• Active de mare importanţă se reîntorc în patrimoniul companiei
Judecătoria Călăraşi a încuviinţat executarea silită cerută de SC Siderca SA, prin lichidatorul Valchim SA, pentru punerea în posesia Siderca a următoarelor imobile: Uzina cocso-chimică, Remiza PSI UCC, sera şi solar, Preîncălzitoarele 2 şi 3 aferente Furnalului 1, Sector Refractare, Fabrica de oxigen, Sector întreţinere, Anexă industrială de la Furnal - Aglomerare precum şi plata cheltuielilor de executare.
Încuviinţarea executării silite de către Judecătoria din Călăraşi este irevocabilă.
Aceste bunuri au fost adjudecate de către Sindicatul Siderca în octombrie 2004 la o valoare de aproximativ 3 milioane de dolari. Sindicatul a executat silit aceste bunuri în virtutea creanţei de 3 milioane dolari asupra Siderca, obţinută prin cesiune de la Lemtrans Internaţional Prod Com SA. Ulterior, Sindicatul a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu Lemtrans pentru valorificarea bunurilor.
Siderca, prin intermediul lichidatorului Valchim SA şi statul român reprezentat de AVAS au acţionat în justiţie Sindicatul şi compania Lemtrans în vederea reîntoarcerii activelor în proprietatea creditoarei SC Siderca SA Călăraşi.
Carmen Franga, reprezentantul firmei lichidatoare SC Valchim SA, a precizat: "Deşi ne-am confruntat cu nenumărate obstacole pe întreg parcursul acestui proces şi cu nenumărate abuzuri din partea creditorilor chirografari ai Siderca, încercări de a opri lichidarea şi acţiuni de intimidare, sînt extrem de bucuroasă să spun în mod public că eforturile noastre susţinute precum şi încrederea în justiţie au dus la aceste rezultate extraordinare. Sîntem convinşi că această decizie este doar prima dintr-un lung şir care vor avea drept consecinţă recuperarea bunurilor societăţii". În urma implementării deciziei judecătoreşti, se va putea stabili valoarea activelor recuperate precum şi a eventualelor pagube create prin distrugere pe perioada în care bunurile au fost în posesia adjudecatarilor abuzivi.
Procesul de lichidare a Siderca s-a reluat în februarie 2005 iar, în prezent, mai există 100 de dosare pe rolul instanţelor, în care Siderca este parte.
Această decizie reprezintă un eveniment fără precedent în istoria falimentului SC Siderca SA, fiind pentru prima dată cînd active de asemenea importanţă şi valoare se vor întoarce în patrimoniul societăţii. Acest lucru înseamnă mărirea considerabilă a activului Siderca în favoarea creditorilor societăţii şi, în special, pentru statul român ca principal creditor şi acţionar al Siderca.