Kievul a declarat miercuri că solicită Italiei mai multe informaţii cu privire la o propunere a prim-ministrului Giorgia Meloni de a extinde umbrela de apărare reciprocă a NATO la Ucraina, fără a-i oferi statutul de membru al alianţei şi fără a trimite de trupe de menţinere a păcii, relatează Reuters.
Ucraina caută garanţii de securitate din partea aliaţilor săi occidentali înainte de orice negocieri de pace pentru a pune capăt invaziei Rusiei. Ucraina doreşte să devină membră a NATO, însă Statele Unite, sub preşedinţia lui Donald Trump, au respins categoric acest lucru.
Marea Britanie, Franţa şi alte ţări elaborează, de asemenea, planuri de desfăşurare a trupelor europene pentru a proteja o eventuală încetare a focului în cadrul unui viitor acord de pace. Rusia se opune însă unor astfel de planuri, dar Trump a declarat că el crede că Moscova s-ar putea să fie de acord în cele din urmă.
Giorgia Meloni, liderul unui partid naţionalist de extremă dreapta din Italia, este o aliată a lui Trump, dar a rămas public o susţinătoare puternică a Ucrainei.
În marja summitului UE care a avut loc joi la Bruxelles, ea a declarat că extinderea principiului de securitate colectivă al NATO - celebrul Articol 5 - ar fi o "soluţie de durată" mai bună decât trimiterea de forţe europene de menţinere a păcii sau acordarea statutului de membru deplin Kievului.
Articolul 5 din tratatul fondator al NATO impune tuturor membrilor alianţei să considere un atac asupra oricăruia dintre ei ca fiind un atac asupra tuturor.
"Salutăm această declaraţie ca parte a discuţiei privind oferirea Ucrainei de garanţii de securitate pe termen lung şi asigurarea securităţii şi păcii în general", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Heorhii Tîhi, în cadrul unui briefing la Kiev. "În ceea ce priveşte această propunere în mod specific, suntem în contact cu colegii noştri italieni pentru a clarifica specificul acestei propuneri", a declarat Tîhi, adăugând că Ucraina doreşte în continuare ca partenerii săi să trimită contingente de trupe ca parte a oricărui efort de pace.
Vicepremierul Olha Stefanişîna a declarat vineri la televiziunea ucraineană că ideea lui Meloni este "foarte pragmatică".
În urma unui atac aerian masiv al Rusiei asupra sistemului energetic ucrainean, vineri, preşedintele Volodimir Zelenski a repetat un apel făcut la începutul acestei săptămâni pentru un armistiţiu aerian şi maritim, dar nu şi în cazul trupelor terestre, ca prim pas către pace.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2025, 17:37)
Meloni sa fie atenta, ca una doua o urecheaza Zelea Codreanu
2. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 07.03.2025, 18:12)
NATO are obligatia legala si morala de a-si extinde prerogativele la un alt nivel .NATO nu poate ramine pasiv in fata aparitiei unor interventii militare ce incalca legislatia universala si care pun in pericol securitatea unor natiuni aflate in fata interventionalismului militar si imperialist al unor mari puteri .Summitul NATO din aceasta vara trebuie sa isi aduca la zi modelul de functionare si sa isi recalibreze toate deciziile .
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2025, 19:04)
"umbrela de apărare reciprocă a NATO la Ucraina"
fara USA nu exista practic NATO,
oare ce tot povestesc liderii europeni
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2025, 21:38)
Nu te ai invatat inca cu cacialmalele si minciunile lor ?