Kelemen Hunor, reales preşedinte al UDMR

I.T.
Politică / 23 februarie 2019

Kelemen Hunor (Sursa foto: Twitter)

Kelemen Hunor (Sursa foto: Twitter)

Actualizare Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost reales, sâmbătă, la şefia formaţiunii, el fiind singurul candidat pentru această funcţie.

Kelemen Hunor a fost reales în funcţie cu 728 de voturi "pentru" şi 26 "împotrivă" din totalul celor 757 de voturi valabil exprimate.

La Cluj-Napoca are loc, vineri şi sâmbătă, Congresul UDMR, eveniment la care participă aproximativ 1.200 de delegaţi şi invitaţi.

-----

Actualizare Kelemen Hunor: "UDMR şi comunitatea maghiară s-au întărit"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, astăzi, în raportul său în faţa Congresului Uniunii, că formaţiunea pe care o conduce şi comunitatea maghiară din România s-au întărit în ultimii ani.

"Am avut rezultate, succese atinse în anii trecuţi, însă acum aş căuta mai bine răspunsul la întrebarea: oare UDMR a devenit mai puternic? Oare comunitatea noastră a maghiarilor din Transilvania a devenit mai puternică? Răspunsul este: da", a spus Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.

El a argumentat cu numărul mandatelor de primar obţinute, precum şi cu numărul parlamentarilor UDMR.

"La ultimele alegeri politice, UDMR a ieşit mai puternic, aproape 2.200 de primari au primit mandate şi în toată ţara sunt mai mulţi primari care au câştigat la alegeri cu ajutorul UDMR. La Satu Mare, de exemplu, avem un succes evident, după patru ani oraşul are din nou un primar maghiar. (...) În 2016, la alegerile parlamentare am reuşit să avem un succes, am obţinut mai mult de 6%, deci am avut 21 de deputaţi în Parlament şi 9 senatori, în condiţiile în care efectivul Parlamentului s-a redus", a mai spus Kelemen Hunor.

----

Actualizare Kelemen Hunor: "În politică ne asociem cu cine putem şi nu cu cine am dori"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, astăzi, la Cluj că a căutat, alături de liderii formaţiunii sale, ca în politică să fie pragmatici, deoarece nu întotdeauna s-au putut asocia cu cei cu care împărtăşeau aceeaşi ideologie.

În raportul său, prezentat astăzi, în a doua zi a celui de-al 14-lea Congres al UDMR, Kelemen Hunor a precizat că în cei aproape 30 de ani de când există formaţiunea obiectivele acesteia nu s-au schimbat, dar mijloacele de a face politică a trebuit să fie adaptate la schimbările vremii.

"La nivel naţional, de doi ani avem o cooperare cu coaliţia guvernamentală. Şi în această chestiune am fost pragmatici, dar pot să vă spun că în politică ne putem asocia cu cine putem şi nu cu cine am dori sau cu cine am avea posibilitatea să fim mai aproape din punct de vedere ideologic", a spus Kelemen.

Acesta a amintit că, în urmă cu patru ani, a declarat că ideologia UDMR este transilvanismul pragmatic şi că, în ciuda diversităţii membrilor Uniunii, acesta a fost spiritul care a direcţionat toate acţiunile formaţiunii.

"Noi, maghiarii din Transilvania suntem de multe feluri, avem viziuni diferite, ne schimbăm adeseori părerea, ne place să purtăm dezbateri, avem creştini-democraţi, liberali, oameni de dreapta şi de stânga, pro-guvernamentali sau de opoziţie. Dar acum, când suntem împreună în această Uniune, înainte de toate suntem transilvanişti maghiari din Transilvania, oameni pragmatici, responsabili. (...) În asocierile pe care le-am făcut am fost îndrăzneţi pentru că am căutat posibilităţi şi nu scuze. (...) Am căutat încotro o putem lua, cu cine putem să ducem la succes interesele minorităţii maghiare, fie vorba de şcoli, instituţii de învăţământ, de dreptul de folosire a limbii materne. (...) Am luat în considerare dorinţa majorităţii şi am respectat-o întotdeauna, ne-am coalizat cu liberalii şi în altă parte am lucrat împreună cu social-democraţii. Asta în funcţie de posibilităţile care erau date în autoritatea locală respectivă", a spus Kelemen.

Preşedintele UDMR a precizat că dacă cu ALDE a putut purta negocieri, cu PNL nu a avut nicio colaborare, în ciuda faptului că fac parte din aceaşi familie politică europeană - PPE.

