Kelemen Hunor: "Interesul Ucrainei este să ţină România cât mai aproape de Kiev"

S.B.
Politică / 11 octombrie 2023

Kelemen Hunor: "Interesul Ucrainei este să ţină România cât mai aproape de Kiev"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că Ucraina are nevoie de relaţii foarte bune cu România, ţinând cont de disputele cu statele vecine, iar Kievul ar trebui să fie mai receptiv la doleanţele României, informează news.ro.

Kelemen Hunor a declarat, la TVR Info, în contextul vizitei la Bucureşti a preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, că România a avut o poziţie fermă şi corectă în legătură cu războiul declanşat de Rusia.

"Nu ne-am permis să avem ambiguităţi. Am eu o vorbă, că dinspre Est niciodată nu a venit nici libertate, nici bunăstare, nici securitate. Suntem la periferie şi orice societate la periferie are vulnerabilităţile sale, dar şi oportunităţi. România a susţinut rezilienţa Ucrainei de la bun început, din prima zi, şi a făcut bine. Răspunsul Ucrainei, şi pe parcursul anilor, nu a fost la fel de ferm în ceea ce priveşte drepturile minorităţii româneşti. România este interesată să existe un stat suveran, puternic şi sigur între Federaţia Rusă şi periferia UE, ceea ce suntem noi în acest moment. Avem un interes pe termen lung, dar avem şi interese apropiate: Delta Dunării şi piaţa cerealelor. România susţine Ucraina, rezistenţa sa, dar nu poate distruge fermierii, şi piaţa cerealelor este una sensibilă în România. Trebuie să asigurăm un tranzit eficient către pieţele terţe, pe cale maritimă şi terestră, dar nu putem permite să distrugem fermierii noştri.Sunt cantităţi mari, statul are nevoie de resurse care se obţin în urma vânzării cerealelor, dar trebuie să ajungă în state terţe, nu pe piaţa românească. În ultima perioadă, în statele membre din Occident, poziţia legată de Ucraina se schimbă încet. Eu cred că Ucraina are nevoie de relaţii foarte bune cu România, pentru că relaţiile cu vecinii săi nu arată foarte bine. Interesul Ucrainei este să ţină România cât mai aproape de Kiev şi să aibă o relaţie foarte bună. Asta înseamnă să fii şi tu , Kievul, un pic mai receptiv la doleanţele României, pentru că acestea sunt legitime", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, pe de altă parte urmează reconstrucţia Ucrainei, în condiţiile în care războiul se va termina într-un fel, iar România trebuie să fie prezentă în acest proces.

În ceea ce priveşte o eventual aderare a Ucrainei la UE, liderul UDMR a arătat că acesta va fi un proces lung şi dificil.

"Eu cred că în octombrie 2023 preşedintele Zelenzki avea un interes să vină în România, putea veni oricând în aceşti doi ani, am rămas cam ultimii din zonă. Nu trebuie să lăsăm impresia că a făcut un favor României. România ajută Ucraina şi face bine acest lucru, dar este şi interesul Kievului să aibă o relaţie bună cu România în acest moment", a mai spus Kelemen Hunor.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Auziti ma?Voi,romanii nu aveti curajul sa o spuneti Injurati UDMR ca e la liber.

    1. ARE DREPTATE , D-l HUNOR CAND O SUPUNE DIPLOMAT SI INDIRECT , CA UCRAINA E O TARA DE BANDITI ... NISTE HARCIOGI PROFITORI SI LACOMI ..... DUSMANOSI CU ROMANIA SI PREFACUTI .... ACUMA , SANT LA ANANGHIE !!! LE MOR OAMENII UNUL DUPA ALTUL , ARMATA LOR SE SUBTIEAZA INCET - INCET ..... AU PIERDUT MAJORITAREA TANCURILOR SI BLINDATELOR TRIMISE DE AMERICANO - OCCIDENTALI ...... SPITALELE LOR , SANT PLINE DE RANITI ...... PITICUL , E SCHIMONOST LA FATA DE OFTICA .... STAI TU , FRUMOSULE ..... RUSIA L-A ATRAS INTR-UN RAZBOI DE DURATA , ASA CUM AI PLACE EI ..... V-A DURA ANI , SI SE V-A TERMINA CU MOARTEA FIECARUI OM DINTR-O FAMILIE UCRAINEANA ...... RUSIA .... A-SI PERMITE SA PIARDA OAMENI ..... PENTRU EI , NU CONTEAZA ASTA !!! SA VEDEM , CAT A-SI V-A PERMITE UCRAINA CA SA MAI PIARDA DIN OAMENII EI .............. PE NOI ROMANII , ACESTE LUCRURI NU AU DECAT SA NE BUCURE !!!!! VORBA LUI HUNOR : FIECARE CARE CADE DE LA ( RASARIT ) , ESTE 1 VIITOR DUSMAN MAI PUTIN , PENTRU ROMANIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ASA CA ...... BATETI - VA , FRATILOR !!!!!!!!!!

      Are dreptate,dar noi suntem vănduți U.È.

      Bravos!!!!!!!!!!!! dl. staty populimea e cu tine. ''Halal sa-ti fie!''

    Deja Romania lui Johannis a imprumutat 100 miliarde euro,

    pe care acum poporul trebuie sa plateasca (8 miliarde euro rate/an), 

    si mai trebuie sa finantam in continuare Ucraina,

    poate intrebam si poporul daca e de acord 

    1. un razboi cu rusii ne-ar costa mult mai mult.

      si da, putem fi atacat. nici ucrainienii nu au crezut ca vor fi atacati pana n-au vazut cu ochii lor 

    Ptr declarația asta,poate la noapte î l caută cei de la SRI.E interzis să vorbești ceva împotriva Ukrainei.

    Un adevărat CETATEAN ROMAN ! DEMNITATE și DIPLOMATIE !

    Respect Kelemen Hunor!Ar trebui sa dea de gandit acest discurs si slugilor incompetente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb