE BIDEN, PREŞEDINTELE ALES AL SUA: "Nu vom elimina imediat tarifele impuse Chinei"

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 decembrie 2020

Joe Biden

Joe Biden

Prioritatea numărul unul a administraţiei Biden va fi adoptarea unui nou pachet de stimulente fiscale, spune preşedintele ales al Statelor Unite

Document programatic al UE: Uniunea Europeană va încerca să încheie o nouă alianţă cu Statele Unite care să pună capăt tensiunilor din era Trump şi să facă faţă provocărilor reprezentate de China

Administraţia Biden nu va elimina imediat tarifele vamale aplicate pe bunurile importate din China de către administraţia Trump, a declarat preşedintele-ales al Statelor Unite, Joe Biden, pentru New York Times. În schimb, Biden intenţionează să facă o analiză a acordului comercial în primă-fază convenit între cele două ţări şi să dezvolte o "strategie coerentă" cu aliaţii tradiţionali din Europa şi Asia, scrie Thomas Friedman, comentator de opinie la NYT, după un interviu telefonic avut recent cu preşedintele ales al SUA.

"Cea mai bună strategie pentru China, cred eu, este cea care pune toţi aliaţii noştrii pe aceeaşi lungime de undă. Va fi o prioritate majoră pentru mine în primele săptămâni ale preşedinţiei mele, să încercăm să revenim pe aceeaşi lungime de undă cu aliaţii noştrii", a spus Biden, după cum scrie Friendman în ediţia de ieri a New York Times.

Friedman comentează de altfel, natural, că Beijingul nu va fi mulţumit cu o administraţie americană care adună o coaliţie împotriva Chinei.

Biden i-a mai spus lui Friedman că prioritatea sa numărul unu va fi adoptarea unui nou pachet de stimulente fiscale.

Relaţia bilaterală dintre primele două economii ale lumii s-au deteriorat puternic sub administraţia condusă de preşedintele Donald Trump. Cele două ţări au pornit un război comercial, care s-a extins ulterior în teritoriul tehnologiei, conflict care a dus sectorul manufacturier global - inclusiv industria românească - în recesiune timp de mai bine de un an de zile.

Disputa comercială dintre cele două ţări a intrat într-o zonă de linişte când cele părţi au semnat un acord comercial în primă-fază în ianuarie, acord care a eliminat posibilitatea majorării tarifelor vamale însă a permis păstrarea celor deja impuse. Tensiunile s-au intensificat odată cu pandemia de Covid-19, izbucnită în China, însă au fost ţinute până acum la foc mocnit având în vedere severitatea crizei sanitare din Statele Unite.

Preşedintele Donald Trump şi oficiali de rang înalt din domeniul securităţii naţionale ai Statelor Unite sunt citaţi de jurnalistul Bob Woodward, în cartea lui recentă "Rage", ca spunând că China a lăsat SARS-Cov2 să iasă în afară pentru a nu fi singura ţară afectată economic de perioada de lockdown.

"Cred că ce s-ar fi putut întâmpla este că le-a scăpat din mână şi nu a vrut (preşedintele chinez Xi Jingping - n.r.) să-l ţină (to contain - eng.) departe de restul lumii pentru că l-ar fi pus într-un dezavantaj foarte mare. Şi deja îi băteam foarte rău pe comerţ", i-a spus Trump lui Woodward pe 22 mai 2020.

La începutul crizei sanitare mondiale guvernul chinez a încercat să ascundă severitatea îmbolnăvirilor cu Covid-19. Un exemplu al duplicităţii factorilor de decizie de la Beijing a fost publicarea de către un laborator chinez a secvenţei genetice a noului coronavirus şi retragerea sa după câteva ore, angajaţii laboratorului fiind ulterior ameninţaţi. Un altul este faptul că guvernul chinez a închis cu totul transportul intern în ianuarie - inclusiv cel aerian - pentru ca boala să nu ajungă la Shanghai sau Beijing, însă în acelaşi timp cursele internaţionale de linie din Wuhan spre Singapore, Londra şi întreaga Europă erau încă funcţionale.