"Cu ALDE, acum doi ani am putut să negociem şi asta a avut nişte rezultate palpabile. Degeaba ne aflăm în aceeaşi mare familie cu Partidul Naţional Liberal, nu am dat niciun rezultat împreună. În toate problemele de minoritate ne-au împiedicat, la fel ca şi USR, care a vorbit de înnoirea politicii româneşti... nu vorbesc de vechii naţionalişti, pentru că de la ei nici nu ne-am aşteptat la altceva, ne-am obişnuit cu modul lor de gândire, cu mentalitatea, cu modul lor de a lucra. Tocmai de aceea, din partea PNL-USR, în relaţia noastră cu coaliţia, nu putem să înţelegem nicio critică altfel decât ca un rezultat al luptei de politică internă. Bineînţeles că îi respectăm şi pe ei, pentru că din dorinţa alegătorilor ei se află în Parlament şi cerem şi noi acelaşi respect din partea lor şi nu putem decât să sperăm că raportul în ceea ce priveşte minoritatea maghiară o să se schimbe", a spus Kelemen.

Acesta a explicat şi că, în ultimii doi ani, Uniunii i s-a oferit posibilitatea de a face parte din coaliţia guvernamentală, dar a precizat că nici în 2017 şi nici în 2018 nu a considerat că sunt asigurate condiţiile necesare pentru a face acest lucru, drept pentru care a refuzat această oportunitate. Pe de altă parte, însă, a explicat Kelemen, a spus un "nu ferm" şi partidelor din opoziţie, care "după ce ne-au atacat în permanenţă minoritatea ne-au spus să venim să votăm pentru îndepărtarea guvernului".

"În coaliţie, majoritatea există şi fără noi şi opoziţia nu ar fi putut obţine majoritatea nici cu noi. Şi în al treilea rând opoziţia nu a putut şi nici nu a vrut să ne arate niciun fel de alternativă, pentru că nu avea nici şef de guvern, nici program de guvernare şi nici propuneri pentru miniştri", a explicat liderul Uniunii.

----

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, astăzi, în raportul său în faţa Congresului Uniunii că, pe termen lung, cheia soluţionării relaţiei între majoritatea română şi minoritatea maghiară din România este legalizarea autonomiei.

"100 de ani în România, 1.000 în Transilvania, ne-am folosit de Centenarul românesc ca de o ocazie, am spus cu ce am contribuit noi, maghiarii, la dezvoltarea ţării, la construcţia ţării în ultimii 100 de ani şi am formulat foarte clar la ce ne aşteptăm de la statul român. Relaţia majoritate-minoritate trebuie să fie soluţionată pe termen lung şi cheia acestei soluţionări este legalizarea autonomiei, care nu se îndreaptă împotriva nimănui", a spus Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.

El a mai spus că pe cele două comunităţi ar trebui să le unească viitorul.

"Nu putem împărţi trecutul, dar poate vom reuşi să construim şi să planificăm împreună viitorul. (...) Dezbaterile ne arată că mai avem foarte multe de făcut ca cele două comunităţi să scadă neîncrederea şi prejudecăţile. Noi am pornit de la premisa că trebuie să fim cinstiţi şi oneşti, câteodată prea direcţi, dar niciodată să nu măturăm nimic sub preş. (...) Minoritatea maghiară din Transilvania s-a consolidat, am reuşit să contracarăm atacurile la adresa comunităţii noastre, în special cele adoptate pe cale legislativă, care vizau retragerea unor drepturi deja dobândite. (...) Nu am renunţat, nu renunţăm, nu ne dăm de o parte şi nu o vom face nici de acum încolo", a afirmat Kelemen Hunor.

În cadrul Congresului UDMR va fi ales noul preşedinte, singurul candidat fiind Kelemen Hunor. La manifestare participă aproximativ 1.200 de delegaţi şi invitaţi.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Kelemen: La Satu Mare, de exemplu, avem un succes evident, după patru ani oraşul are din nou un primar maghiar. (...)

    Oare? primar maghiar sau de etnie maghiara?. L-ati importat cumva din Ungaria?. 

    Aveti deja prea multa autonomie si prea multe drepturi (mai multe decat romanii).

    Autonomie in mijlocul Romaniei?Sa ne intorcem inapoi prin anii1950-1960?Proasta optiune!

    De cate ori se apropie alegerile o dati cu autonomia pe la nas prietenilor maghiari. De, aveti si voi electoratul vostru, a se citi fraierii vostri. Nu sunteti decat un psd maghiar sustinut de serviciile Ungariei. Ce-i drept v-ati orientat bine pana acum: doar la ciolan.

    Ati demonstrat cine sunteti in Cei 1000 de ani cu care va laudati. Trebuie sa fiti tratati in cel mai bun Caz asa cum tratati Voi minoritatea romaneasca din ungaria, deci restrangeri de drepturi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb