Actualizare 17:50 PSD: Decizia lui Iohannis de atacare a legii privind eliminarea taxelor - gest cu motivaţii exclusiv politice
Partidul Social Democrat (PSD) afirmă că demersul preşedintelui Klaus Iohannis de a contesta la Curtea Constituţională legea privind eliminarea a 102 taxe reprezintă un gest cu motivaţii exclusiv politice şi care nu ia în considerare interesele românilor, potrivit unui comunicat de presă trimis redacţiei.
"Decizia de astăzi a preşedintelui Klaus Iohannis este un gest politic, cu motivaţii exclusiv politice, fără a lua în considerare interesele românilor. Fiecare român pierde în fiecare an zeci de ore la cozi pentru a achita cele 102 taxe nefiscale care ar trebui eliminate. Specialiştii apreciază că 90% din timpul petrecut de cetăţeni pentru a achita taxe şi impozite era ocupat tocmai de aceste taxe. Prin această decizie, Klaus Iohannis îi umileşte pe români şi le spune că motivaţiile politice personale sunt mai importante decât interesul legitim al fiecărui român", se arată în comunicat.
PSD a propus în Parlament legea privind eliminarea a 102 taxe pentru a veni "în ajutorul românilor şi firmelor româneşti care se confruntă zilnic cu o birocraţie excesivă".
"Am demonstrat cu cifre şi calcule precise că această lege este sustenabilă din punct de vedere bugetar. Am răspuns punctual la toate îngrijorările pe care preşedintele Iohannis le-a exprimat public. Mai mult, legea a fost votată în Parlament cu o largă majoritate, de către toate partidele, ceea ce înseamnă că marea majoritate a românilor, prin reprezentanţii lor, o susţin", se mai arată în comunicat.
Ei susţin că, deşi au prezent argumente, "Klaus Iohannis a luat astăzi o decizie împotriva românilor".
"Din păcate, observăm şi un exces periculos în ceea ce priveşte sesizările la Curtea Constituţională. Preşedintele Iohannis încearcă să folosească CCR pentru a bloca o lege, având motivaţii strict politice", precizează sursa citată.
PSD dă asigurări că toţii parlamentarii social-democraţi care se vor regăsi în viitorul Legislativ "vor acţiona pentru ca această lege să fie pusă în practică, astfel încât românii să nu mai plătească aceste taxe". "Klaus Iohannis se poate opune o dată, dar nu se poate opune la infinit dorinţei fireşti a românilor de a se alătura clasei de mijloc", mai precizează PSD.
(M.I.)
---------
Actualizare 15:25 Dragnea: "Preşedintele îi umileşte pe români"
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, iniţiatorul legii care elimină peste o sută de taxe, a spus că şeful statului a trimis la CCR actul normativ pe motive "exclusiv politice" şi mai afirmă că Iohannis îi umileşte pe oameni cu această iniţiativă.
"Înainte să recurgă la astfel de metode privitoare la legea prin care am eliminat cele 102 taxe, Klaus Iohannis ar fi trebuit să meargă la una din cozile la care românii stau doar pentru a plăti una din aceste taxe. Ar fi înţeles de ce această lege este bună şi necesară. Klaus Iohannis nu trăieşte printre români şi nu înţelege că oamenii pierd zeci de ore în fiecare an pentru a plăti aceste taxe nefiscale. Preşedintele îi umileşte pe români, iar motivaţiile pentru care trimite legea la CCR sunt exclusiv politice. Vreau să vă asigur că, şi de acum înainte, vom face tot ce este legal pentru a pune această lege în aplicare. Doar aşa românii vor face parte din clasa de mijloc", a scris Liviu Dragnea pe pagina sa de Facebook.
(L.B.)
--------
Preşedintele Klaus Iohannis contestă la Curtea Constituţională a României (CCR) legea care prevede eliminarea a peste 100 de taxe, lege care a fost votată luna trecută, potrivit Digi24.ro.
Legea iniţiată de preşedintele PSD Liviu Dragnea presupune eliminarea a 102 de taxe nefiscale, taxe care, susţin iniţaitorii, nu ar avea un impact foarte mare.
Preşedintele Klaus Iohannis contestă această lege şi cere o opinie a CCR pentru că, susţine Iohannis, eliminarea acestor taxe ar putea afecta supravieţuirea unor instituţii publice şi ar avea un impact asupra bugetului.
În cererea de reexaminare, Klaus Iohannis admite faptul că mulţi cetăţeni îşi doresc să se elimine o parte dintre acestea taxe, numai că acest lucru trebuie să se facă coerent şi responsabil, caracteristici pe care acest proiect de lege nu le-ar respecta.
Iohannis susţine în motivarea deciziei că prin lege sunt încălcate normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.
De asemenea, acuză încălcarea atât a normelor constituţionale, a legii responsabilităţii fiscal-bugetare, cât şi a legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Iohannis spune că se aplică şi în acest caz prevederile prin care sunt interziste modificări majore în fiscalitate cu 6 luni înainte de alegeri, pentru că măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate, fiind afectată execuţia în curs a bugetului de stat, şi nu doar a bugetului viitor.
Iohannis subliniază că legea este lipsită de predictibilitate şi coerenţă, deoarece nu cuprinde soluţii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite.
Şeful statului vorbeşte în sesizare şi despre situaţia TVR şi a Radioului public, arătând că eliminarea taxei radio-TV este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaţilor, în cazul în care instituţiile ar rămâne bugetate doar de la stat, şi poate afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune.
Iohannis critică şi eliminarea timbrului de mediu, spunând că sunt afectate programele finanţate din fonduri externe nerambursabile în lipsa unor măsuri compensatorii, dar ar încălca şi normele UE în materie.
În final, Iohannis avertizează că prin această lege România riscă să depăşească ţinta de 3% de deficit, agreată de ţara noastră în faţa organismelor internaţionale.
Legea va merge de la Palatul Cotroceni pe masa judecătorilor de la Curtea Constituţională pentru a fi analizată, urmând ca aceştia să ia o decizie cu privire la acest proiect de lege, potrivit Digi24.ro.