De altfel şi preşedintele rus Vladimir Putin este citat de Woodward ca spunându-i lui Trump că "China este cea mai mare ţară scăpată de sub control de pe planetă".

În orice caz, tot în legătură cu China, preşedintele ales al Statelor Unite a adăugat pentru NYT că va încerca să formeze un consens la nivelul celor două partide de guvernământ pentru a construi presiune asupra Chinei.

"Vreau să mă asigur că ne vom lupta investind mai întâi în America", a spus Biden, menţionând energia, bio-tehnologia, materiile prime avansate sau inteligenţa artificială ca domenii care ar avea nevoie de investiţii guvernamentale suplimentare.

"Nu voi intra cu nimeni în vreun nou acord comercial până nu vom fi făcut investiţii majore aici, acasă, în angajaţii noştrii şi în educaţie", a mai spus Biden.

Amintim că Financial Times a scris recent, citând un document programatic al Uniunii Europene, că blocul comunitar va încerca să încheie o nouă alianţă cu Statele Unite care să pună capăt tensiunilor din era Trump şi să facă faţă provocărilor reprezentate de China.

Planul propune reconstruirea legăturilor dintre UE şi SUA pe fronturi comune, în dosare ce merg de la reglementarea domeniului digital la combaterea pandemiei de Covid-19, după cum scria recent FT.

"În calitate de societăţi democratice deschise şi economii de piaţă, UE şi SUA sunt de acord cu privire la provocarea strategică prezentată de asertivitatea internaţională tot mai mare a Chinei, chiar dacă nu sunt întotdeauna de acord în privinţa celei mai bune modalităţi de o a aborda", arată FT, citând din documentul european.

Documentul, care va fi supus aprobării liderilor statelor membre în cadrul reuniunii Consiliului European (10-11 decembrie), propune lansarea unei noi agende transatlantice în cadrul unui summit UE - SUA care ar urma să fie organizat în prima jumătate a anului viitor.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Du-te ma cacareaza ca inca nu esti presedinte...nici nu vei ajunge...ai recunoscut in direct ca ai furat...unde am ajuns domnilor in lumea asta?

    1. Esti un pacalici. Joe Biden este PRESEDINTELE. Trump este gunoiul.

      Cum să fie Biden președintele dacă nu a fost numit în funcție? Poate președintele mass-mediei. Cu asta sunt de acord.

      Ai puțintică răbdare să se termine anchetele. Până la anul vom afla cine e președintele.

      Majoritatea anchetelor s-au terminat deja. Au fost clasate.... Informeaza-te. Procesele lui Trump sunt gunoaie de care se rusineaza chiar Republicanii.

    Nu le va elimina imediat. Le va lasa sa expire.

    Biden a schimbat complet placa dupa ce a furat alegerile. Biden nu poate decat sa plagiieze. Sloganul de campanie "Build Back Netter" a fost preluat de la UNO si Dorumul Economic Mondial. Acum a inceput sa0l plagieze pe Trump referitor la politica economica ptotectionista. Eu una sper ca fraufda electronica masiva facuta cu ajutorul sistemelor de numarat voturi Dominion. Biden nu a fost ales democratic, a fost ales via unei frauda de milioane de voturi fabricate in laboratoare din Mexic si China.

     

    1. Nu intelegi nimic din nimic. Acasa cu tine.

      ai uitat sa-l mentionezi pe chavez!

      aparatele dominion folosite la aceste alegeri vor disparea rapid in neant, frauda va fi greu de dovedit, nu vom afla nici peste 50 de ani cati au fost implicati si cine a condus operatiunea

    gogosi, comunismul cuprinde deja ambele maluri ale atlanticului

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb