JOSEP BORRELL, ŞEFUL DIPLOMAŢIEI EUROPENE: "UE ar trebui să ia în calcul utilizarea rezervelor Rusiei pentru reconstrucţia Ucrainei"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 mai 2022

"UE ar trebui să ia în calcul utilizarea rezervelor Rusiei pentru reconstrucţia Ucrainei"

Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare utilizarea rezervelor valutare ale Rusiei în valoare de miliarde de dolari pentru reconstrucţia Ucrainei după război, declară şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-un interviu pentru Financial Times, citat de CNN.

"Bineînţeles că aş fi de acord pentru că este o decizie plină de logică", a declarat Borrell, întrebat dacă rezervele îngheţate ale Rusiei ar putea ajuta la finanţarea efortului de reconstrucţie al Ucrainei odată ce războiul se încheie.

"Avem banii în buzunare şi cineva trebuie să-mi explice de ce este avantajos în ceea ce priveşte banii Afganistanului şi nu ar fi pentru banii Rusiei", a continuat Borrell, referindu-se la decizia Statelor Unite de a folosi 7 miliarde de dolari în active îngheţate de la banca centrală a Afganistanului pentru a oferi ajutor umanitar Afganistanului şi a compensa victimele terorismului după ce talibanii au preluat puterea.

Statele occidentale au îngheţat rezervele valutare ale Rusiei în valoare de aproximativ 315 miliarde de dolari, ca răspuns la invazia Ucrainei.

Oficialii UE au dezbătut în repetate rânduri dacă activele sancţionate ar putea fi utilizate pentru a reconstrui Ucraina când războiul se va sfârşi.

Cu toate acestea, nu au fost depuse propuneri concrete, notează news.ro.

În aprilie, Banca Centrală a Rusiei a ameninţat că va lua măsuri legale împotriva SUA şi UE în încercarea de a debloca rezervele valutare şi de aur. Însă nu este clar când sau în ce jurisdicţie ar putea fi formulată o contestaţie juridică.

Japonia va pune embargo pe petrolul rusesc, dar nu va abandona proiectele cu Moscova

Premierul japonez Fumio Kishida a anunţat ieri că ţara sa va pune embargo asupra importurilor de petrol rusesc, dar îşi menţine interesul în ceea ce priveşte proiectele din energie derulate cu Moscova, pentru a minimiza impactul asupra aprovizionării cu energie, relatează agenţia EFE.

"Pentru o ţară precum Japonia, care depinde în mare parte de importurile de energie, este o decizie foarte dificilă, dar coordonarea G7 este mai importantă într-un moment precum cel actual", a spus Kishida, potrivit Agerpres.

Anunţul prim ministrului nipon a fost făcut la câteva ore după ce a participat la reuniunea online cu liderii Grupului celor şapte - G7 (format din Statele Unite ale Americii, Germania, Canada, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie), în care aceştia au reiterat angajamentul de a-şi reduce dependenţa energetică de Rusia.

Marile puteri, care nu au putut ajunge la un acord privind interzicerea importurilor de petrol rusesc, s-au angajat să întreprindă o tranziţie "în mod oportun şi ordonat", în timp, pentru ca ţările să găsească sure alternative de aprovizionare.

"În baza declaraţiei liderilor G7, am decis să luăm măsuri pentru a pune un embargo asupra petrolului din Rusia, în principiu", a scris oficialul nipon pe Twitter.

Premierul nu a oferit o foaie de parcurs concretă privind embargoul asupra petrolului rusesc, care în 2021 a reprezentat circa 3,6% din totalul importurilor Japoniei. Ţara asiatică primeşte din Orientul Mijlociu cea mai mare parte din petrolul pe care îl consumă.

În pofida embargoului, care va fi impus gradual, şi cu scopul de a asigura o aprovizionare stabilă la preţuri rezonabile pentru ţară pe termen lung şi a minimiza impactul asupra populaţiei şi activităţii comerciale, Kishida a precizat că Japonia îşi va menţine participarea la proiectele energetice pe care le are în prezent cu Rusia, conform detaliilor publicate de postul public nipon NHK.

Preţul grâului cu livrare în luna iulie a urcat cu 0,8% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.44, ajungând la circa 11,15 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în iulie era în declin cu 1%, la 7,77 dolari/buşel.

Canada va ajuta Ucraina să identifice opţiuni privind modul în care poate exporta cerealele depozitate, pentru a sprijini securitatea alimentară globală, afirmă premierul canadian Justin Trudeau, citat de Reuters. Aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina şi nu pot părăsi ţara din cauza dificultăţilor legate de infrastructură şi a blocării porturilor de la Marea Neagră, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), conform Agerpres.

Ucraina a semănat aproximativ 7 milioane de hectare de culturi de primăvară în 2022, cu 25-30% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2021, şi a exportat 1,090 milioane de tone de cereale în aprilie, a declarat ieri ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solskii.

---------------------------------

La Bursa din Amsterdam, cotaţia futures a gazelor cu livrare luna viitoare era de 98,5 euro pentru un Megawatt-oră în deschiderea sesiunii de ieri, iar la ora 12.15 atingea 95,4 euro.

---------------------------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iulie a coborât cu 1,4% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 110,87 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iunie a scăzut cu 1,5%, la 108,13 dolari barilul la ora locală 09.15.

---------------------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a coborât cu 0,8%, la 1.867,80 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 09.10, cea spot - cu 0,7%, la 1.869,86 dolari/uncie.

---------------------------------

Ingka Group, care deţine 90% din magazinele de mobilă Ikea din întreaga lume, va extinde cu trei luni, până în august, perioada în care îi va plăti pe cei aproximativ 12.000 de angajaţi din Rusia şi ar putea continua să-i plătească şi după această dată, a afirmat Tolga Oncu, director de retail în cadrul grupului suedez, transmite Reuters.

La începutul lunii martie, cel mai mare retailer de mobilier din lume a anunţat că va închide temporar magazinele şi va întrerupe aprovizionarea în Rusia, citând perturbările din lanţurile de aprovizionare şi condiţiile comerciale dificile provocate de invadarea Ucrainei de către Moscova. La acel moment, compania anunţă că angajaţii vor fi plătiţi în ruble, cel puţin până în luna mai, conform Agerpres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb