Banca americană "JPMorgan Chase & Co." a fost acţionată în instanţă pentru fraudarea investitorilor prin intermediul "Bear Stearns", bancă pe care a preluat-o în 2008.
Procurorul general al statului New York, Eric Schneiderman, a trimis luni seara plângerea în acest sens la Curtea Supremă, acuzatorul pretinzâd că investitorii ar fi pierdut peste 20 de miliarde de dolari din plasmente în titluri garantate ipotecar.
Acţiunea este prima lansată după crearea, la începutul anului curent, de către preşedintele SUA, Barack Obama, a unui grup de lucru destinat analizei cauzelor care au stat la baza crizei financiare.
Acuzarea consideră că banca "JPMorgan" este responsabilă de numeroase cazuri de fraudă cu obligaţiuni ipotecare, iar activităţile ilegale au fost comise în special de "Bear Stearns". Conform dosarului, investitorii care au cumpărat obligaţiuni de la "Bear Stearns" între 2006 şi 2007 au pierdut în total circa 22,5 miliarde dolari, întrucât banca le-a oferit informaţii neconforme cu realitatea despre creditele care asigurau aceste titluri de valoare.
Oficialii "JPMorgan" au declarat că vor contesta acuzaţiile, exprimându-şi regretul că această acţiune reia, în linii mari, acuzaţiile depuse deja împotriva băncii de reclamanţi particulari. În plus, reprezenanţii "JPMorgan" sunt nemulţumiţi că procurorul nu a permis băncii să-şi prezinte propria poziţie. "JPMorgan" mai arată că "Bear Stearns" avea probleme cu mult timp înainte să devină proprietatea sa.
"Suntem dezamăgiţi că procurorul general al statului New York a decis să iniţieze o acţiune civilă fără măcar să ne ofere oportunitatea respingerii acuzaţiilor", a declarat Joe Evangelisti, purtător de cuvânt al "JPMorgan".
În trimestrul al doilea din acest an, "JPMorgan" a obţinut un profit net de 4,96 miliarde dolari, comparativ cu 5,43 miliarde dolari în perioada similară din 2011.
În intervalul menţionat, vânzările băncii au sporit cu 6%, la 26,7 miliarde dolari.