JUSTIŢIE ŞI POLITICĂ Tudorel Toader poate scăpa de opoziţie, dar nu şi de PSD

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Politică / 7 martie 2019

Tudorel Toader

Tudorel Toader

Mandatul ministrului Justiţiei se aproapie de final. Semnalele oferite de scena politică sunt tot mai clare: opoziţia parlamentară încă are instrumentul moţiunii de cenzură, nu şi cvorum, UDMR nu-l mai susţine pe Tudorel Toader, iar conducerea PSD se arată deranjată că ministrul a provocat "o stare de nemulţumire" şi "are o agendă proprie".

Anunţul preşedintelui PSD, Liviu Drag­nea, potrivit căruia situaţia ministrului de Justiţie va fi discutată în coaliţie împreună cu premierul Viorica Dăncilă, este mai dur şi mai clar decât o lasă să se întrevadă cuvintele care îl compun: "Am luat decizia, în primul rând, să le dăm şansa Opoziţiei să arate că au suficiente voturi ca să-şi treacă moţiunea. PSD nu îşi reglează problemele cu un ministru, cu un membru al Cabinetului, cu mâna Opoziţiei. Şi nu va putea vota niciun pesedist un asemenea document, care este plin de minciuni. În atare condiţii, la o dată ulterioară se va dis­cuta despre această moţiune, dar trebuie să avem o discuţie în coaliţie, după ce se întoarce doamna prim-ministru, în legătură cu domnul ministru Tudorel Toader. Exis­tă o stare de nemulţumire, pe care nu avem de gând să o ascundem, în rândul parlamentarilor şi nu numai, care trebuie lămurită săptămâna viitoare într-un fel sau altul.

Nemulţumirile le-aţi văzut în spaţiul public, sunt mulţi colegi de-ai noştri care le-au spus, domnului Iordache, alţi colegi, deci le ştiţi. (...) Am convenit cu domnul Călin Popescu- Tăriceanu, să discutăm şi cu doamna Dăncilă ori vineri, ori luni, o discuţie la care să participe şi domnul Toader. După care, o să avem noi o discuţie în grupurile parlamentare. Adică, lucrurile trebuie tranşate şi limpezite într-un fel sau altul, pentru că au fost declaraţii contradictorii sau neclare şi din partea domnului ministru Toader, şi din partea unor colegi ai noştri şi lucrurile nu mai pot continua aşa. Sunt nişte decizii luate în CEx, care trebuie lămurite, limpezite şi închise".

Liviu Dragnea a comentat şi decizia UDMR de a vota moţiunea împotriva lui Toader: "Nu am ce să le reproşez, sunt mulţi colegi care anunţaseră că şi ei ar vota moţiunea, dar nu puteau vota un asemenea text. Cu UDMR avem o relaţie corectă".

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formaţiunea sa nu-l va susţine pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în cazul moţiunii simple îndreptate împotriva sa (amânată ieri) şi că parlamentarii Uniunii îl vor sanc­ţiona prin vot: "Nu-l vom susţine pe domnul Toader de data aceasta. E o moţiune simplă, e posibilitatea Parlamentului de a controla activitatea unui ministru din Executiv. În moţiunea simplă sunt foarte multe lucruri cu care eu nu sunt de acord, dar în ceea ce priveşte OUG nu avem niciun argument raţional (...), nu se poate merge în acest hal în sistemul judiciar. Noi, când am susţinut acele modificări la organizarea sistemului judiciar şi la cariera profesională a magistraţilor, prin care cele două cariere - a procurorilor şi judecătorilor - au fost separate, am susţinut un principiu sănătos, am susţinut o idee bună şi am făcut-o cu toată convingerea. Ministrul Justiţiei nu a venit în Parlament, nu a avut nicio poziţie, a spus doar că Parlamentul legiferează, ministerul nu se bagă, e trea­ba voastră în Parlament. Ca să ne trezim acum trei săptămâni că, brusc, Ministerul Justiţiei şi Guvernul legiferează şi întoarce tot ce am făcut noi, brusc domnul Toader legiferează în locul Parlamentului. Ca să vedem astăzi că iar a fost schimbată OUG 7, a fost repusă în varianta iniţială. (...) Nu putem să fim luaţi aşa, de pe o zi pe alta, să părem că am vorbit degeaba, am lucrat degeaba, că am fost, pur şi simplu, idioţii utili ai nu ştiu cui".

Deputatul PSD, Cătălin Rădulescu a explicat la rândul său care sunt nemulţumirile din partid la adresa ministrului: "A dat ordonanţe pe care nu le-a discutat, nici macar nu le-a negociat şi nu le-a dezbătut cu magistraţii. Ne-a pus într-o situaţie care nu a fost confortabilă pentru noi şi pe care a trebuit să o rezolve doamna premier. Astea sunt chestiile pe care i le reproşăm domnului minis­tru. Nu a dat ordonanţa pe coduri, stăm cu codurile care sunt constituţionale, acţiuni pe care dânsul nu le-a făcut, ordonanţa prin care să permită revizuirea sentinţelor celor care se consideră nedreptăţiţi. Dânsul îşi face o agendă proprie. O să vedem ce decizie luăm".

Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor în care trebuia să fie dat votul asupra moţiunii simple a fost suspendată din lipsă de cvorum, după ce deputaţii PSD s-au reunit în şedinţă şi au decis să nu participe la vot. Moţiunea simplă intitulată "Tudorel Toader şi PSD - ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie", a fost iniţiată de 91 de deputaţi PNL şi USR.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bai nebuni Dracul ui lăsați l pe DL Ministru TOADER în pace ca datorita lui aceasta O SUGEFRAGERISTA VĂDUVĂ NEAGRA nu mai este șefa la D. N. A.Ce sa spun s a trezit IORDACHE sa se dea important și sa vorbească. Iordache stai pe curul tău în banca ta ca după război mulți viteji se mai arata. P. S. D. ioti lor nu provocați tara ca venim peste voi. Clar el va rămâne a făcut mult bine tari. Dacă nu era EL HITLERISTUL nu semna și VĂDUVĂ NEAGRA era și acum, sa dea bunul Dumnezeu sa o vedem cu brățări la mina, ea iubește tinichele le și metalele

    1. Daca tampenia asta nu este postata de Slugarel sau de fisu, este un exemplu stralucit de cum idiotii utili - formati la academia de spalat creiere a lui felix + ghita - pot interfera cu oamenii normali. Hai sictir!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb