SRI a contribuit esenţial la lupta împotriva corupţiei, care rămâne unul din cele mai sensibile subiecte, relevant deopotrivă pentru instituţii, dar şi pentru opinia publică, a declarat ieri preşedintele României Klaus Iohannis, la finalul şedinţei de bilanţ privind activitatea Serviciului Român de Informaţii pentru anul 2015.
Domnia sa susţine că Serviciul Român de Informaţii şi-a făcut datoria - pe deplin, cu eficienţă şi seriozitate: "Cred că cea mai bună recunoaştere a activităţii Serviciului este însă gradul de încredere de care se bucură din partea cetăţenilor României".
Preşedintele a mulţumit ieri celor care lucrează în SRI pentru că au asigurat securitatea cetăţenilor României, ţara fiind scutită de incidente de securitate şi terorism.
Klaus Iohannis a mai spus: "Am remarcat şi activitatea împotriva reţelelor de evaziune şi crimă organizată, dar şi rolul jucat de SRI în zona de cyber intelligence. Nu în ultimul rând, mă bucur să constat că SRI este un partener respectat şi credibil în comunitatea de informaţii euroatlantică şi contribuie la profilarea României ca furnizor de securitate în regiune.
Cu această ocazie, ne-am îndreptat atenţia şi asupra viitorului. Am spus celor prezenţi ce aştept de la Serviciul Român de Informaţii şi ce cred că aşteaptă cetăţenii. În primul rând, aştept continuitate şi consecvenţă în acţiuni şi în rezultate. În materie de securitate nu este loc decât de profesionalism 100%. Consider că pe fondul creşterii alarmante a ameninţării teroriste în Europa, colaborarea şi coordonarea serviciilor de intelligence din toate statele europene este esenţială.
În plan intern, Serviciului îi revine în continuare o misiune esenţială în ce priveşte apărarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei. Pe de altă parte, cred că cetăţenii aşteaptă de la Serviciu două lucruri în mod special: să fie în siguranţă şi să le fie respectate drepturile şi libertăţile. În ambele direcţii, SRI are o datorie importantă.
Am vorbit şi despre restanţele pe care le avem în materie de legislaţie. Mă refer aici atât la reluarea discuţiei cu privire la legislaţia din domeniul securităţii cibernetice, cât şi la ansamblul reglementărilor în domeniul securităţii naţionale. Absenţa unei legislaţii coerente, unitare şi actualizate în materie de securitate naţională rămâne o temă sensibilă. Avem nevoie de o reformă legislativă, care necesită timp, dezbatere şi coordonare, dar nu mai poate întârzia".
În opinia preşedintelui ţării, o atitudine deschisă a SRI în raport cu Comisia de Control Parlamentar şi în raport cu societatea este semnalul că Serviciul respectă rigorile unui stat democratic şi acţionează în acord cu principiile lui.